Ihakselan asukkaat eivät luovu toiveestaan liittyä Luumäkeen s. 9

Ihakselalaiset aikovat ”pommittaa” Lappeenrantaa, kun Ylämaan liitos kaupunkiin on toteutunut. Esitys kuntaministerillekin on jo suunnitelmissa.

YLÄMAA. Jotakin erikoista Ihakselan kylässä Ylämaalla täytyy olla. Kunta haluaa pitää sen osana itseään, Lappeenranta ei siitä halua kuntaliitoksen hetkillä luopua, mutta kylän asukkaat itse vänkäävät Luumäen suuntaan. Luumäellä olisi ovi vähintään raollaan.

Taidatte olla haluttuja?

– Niinpä taidamme, neljä miestä nauraa Ihakselan Sarasaarentiellä Lauri Suoknuutin tuvassa.

Ihakselalaiset kohauttivat Ylämaan ja Lappeenrannan kuntaliitosvalmisteluja runsas kuukausi sitten ilmoittamalla aloitteessaan kunnanhallitukselle, että kylä toivoisi pääsevänsä osaksi Luumäkeä.

Sekä Lappeenranta että Ylämaa vastasivat, ettei sellainen käy päinsä. Luumäki on ollut hiljaa, ”kuulolla”, kuten vs. kunnanjohtaja Terttu Heimala viisi viikkoa sitten asian ilmaisi.

LAURI SUOKNUUTIN luo on keväisenä iltana kokoontunut pieni joukko naapureita ja kylän miehiä. Suoknuuti on ehtinyt toimia heidän äänitorvenaan lukuisia kertoja tässäkin liitosasiassa.

Halutessaan hän voisi kätevästi siirtyä luumäkeläiseksi, sillä talo ja mökki löytyvät myös Luumäen puolelta. Mutta hän haluaa asua siinä, missä nyt perheensä kanssa asuu, Ihakselassa.

– Aina on tavarat Taavetista haettu. Lapset ovat siellä koulua käyneet. Postikin kulkee sen kautta, Suoknuuti perustelee sitä, että kylä pitäisi liittää Luumäkeen.

Muut pöydän ympärille kokoontuneet miehet ovat täsmälleen samoilla linjoilla.

IHAKSELAN asukkaat hakevat Taavetista monenlaisia palveluja. Sinne on luonnollisin asiointiyhteys.

– Kun haetaan palvelut, halutaan olla veronmaksajiakin. Ettemme tuntisi itseämme kuokkavieraiksi, Lauri Suoknuuti selittää.

Hän sanoo kyläläisten toiveena olevan, että Lappeenranta ja Luumäki aloittavat neuvottelut kuntarajan siirtämisestä Ihakselan kohdalla, kun Ylämaan ja Lappeenrannan liitos on toteutunut.

Kyläläiset eivät aio olla hiljaa nyt eikä vuodenvaihteen jälkeen.

– Sitten aletaan pommittaa Lappeenrantaa. Ja kun vaalit tulee, yritetään saada läpi sellaisia, jotka ymmärtävät Ihakselaa.

KYLÄN ”sahuri” Juha Hovi muistuttaa, ettei Ihakselan asiassa ole kyse politiikasta vaan ihmisten asiointimahdollisuuksista.

– Eniten Lappeenrantaan liittymisessä epäilyttää se, miten meidän tiehommat sitten hoituvat. Miten Lappeenranta ne tieasiat hoitaa, Hovi pohtii.

Ylämaa on avustanut yksityisteitä kiitettävästi. Luumäen puolella tilanteen tiedetään olevan yhtä hyvällä tolalla. Mutta kuinka käy osana Lappeenrantaa.

– Ei me asfalttiteitä tarvita, kulkukelpoiset soratiet riittävät.

MIKKO KIRPPU on yhtä vanha kuin Ylämaa. Hän täyttää syksyllä 80 vuotta.

– Ei Lappeenranta rupea auraamaan metsäteitä, hän aprikoi.

Jorma Suoknuuti myöntää pelkäävänsä, ettei kaupungilta heru yksityistieavustuksia kuten kunnalta.

– Tiehomma ehdottomasti pelottaa. Ymmärtävätkö Lappeenrannan päättäjät, että myös täällä tarvitaan tiet. Soratietkään eivät pysy kunnossa ilman hoitoa.

LUUMÄKI ja sen keskustaajama Taavetti ovat paljon lähempänä kuin Lappeenranta palveluineen.

– Asiointireissuille jokaisen auton nokka lähtee täältä Luumäen suuntaan, vahvistaa Jorma Suoknuuti.

Ihakselassa on nelisenkymmentä taloa ja asukkaita yli kaksinkertainen määrä. Enemmistö on varmasti Luumäki-liitoksen puolella, miehet vakuuttavat. Kukaan kylän asukkaista ei ole ilmoittanut olevansa Luumäkeen liittymistä vastaan.

Jorma Suoknuutin mielestä kylän asukkaiden on oltava asiassaan yhteydessä seuraavaksi kuntaministeri Mari Kiviniemeen.

– Hänelle pitää tehdä hakemus, että Ihaksela liitetään Luumäkeen.

KUVATEKSTI

MATTI RIIHELÄ

Ihakselan miehet Juha Hovi, Jorma Suoknuuti, Mikko Kirppu ja Lauri Suoknuuti ovat yksituumaisia: Ihaksela on liitettävä Luumäkeen.

Ei tässä ole kyse politiikasta. Tässä on kyse ihmisten asiointimahdollisuuksista.

Juha Hovi

Kirjoittaja:
Matti Riihelä