Larox välttää irtisanomiset

Lähtökohtana ollut neljänkymmenen työntekijän vähennys jää toteutumatta. Lomautussopimuksella vältetään irtisanomiset Suomessa.

MARI PAJARI

LAPPEENRANTA. Larox Oyj lomauttaa koko Suomen henkilöstönsä. Eilen päättyneissä yt-neuvotteluissa tehdyn lomautussopimuksen turvin Larox välttää irtisanomiset Suomessa.

Noin 270 työntekijää koskevat lomautukset ovat joko määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia.

Määräaikaisten lomautusten kesto vaihtelee kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen. Keskimääräinen lomautus tulee olemaan noin neljä viikkoa.

– Lomautuksista sovitaan tarkemmin toukokuun aikana. Lomautusjakson pituuden ratkaisee työyksikön tilanne. Myös henkilökohtainen työkuormitus huomioidaan, kertoo toimitusjohtaja Topi Karppanen.

Lomautukset käynnistyvät Karppasen arvion mukaan kesäkuussa ja painottuvat loppukesälle.

Arvioita lomautusten jakautumisesta yksiköittäin ei vielä ole, mutta Karppanen ei usko minkään toiminnon seisahtuvan kokonaan.

NEUVOTTELUISSA mukana olleet luottamusmiehet ovat tyytyväisiä lopputulokseen. Säästötavoitteena oli neljänkymmenen työntekijän väheneminen, miltä nyt vältyttiin.

Myöskään pelättyä eläkeputkea ei vanhemmille työntekijöille tyrkytetty. Vapaaehtoisiin eläkejärjestelyihin tarttui tuotannon puolella pari työntekijää.

– Määräaikaisten työntekijöiden määrään tilanne toki vaikuttaa. Koko yrityksessä heitä on parisenkymmentä. Lisäksi tuotannossa olevat vuokratyöntekijät tulevat jäämään pois, kuvailee Metalliliiton luottamusmies Sakari Muhonen.

Muhosen mukaan neuvotteluista ei jäänyt keinottelun makua. Taloudellinen tilanne oli kaikilla tiedossa.

– Nyt mennään sen mukaan, miten tilauksia tulee, Muhonen sanoo.

TOIMIHENKILÖUNIONIN luottamusmies Janne Kaipainen on pääsääntöisesti tyytyväinen neuvottelujen kulkuun. Kaipainen olisi kuitenkin toivonut lomautuksista täsmällisempää tietoa.

– Toimihenkilöiden puolella määräaikainen lomautus tulee kestämään kahdesta kahdeksaan viikkoon, mutta toistaiseksi voimassa olevien lomautusten lopustahan ei tiedä mitään, Kaipainen harmittelee.

Metalliliiton edustajina yt-neuvotteluissa olleet Toni Tikka ja Sakari Muhonen arvioivat toistaiseksi voimassa olevien lomautusten määrän suureksi.

– Lomautuksilla pitää kattaa tavoiteltujen irtisanomisten säästö, joten varmasti niitä on paljon, Sakari Muhonen sanoo.

Toni Tikan mukaan työntekijät ovat ottaneet lomautusilmoituksen vaisuna vastaan. Pahin vaihtoehto eli irtisanominen ei toteutunut, mutta syytä hurraamiseenkaan ei ole.

– Eihän pitkä lomautus mikään mukava asia ole, mutta tässä tilanteessa kahdesta pahasta se pienempi, Tikka pohtii.

EDELLISEN KERRAN Larox lomautti henkilöstöään vuonna 2003. Myös vuonna 2005 käytiin neuvottelut, mutta tilanne ei edennyt varsinaisiin lomautuksiin asti.

Larox Oyj valmistaa teollisuussuodattimia nesteen- ja kiintoaineen erottamiseen. Yhtiö toimii yli 40 maassa ja sillä on yli 590 työntekijää. Pääkonttori sijaitsee Lappeenrannassa, jossa työskentelee myös valtaosa Suomen henkilöstöstä.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

SEPPO RAUTIOVAARA

Sakari Muhonen on tyytyväinen, että irtisanomisilta Laroxissa vältyttiin.

Lomautusten aikana kaikki yksiköt jatkavat toimintaa. Tuotanto-osastolla huolletaan myös vanhoja koneita.

Kirjoittaja:
Mari Pajari