Huhtiniemen kylpyläsopimus terästyy sopimussakolla

Kaupunki varmistaa, että Conte Invest toteuttaa kaupungin ykköspaikalle nimenomaan kylpylähotellin eikä esimerkiksi vain loma-asuntoja.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunki tiukentaa otettaan Huhtiniemeen kaavaillun kylpylähotellin ja loma-alueen toteuttamiskuviossa. Tekeillä olevaan täytäntöönpanosopimukseen tulee muhkea sopimussakko. Sillä kaupunki varmistaa, että Huhtiniemeen nousee nimenomaan kylpylähotelli eikä esimerkiksi pelkästään loma-asuntoja.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettisen mukaan kaupunki pääsee mitä ilmeisimmin yhteisymmärrykseen hanketta toteuttavan Conte Investin kanssa uusista ehdoista.

– Näiden ehtojen määrittelemisessä ei ole tullut mitään eri näkemyksiä toteuttajatahon kanssa.

– Kaupungin intressinä on nimenomaan kylpylähotellin toteutuminen. Kyse on isosta matkailun kehittämishankkeesta. Toteuttamisjärjestys on kylpylähotelli ja siihen liitännäisenä loma-asuntoja jossakin laajuudessa. Jos kylpylähotelli ei toteudu, ei tule loma-asuntojakaan.

Esimerkiksi Rauhan kylpylä-lomakeskussuunnitelmista on tähän mennessä toteutunut vain loma-asuntoja. Kylpylähotellilta puuttuu edelleen rahoitus.

Miettisen mukaan Huhtiniemen hanke raukeaa, jos neuvottelijat eivät pääse yhteisymmärrykseen täytäntöönpanosopimuksen ehdoista tai jos valtuusto ei hyväksy sopimusta tai niinikään valmisteilla olevaa asemakaavaa.

– Tämän hankkeen toteuttamisen ehtojen ja aikataulujen määrittely on kaikilta osiltaan kaupungin käsissä tässä täytäntöönpanosopimuksessa.

Näillä näkymin alueen kaava valmistuu julkiseen käsittelyyn lomakauden alkajaisiksi juhannuksen tietämillä.

Esisopimuksen oli neuvotellut kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtaja Tom Hultin. Kaupunginhallitus esitti alunperin, että kaupunginvaltuusto olisi vain hyväksynyt esisopimuksen ja hallitus olisi huolehtinut yksityiskohdista täytäntöönpanosopimuksessa. Valtuusto kuitenkin päätti, että se saa hyväksyttäväkseen myös täytäntöönpanosopimuksen.

Täytäntöönpanosopimusta neuvotteleva kaupunginsihteeri Juha Willberg kuvailee sopimusaluetta kansallismaisemaksi ja kaupungin kruununjalokiveksi.

– Ei olisi kaupungin edun mukaista, että alue menisikin muuhun kuin pitkään toivottuun matkailukäyttöön. Sopimussakko tulee olemaan niin mittava, että jos hotellia ei toteuteta, ei mikään muukaan osa hankkeesta voi toteutua.

Willbergin mielestä täytäntöönpanosopimus ei sisällä uusia linjanvetoja. Asia on ”ollut koko ajan kaupungin hanskassa”, kaikkia asioita ei vain kirjattu esisopimukseen.

Willbergin mukaan myös esisopimus sitoo osapuolia.

– Kun valtuusto päätti, että tällaiseen hankkeeseen lähdetään, on asia periaatteessa jo silloin ratkaistu, jos esisopimuksen ehdot ja aikataulut täyttyvät.

Marraskuussa allekirjoitetun esisopimuksen mukaan alue siirtyy Conte Investin omistukseen ennen kauppahinnan maksamista. Conte Invest maksaisi sovittua kauppahintaa sitä mukaa, kun esisopimuksessa hinnoiteltua rakennusoikeutta otetaan käyttöön eli rakennetaan.

Willberg selvittää, että tavanomaisesti omistusoikeus siirtyy vasta siinä vaiheessa kun kauppahinta on maksettu.

– Mutta tästä yksityiskohdat sovitaan täytäntöönpanosopimuksessa niin, että kaupungin saatava on turvattu.

Nykyarvion mukaan alueen kokonaishinta olisi noin 3,5 miljoonaa euroa.

Conte Investin vaatimuksen mukaan yhtiö voi vetäytyä sopimuksesta ilman sanktioita missä vaiheessa tahansa, jos suunnitellulle vierasvenesatamalle ei saa rakennuslupaa.

– En usko, että venesataman kohtalo on enää mitenkään ajankohtainen uhka hankkeelle, koska suunnitelmat sen suhteen ovat tarkentuneet ja muuttuneet, sanoo Willberg.

Erimielisyydet jo hyväksytystä sopimuksesta ratkaistaan sopimuksen mukaan keskuskauppakamarin ehtojen mukaisessa välimiesmenettelyssä yksijäsenisessä kokoonpanossa lopullisesti. Menettely ei ole julkinen eikä päätöksestä saa valittaa.

Willberg ei muista suoralta kädeltä yhtään tapausta, jossa kaupunki olisi sopinut erimielisyyksiä ratkottavan näin.

– Tätä ratkaisua käytetään business-suhteissa, kun halutaan nopeasti molempia osapuolia sitova ratkaisu eikä vuosikausien käsittelyä oikeusasteissa.

Conte Invest Oy on sijoitusyhtiö, jonka toimitusjohtajana toimii Mediakolmion toimitusjohtaja Janne Mäenpää. Mukana ovat myös Carelia Linesin toimitusjohtaja Saku Hyttinen, Etelä-Karjalan yrittäjien puheenjohtaja Jukka Korkeila ja yrittäjä Markku Rusanen.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Huhtiniemeen suunniteltu ehkä 15-kerroksinen kylpylähotelli nousee Huhtiniemen tornitaloja korkeammaksi.

Näiden ehtojen määrittelemisessä ei ole tullut mitään eri näkemyksiä toteuttajatahon kanssa.

Seppo Miettinen

Yhteistoiminta- ja esisopimuksesta poimittua

Osapuolet (kaupunki ja Conte Invest , C.I.) selvittävät myös sopimusalueen viereisen alueen kehittämistä tukemaan vapaa-aika- ja monitoimikeskusta.

Sopimuksen tarkoittamien yksityiskohtien sopimiseksi osapuolet neuvottelevat ja laativat täytäntöönpanosopimuksen, joka tulee kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Alueen kaavoittamisesta ja valmistelusta aiheutuneet kustannukset maksaa kaupunki.

Kaupunki maksaa tontin ulkopuoliset liikennejärjestelyt. Tontilla kaupunki vastaa vierasvenesatamaa, kylpylää, monitoimihallia ja muita vapaa-ajanpalveluita koskevista liikennejärjestelyistä, kun ne palvelevat yleisesti kuntalaisia. Kaupungin kustannusosuus ei saa ylittää kahtakolmasosaa lopullisesta kauppahinnasta.

Jos jompikumpi osapuoli ei allekirjoita sovitussa ajassa kauppakirjaa, on sopimussakko 300 000 euroa. Jos C.I. ei allekirjoita, se maksaa lisäksi kaupungille kaavan suunnittelukustannukset 80 000 euroa. Jos kaupunki ei allekirjoita, kaupunki maksaa lisäksi C.I.:lle kohteen suunnittelukustannukset, enintään 80 000 euroa.

C.I. saa tontin haltuunsa viimeistään 31.12.2010.

Kauppahinta muodostuu rakennusoikeuden mukaan ja maksuaikataulu perustuu valmiin rakennusoikeuden käyttöönottoon.

Lähde: yhteistoimintasopimus ja kiinteistökaupan esisopimus Huhtiniemen kylpylä

Alustava laajuus, aikataulu ja hinta

Hotelli- ja ravintolatilaa 20 000 kerrosneliötä, hinta 150 euroa kerrosneliöltä.

Loma-asunnot ja -rakennukset, 7 000, neliöhinta 50 euroa

Kylpylä- ja monitoimihalli, 4 000, neliöhinta 50 euroa

Vierasvenesatama, ulkoallas yms 15 000 kerrosneliötä.

Kauppahintaan vaikuttavaan rakennusoikeuteen ei lasketa vierasvenesatamaa, ulkoallasta, pysäköinti- tai vastaavia tiloja.

Kolmen vuoden kuluttua tonttikaupan allekirjoittamisesta tai rakennusluvan saamisesta on toteutettuna 80 % liiketoimintatiloista, 50% kylpylästä, 80% monitoimihallista, 50 % loma-asunnoista ja 0 prosenttia satamasta ja ulkoaltaasta. Kuuden vuoden kuluessa kylpylästäkin pitää olla toteutettu 80 % ja satamasta 50 %.

Lähde: yhteistoimintasopimus ja kiinteistökaupan esisopimus Huhtiniemen kylpylä

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju