Perheiden Lappeenranta-lisä laajenemassa ja pienenemässä

Lappeenranta-lisän säilyttämiseksi on tehty uusi esitys. Lisä koskee alle kaksivuotiaita ja summa pienenee puoleen. Työssäoloehto poistuu. Joutsenoon perustetaan avoin päiväkoti ja leikkikerho. Nykyiset sopimukset säilyvät ennallaan.

ILPO LESKINEN

LAPPEENRANTA. Lappeenranta-lisän säilyttämisestä on tehty uusi esitys. Sen mukaan edunsaajien määrä kasvaa mutta summa puolittuu. Uusi etuisuus koskee alle kaksivuotiaita, kun nykyinen koskee alle kolmivuotiaita.

Lappeenrannan kasvatus- ja koulutuslautakunta käsitteli kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willbergin tekemää esitystä tiistain kokouksessaan. Asia jätettiin pöydälle.

WILLBERGIN esitys pohjautuu sille, että jaettava kokonaissumma säilyy ennallaan.

– Tässä taloudellisessa tilanteessa ei ole edellytyksiä nostaa kokonaissummaa. Siksi nykyinen summa on jaettu uudelleen, Willberg sanoo.

Uusi Lappeenranta-lisä tulee esityksen mukaan voimaan ensi vuoden alusta. Samalla nykyiset sopimukset säilyvät ennallaan.

ESITYKSEN mukaan Joutsenoon perustetaan avoin päiväkoti ja leikkikerho, jollaisia siellä ei vielä ole.

Loppusumma jaetaan siten, että alle 2-vuotiaita kotiin hoitamaan jäävä huoltaja saa Lappeenranta-lisää 68 euroa kuussa.

Työssäoloehto poistuu. Siten Lappeenranta-lisää voivat saada myös opiskelijat ja työttömät.

LAUTAKUNNAN puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) kertoo, että uusi esitys herätti kokouksessa vilkasta keskustelua. Kopran mielestä esitys antaa hyvän pohjan lopulliselle päätökselle.

Lautakunnan varapuheenjohtaja Veikko Malinen (sd.)pitää tärkeänä, että Lappeenranta-lisä muutetaan tämän ajan vaatimusten tasolle. Tällä hän tarkoittaa työssäoloehdon poistamista.

Lautakunnan jäsen Anni Kekki (kesk.) pitää uutta esitystä kiinnostavana.

– Esitys on aika hyvä. Joutsenoon saadaan avoin päiväkoti, mutta Lappeenranta-lisä säilyy vaikkakin pienenee.

Kekki ja Malinen pitävät kaupungin kireää taloutta haastavana Lappeenranta-lisän kannalta.

Lappeenranta-lisää on maksettu kotihoidon tuen ohessa perheille, joissa huoltaja jää kotiin hoitamaan alle 3-vuotiasta lasta. Lisää saa nykyisin noin 260 perhettä. Tuen suuruus on tähän asti ollut 142 euroa.

Uudessa esityksessä saajien määrä Willbergin arvion mukaan kaksinkertaistuu.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen