Armadan ja Weeran kattoparkit tulevat maksullisiksi kesäkuussa

Weeran ja Armadan pysäköintialueista on tulossa ensimmäiset yksityisyrityksen valvomat parkkipaikat Lappeenrannassa. Autoparkki Norden ryhtyy valvomaan kumpaakin aluetta kesäkuusta alkaen. On kuitenkin vielä epäselvää saako yksityinen yritys periä pysäköi

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunki lopettaa Armadan ja Weeran parkkialueiden valvonnan. Valvonta siirtyy kesäkuun alussa Autoparkki Norden Oy:lle. Autoparkki on vuokrannut parkkialueet kauppakeskukset omistavalta First-sijoitusrahastolta.

Luxemburgiin rekisteröidyn rahaston sijoittajat irtisanoivat kaupungin kanssa tehdyn pysäköinninvalvontasopimuksen viime viikolla. Kaksikymmentä prosenttia rahastosta omistaa suomalainen Sponda Oy. Spondan aluepäällikön Heikki Turusen mukaan pysäköinninvalvonta haluttiin maksulliskesi ja yksityisen yrityksen valvontaan, jotta parkkipaikat saataisiin kauppakeskusten asiakkaiden käyttöön.

– Haluamme tarjota parkkitilaa ensisijaisesti keskusten omille asiakkaille. Olemme vuokranneet alueet Autoparkille, joka vuokraa ne edelleen asiakkaille.

AUTOPARKIN JOHDON assistentin Mary Randellin mukaan yritys alkaa myydä sekä tavallisia pysäköintipaikkoja että sopimuspysäköintiä kummallakin parkkialueella. Pysäköintimaksujen suuruudesta ei ole vielä päätetty.

– Sinne tulee automaatteja lyhytaikaispysäköintiin ja sopimuspysäköintiä. Liikkeenpitäjille on omia maksuja sopimuspysäköintiin. Ulkopuolisten kohdalla mietitään vielä, mitä maksuja otetaan ja kuinka paljon.

Randellin mukaan Weeran ja Armadan parkkipaikoille tulee opasteita, joista näkyy, että alue on maksullinen. Parkkialueet pysyvät kuitenkin avoimina. Muilta maksullisilta parkkialueilta tuttuja puomeja ei tule. Randellin mukaan puomittomuuden vuoksi aluetta on valvottava. Jos pysäköintiaika ylittyy tai maksu on jätetty maksamatta, Autoparkki perii valvontamaksun.

– Toki valvomme, että ihmiset maksavat. Meillä on kovat vuokrat maanomistajalle, jolta olemme vuokranneet alueen. Perimme vahingonkorvauksen maksamatta jättämisestä.

Autoparkin valvojat kuvaavat autot, joille he ovat kirjoittaneet valvontamaksun. Autoparkki ei pidä pitkäaikaista rekisteriä kuvaamistaan autoista. Randellin mukaan kuva kuitenkin lähetetään automaattisesti asiakkaalle, joka ei suostu maksamaan valvontamaksua. Kuvan voi myös tilata yritykseltä sähköpostitse.

– Sehän on oikeastaan asiakkaan oma tahto, että meille tulee tietoja, jos hän ei maksa. Ajoneuvohallintokeskukselta saamme ajoneuvon haltijan tiedot. Nehän ovat ihan julkisia. Niiden perusteella lähetämme huomautuslaskun.

ON KUITENKIN EPÄSELVÄÄ saavatko yksityiset yritykset periä pysäköintivirhemaksujen kaltaisia maksuja. Laki ei sano yksityisestä pysäköinninvalvonnasta mitään. Perinteisesti oikeudet ovat kuitenkin kuuluneet vain poliisille ja kunnan pysäköinninvalvojille.

Vantaan käräjäoikeudessa ja Helsingin hovioikeudessa on toisen yksityisen pysäköinninvalvontayrityksen Parkcomin kohdalla jo päätetty, että yrityksellä ei ole oikeutta periä maksuja.

Päätös ei ole voimassa, sillä korkein oikeus on myöntänyt Parkcomille valitusoikeuden. Parhaillaan korkeimmassa oikeudessa väännetään kättä asiasta. Päätös saadaan aikaisintaan syksyllä. Randellin mukaan Autoparkki toimii siihen asti kuten ennenkin.

– Me toimimme ihan yleisoikeudellisten periaatteiden mukaisesti. Asiakas solmii niin sanotun hiljaisen sopimuksen yhtiömme kanssa, kun hän pysäköi autonsa meidän alueellemme. Siellä on selkeät opasteet, joissa lukee, että kyseessä on yksityinen ja maksullinen alue, jolla on määrättyjä ehtoja. Korkeimman oikeuden päätös tulee olemaan ennakkoratkaisu ja tietenkin me noudatamme sitä.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

Kesäkuun alkuun asti Weeran (vas.) ja Armadan parkkipaikoilla voi pysäköidä huoletta pelkän kiekon kanssa.

Me toimimme ihan yleisoikeudellisten periaatteiden mukaisesti.

Mary Randell

Kirjoittaja:
Sarita Blomqvist