Pohjavettä Joutsenonkankaalta löytyy muttei vielä riittävästi

Joutsenonkankaalta on tavattu muutama lupaava pohjavesiesiintymä. Veden etsintä jatkuu. Pohjavettä on yllättävän hankala löytää Salpausselältä. Vettä ei tihku läheskään joka kohdasta.

ILPO LESKINEN

LAPPEENRANTA. Pohjaveden etsintä Joutsenonkankaalta on sujunut kohtalaisella menestyksellä.

Lappeenrannan Vesi Oy:n toimitusjohtaja Kirsi Niinimäki kertoo, että toistakymmentä pistettä on tutkittu. Muutamasta kohdasta vettä näyttäisi tulevan runsaammin.

– Tulos on kohtalaisen ja hyvän rajamailta, mutta tähänastiset löydöt eivät vielä riitä kattamaan Lappeenrannan vedentarvetta.

Lappeenrannan Vesi teetättää koeporauksia Kuutostien molemmin puolin.

Näin selvitetään, löytyykö Joutsenonkankaalta riittävästi pohjavettä korvaamaan Huhtiniemen tekopohjavesi ja voidaanko Sunisenselän ongelmallisesta vedestä luopua kokonaan tai osittain.

VESILÄHTEITÄ etsitään Niinimäen mukaan vielä uusista paikoista.

Jos Joutsenonkankaalta löytyy riittävästi lupaavia esiintymiä, seuraavaksi tehdään koepumppauksia.

Ne paljastavat, paljonko vettä todella saadaan ja onko vesi laadukasta.

– Vielä on ennenaikaista tuulettaa. Etsintä on onnistunut, jos Joutsenonkankaalta löydetään merkittävä osuus Lappeenrannan juomaveden tarpeesta.

ENSIMMÄINEN Salpausselkä Lappeenrannan ja Imatran välillä on teoriassa erinomaista pohjavesialuetta.

Käytännössä on toisin. Kokemukset veden etsinnästä ovat Niinimäen mukaan osoittaneet, että vettä on erittäin vaikea löytää.

– Veden etsintä Tiuruniemestä epäonnistui, vaikka siellä pitäisi olla suotuisaa aluetta.

MYLLYPURON vedenottamo, josta johdetaan vettä Imatralle ja Joutsenoon, ei Niinimäen mukaan löytynyt ensimmäisellä yrityksellä.

– Salpausselän maakerrostumat eivät ole riittävän paksuja näin mittavaan vedenottoon. Vettä kyllä riittää pienempään tarpeeseen.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen