Taavetin linnoituksen kohennus hyötykäyttöön alkaa kesällä

Kuutostieltä ei saada suoraa yhteyttä linnoitukseen. Punaiseen tupaan linnoituksen portille tulee kesäkahvila.

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI. Taavetin linnoitus on jatkossa entistä valmiimpi ottamaan vastaan sinne poikkeavat matkailijat ja kesäpäivän kulkijat.

Linnoituksen kehittämisestä tehty esiselvitys enteilee rakentamisen käynnistymistä tulevan kesän aikana.

Mikäli Luumäen kunta saa Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselta kustannuksiin 50 prosentin hankerahan, kunta sijoittaa itse saman verran. Käytännössä se tietäisi 100 000 euron pottia rakentamiseen.

– Meillä on hyvät mahdollisuudet saada se. Ympäristökeskus on näyttänyt vihreää valoa, kertoo vs. kunnanjohtaja Terttu Heimala hankerahasta.

Helsinkiläisen arkkitehtitoimiston laatima esiselvitys linnoituksen kehittämisestä on Terttu Heimalan mielestä hyvin tehty ja mielenkiintoinen. Esiselvitys on laadittu yhteistyössä Museoviraston kanssa. Museovirasto ei pane kampoihin suunnitelmille, jotka toteutuessaan veisivät useita vuosia.

ESIINTYMISLAVA, sen kate ja katsomo ovat ensimmäisiä töitä, jos rahoitus järjestyy.

– Ne olisivat paikoillaan sisälinnoituksessa syksyyn saakka. Talveksi ne pantaisiin kasaan.

Esiintymislavan taakse on tarkoitus asentaa sähkökeskus ja vesipiste.

Kunnantalon vieressä linnoituksen portilla sijaitsevaan punaiseen tupaan, vanhaan arestirakennukseen, tulee linnoituksen infopiste ja kesäkahvila. Mahdollisesti terassikin.

Yleisövessoille paikka järjestyy punaisen tuvan ja kunnantalon nurkalla olevasta huoltorakennuksesta.

KUUTOSTIE kulkee Taavetin kohdalla ihan linnoituksen sivuitse. Valitettavasti Kuutostieltä ei ole eikä tule sisäänkäyntiä linnoitukseen. Sellaiseen ei saada lupaa tieviranomaisilta.

Sen sijaan opasteita Kuutostien varteen on tulossa. Matkailijat ohjataan linnoitukseen Taavetin sisääntuloteiden kautta.

Terttu Heimala on ajanut pontevasti linnoituksen kehittämistä, ja hän on yksi koko touhun alkuunpanijoista. Hän on luonnollisesti tyytyväinen, että hankkeessa on päästy eteenpäin.

– Näyttää, että tänä vuonna päästään liikkeelle. Se on hyvä asia.

– Tämä on useamman vuoden hanke. Esimerkiksi kunnantalon takana oleva museorakennus, vanha upseeritalo, pitää saada enemmän alkuperäiseen kuntoon. Mutta se jää tulevien vuosien asiaksi. Nyt valmistuneen esiselvityksen jatkoksi tarvitaan vielä lisää arkkitehtisuunnittelua.

KUVATEKSTI

MATTI RIIHELÄ

Sisälinnoituksessa sijaitseva esiintymislava korvataan uudella, katetulla lavalla. Myös katsomo rakennetaan. Sekä lava että katsomo voidaan siirtää talveksi varastoon.

Punaiseen tupaan, ikivanhaan arestirakennukseen, tulee linnoituksen infopiste ja kesäkahvila.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä