Ihakselan asukkaat haluavat Luumäelle

Lappeenranta on Ylämaan Ihakselasta yli kaksi kertaa kauempana kuin Taavetti. Luonnollisin asiointisuunta on aina ollut Taavettiin.

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI. Ylämaan Ihakselan kylän asukkaat haluaisivat kuntaliitostilanteessa siirtyä Luumäen asukkaiksi.

Ihakselasta on lähtenyt jo aloite omalle kunnanhallitukselle.

– Ihakselan alueelta on luonnolliset asiointiyhteydet Luumäelle ja Taavettiin. Meidän alueeltamme oppilaat käyvät ylä-asteen Taavetissa, Luumäen asiointilinja on jo nyt alueemme asukkaiden käytettävissä.

– Kyläalueemme kuuluu myös teiden osalta pääosin Luumäen hoitoalueeseen, viestittävät Ihakselan asukkaat kirjeessä, jonka maanantaina sai myös Luumäen kunnanhallitus.

Kirjeessä on yli viisikymmentä allekirjoittajaa.

– Haluamme, että kuntajakoa koskevan muutoksen yhteydessä meidän alueemme liitettäisiin Luumäen kuntaan, he sanovat.

LAURI SUOKNUUTI on eräs kirjelmän ensimmäisistä allekirjoittajista. Hänelle asia on täysin selvä. Ihakselasta pitäisi tulla osa Luumäkeä, ei Lappeenrantaa.

– Olemme tässä kolmen pitäjän kulmassa olleet iät ja ajat Taavetin vaikutuspiirissä. Postikin kulkee Taavetin kautta.

– Lapset käyvät Taavetissa peruskoulun yläasteen ja monet myös lukion. Kauppa- ja pankkiasiat hoidetaan hyvin pitkälle siellä.

– Ihaksela on sellainen erillisalue Ylämaata. Kun Säkkijärvi ja Ylämaa 80 vuotta sitten erosivat, kylästämme kaksi osaa, Hermunen ja Näppi, liittyivät Luumäkeen. Aika vähällä oli, ettei koko Ihaksela päässyt Luumäkeen samalla kyydillä. Henkilökemiat kuitenkin sotkivat sen verran, että tämä osa kylää jäi Ylämaahan.

– Mutta nyt pyrimme Luumäkeen. Emme ole oikein innostuneet Lappeenrannan suuntaan.

IHAKSELASTA Taavettiin on 20-25 kilometrin matka, Lappeenrantaan kilometrejä kertyy yli kaksi kertaa enemmän.

– Riippuu siitä, mistä kulmasta liikkeelle lähtee. Meiltä Taavettiin ajaa puoli tuntia, Lappeenrantaan toista tuntia, Lauri Suoknuuti selittää.

Nimet kuntaliitostoiveeseen kerättiin kylän isänniltä ja emänniltä. Valtaosa kylän asukkaista allekirjoitti paperin.

He toivovat, että asia etenee, kunhan Ylämaa ja Lappeenranta ovat liitoksen vuodenvaihteessa tehneet.

– Sitten varmaan Lappeenranta ja Luumäki neuvottelevat meistä, toivoo Suoknuuti.

LUUMÄEN kunnanhallitus merkitsi maanantai-iltana tiedokseen Ihakselan asukkaiden esityksen. Kunnanhallitus ei ottanut siihen kantaa.

– Mielenkiintoinen paperi. Ymmärrän kyllä Ihakselan asukkaiden mielipiteen. Sieltä on ollut perinteiset asiointiyhteydet Taavettiin.

– Ollaan kuulolla ja katsellaan. Ensi vuoden puolella asia tulee ratkaisuun. Se on sitten Luumäen ja Lappeenrannan välinen asia, kommentoi Luumäen vs. kunnanjohtaja Terttu Heimala tiistaina.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä