Lappeenranta yrittää laventaa kiisteltyjä kaavamääräyksiä

Ilman Anttilaa jäänyt Okan liikerakennus saa näin vetoapua Hyrymäessä. Myös Rajamarketin kaavatilanne selkiintyisi Myllymäessä. Kaupunginhallituksen tulevaisuusjaosto keskustelee asiasta tänään.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunki hakee pika-aikataululla kesään mennessä ratkaisua Myllymäen ja Hyrymäen epäselvään kaavatilanteeseen.

Näillä näkymin kaupunki tekee linjauksen, jonka mukaan Myllymäkeen voisi sijoittaa nykyistä kaavaa väljemmin myös muuta kuin tilaa vievää kauppaa. Varsinainen kaava vahvistuisi myöhemmin.

Hyvää vauhtia valmistuva Okan liiketalo Hyrymäessä odottaa päätöstä tiloihin kaavan mukaan sopivista tulijoista. Anttila-tavaratalon tulo peruuntui nykyisten kaavamääräysten vastaisena.

Myös Myllymäen puolelle tuleva varastomyymälä Rajamarket ehkä hyötyisi laveammasta tulkinnasta.

– Koko alueella tilanne on nyt niin kinkkinen, että kyllä siihen joku ratkaisu pitää väkisin löytää. Haetaan mallia, jossa kaava sallisi muutakin kuin tilaa vievää kauppaa, mutta ei kuitenkaan tavarataloja kuten Anttila. Haetaan sellaista välimuotoa, selvittää kaavoituspäällikkö Heikki Puranen.

Tilaa vievää kauppaa edustavat esimerkiksi huonekalu- ja automyymälät. Purasen tuntuman mukaan tällä erää ei ole paineita siihen, että Myllymäen kaavamääräyksiä muutettaisiin radikaalisti.

– Ei vähittäiskaupan suuryksikölle. Mutta nykyinen kaava ei anna mahdollisuutta sijoittaa sinne esimerkiksi outlet-centeriä eli keskusta, jossa myytäisiin menneen kauden huipputavaraa. Tämmöisiä tulijoita saattaisi olla.

Myllymäkeen tulevan Rajamarketin suunnitelmissa ei Purasen mukaan ole kaavallista ongelmaa, jos myymäläosa jää alle 2 000 neliön ja loppuosa on varastoa.

Kaupunki valmistelee eteläisten alueiden osayleiskaavaa, jonka alue ulottuu Saimaan kanavasta Vaalimaantiehen. Siitä yksi osa eli Myllymäen-Hyrymäen asemakaava-alueen yleiskaavatarkastelu valmistuu kiireellisenä erillishankkeena.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen esittää tänään kaupunginhallituksen tulevaisuusjaostolle, että jaosto hyväksyy kaavatyön käynnistämisen.

Jaoston puheenjohtaja Eeva Arvela (sd.) kertoo, etteivät poliitikot ole vielä perehtyneet asiaan tai keskustelleet siitä.

Kaavoituspäällikkö Purasen mukaan varsinainen osayleiskaavoitus vie vähintään vuoden.

– Eihän tuo Myllymäki-Hyrymäki-osuus mitenkään ehdi valtuustoon, mutta jos luonnos ehdittäisiin saada nähtäville, hankkeita voisi luonnokseen tukeutuen viedä eteenpäin vaikka poikkeusluvin, kun odotetaan kaavan vahvistumista.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen katsoo, että kaavamääräyksiä voi lieventää, mutta linjauksilla ei muuteta Myllymäen alueen nykyistä luonnetta.

– Nykyinen kaava ei tiukan tulkinnan mukaan salli edes hankkeita, jotka parhaiten sopivat vain keskustan ulkopuolelle. Eli nykykaava voi estää kaupungin kehittämistä ja kaupallisten palvelujen saamista Lappeenrantaan.

KUVATEKSTI

PÄIVI VIRTA-SALO

Myllymäen Rajamarketin tontin asemakaavamuutos on parhaillaan nähtävillä. Okan liiketalo on Myllymäen vieressä Hyrymäessä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju