Joutsenon paloasema on käytännössä toimintakyvytön

Joutsenon paloaseman puolivakinaiset palomiehet jäivät töistä pois viikonloppuna. Puolivakinaiset tukevat vakinaisten vaatimuksia aktiivituntitaksan suhteen. Joutseno on nyt täysin Lappeenrannan ja Imatran paloasemien varassa ainakin ensi maanantaihin.

TEEMU SAINTULA

LAPPEENRANTA. Lappeenrantaan kuuluvan Joutsenon paloasemalla on nyt hiljaista. Tiistai-iltana paikalla on illalla enää yksi palomies. Hänkin on lähdössä kotiin.

Hiljaisuuteen täytyy tottua asemalla myös jatkossa. Puolivakinaiset palomiehet ilmoittivat viikonloppuna kukin erikseen, että he eivät enää osallistu toimintaan henkilökohtaisten syiden vuoksi. Puolivakinaiset haluavat tukea vakinaista palomiestä hänen vaatimuksissaan.

Joutsenon palomiesyhdistyksen puheenjohtaja Matti Nykänen kertoo, että puolivakinaisilla on oikeus jäädä palomiestoiminnasta pois vaikkapa talon rakentamisen, perheasioiden tai päätyön vuoksi.

Etelä-Karjalan pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhle tietää tämän.

– Mutta jos kaikki 25 ilmoittavat kerralla jäävänsä pois töistä, se ei ole totuudenmukaista.

Lappeenrannan ja Imatran paloasemien täytyy nyt huolehtia myös Joutsenon pelastamisesta. Joutsenolaiset saavatkin nyt odotella apua tavallista pidempään.

Joutsenolaiset tarvitsevat palokunnan apua vuosittain noin 300 kertaa eli keskimäärin kuusi kertaa viikossa, joista pelastustoiminnan tehtäviä on noin 150. Loput 150 ovat ensivastetehtäviä.

Westerstråhle ei kuitenkaan aio pistää hälytyskelloja soimaan välittömästi.

– Neuvottelemme asiasta ensi viikon maanantaina, kun Joutsenon paloasemalla on harjoitukset.

– Uskon, että osa puolivakinaisista tulee harjoituksiin, Nykänen kertoo.

Westerstråhlen mukaan kyse on lähinnä yhden ylipalomiehen vaatimuksista. Kiistan kolmantena osapuolena ollut paloesimies siirtyi Imatran paloasemalle vuoromestariksi, joten Westerstråhlen mukaan kiista ei enää koske häntä.

Nykäsen mukaan kiista koskee myös paloesimiestä. Hän toimii vuoromestarina Imatran paloasemalla tämän vuoden loppuun. Sen jälkeen hän voi palata Joutsenoon.

– Ylipalomies haluaa 19,99 euroa palkkaa aktiivitunnilta. Me maksamme 14,80 euroa työehtosopimuksen mukaisesti, Westerstråhle toteaa.

Vakinainen saa aktiivituntitaksan päälle 50 prosentin korotuksen kahdelta ensimmäiseltä työtunnilta ja 100 prosenttia kaikilta seuraavilta.

Ylipalomies ei halunnut kommentoida asiaa Etelä-Saimaalle tiistaina.

Maaliskuussa Etelä-Karjalan pelastuslaitos tarjosi vakinaisille 16,50 euroa.

– Nyt huhtikuussa he eivät hyväksyneet enää omaa tarjoustaan, vaan he eivät tarjonneet enää mitään, Nykänen ihmettelee.

Westerstråhle muistuttaa, että jo tuo 16,50 euroa olisi ollut enemmän kuin mitä muille Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen alueella maksetaan.

Tällä hetkellä Joutsenon paloasemalla on viisi vakinaista työntekijää.

Joutsenon paloasema ja Etelä-Karjalan pelastuslaitos ovat riidelleet vähän väliä, muun muassa varallaolokorvauksesta.

Aseman vakinaisten palomiesten virka-ajan ulkopuolinen päivystysjärjestelmä loppui huhtikuun alussa. Joutsenon paloaseman työntekijöiden mielestä se heikensi huomattavasti Joutsenon alueen palokunnan palveluita. Nykyään yksikönjohtaja tulee virka-ajan ulkopuolella Imatralta tai Lappeenrannasta.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Joutsenon paloasemalla on hiljaista. Kaikki puolivakinaiset palomiehet jäivät pois töistä viikonloppuna.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula