Joutsenon paloaseman päivystys saattaa pyöriä jo vappuna

Usean eri ammattiliiton ja työnantajan edustajat kohtaavat torstaina. Toiveet sovusta ovat korkealla.

SEIJA HACKMAN

LAPPEENRANTA. Joutsenon palomiesten korvauskiistaan saattaa löytyä ratkaisu ennen vappua. Pelastuslaitoksen johto, päällystöä ja vakinaisia palomiehiä edustavat ammattijärjestöt neuvottelevat asiasta torstaina. Osapuolet ovat toiveikkaita siitä, että tuolloin saadaan nimiä paperiin.

Jos vakinaisten palomiesten päivystyskorvauksista syntyy sopu, puolivakinaisetkin ovat valmiita päivystämään ja lähtemään mukaan hälytyksiin jo vapunaattona.

– Näyttää siltä, että ratkaisu syntyy, mutta mitään ei vielä uskalla kirkossa kuuluttaa, puolivakinaisia edustavan Joutsenon palomiesyhdistyksen puheenjohtaja Matti Nykänen ilmaisi asian tiistaina.

Pelastuslaitoksen johto tapasi Joutsenon palomiehiä maanantaina. Tapaaminen ilmeisesti edisti asioita, joskin osapuolet kuvaavat tilannetta eri tavoin.

– Päästiin sellaiseen lopputulokseen, että ammattijärjestöt ovat hyväksymässä työnantajan tekemän tarjouksen varallaolokorvauksesta. Täytyy toivoa, että puheet joita on puhuttu, pitävät, eikä tule mitään yllätyksiä, pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhle sanoi tiistaina.

Matti Nykäsen mukaan maanantaina sovittiin ainoastaan siitä, että sopijaosapuolet ratkaisevat kiistan torstaina.

– Me puolestamme olemme luvanneet, että heti kun poikien asiat on saatu kuntoon, meillä on valmius täyteen toimintaan. Kumminkin vappu tulossa ja turvallisuus olisi taattava, Nykänen sanoo.

Myös kiistan keskiössä olevat vakinaiset palomiehet korostavat, että mitään ei vielä ole sovittu.

– Yhtenäissopimusta kaikille haetaan. Kyllähän nyt olisi aika jo saada ratkaisu, JHL:läisiä palomiehiä neuvotteluissa edustava Lappeenrannan palomiesyhdistyksen puheenjohtaja Kari Buuri muotoilee.

Palomiehiä kuuluu eri ammattiliittoihin, joten neuvotteluissa heitä edustavat JHL:n lisäksi muun muassa Insinööriliitto ja SVAL.

Joutsenon paloaseman toiminta halvaantui viime viikolla, kun puolivakinaiset palomiehet ilmoittivat olevansa estyneitä pelastustehtävistä. Näin puolivakinaiset halusivat tukea vakinaisia palomiehiä kiistassa varallaolokorvauksista.

Soppa syntyi, kun Etelä-Karjalan pelastuslaitos lakkautti vakinaisten palomiesten varallaolojärjestelmän päivystyskorvauksista syntyneen kiistan vuoksi.

Työnantaja on tarjonnut ylipalomiehelle 14,80 euroa aktiivitunnilta, työntekijät ovat halunneet noin vitosen enemmän. Käytännössä taksa korottuu kahden ensimmäisen tunnin aikana 50 prosentilla ja sitten sadalla prosentilla.

Jos kiista ratkeaa ja päivystysjärjestelmä palaa ennalleen, Joutsenonkin hälytyksiin saadaan taas esimies paikan päälle Joutsenosta.

– Tavoite on, että täällä olisi kolme vakinaista, jotka hoitaisivat pääasiassa P5-päivystyksen. Me puolivakinaiset hoitaisimme aina viikon porukalla. Tällaisesta keskusteltiin, Matti Nykänen kertoo.

Kirjoittaja:
Seija Hackman