Ihmissusi ei vetänyt suurta yleisöä, mutta Taisto Tammen tarina veti

Lappeenrannan kaupunginteatterin kausi 2008-2009 sujui 30 000 katsojan vauhtia.

Lappeenrannan kaupunginteatterin johtaja Jari Juutinen katsoo menneeseen teatterikauteen 2008-2009 ihan tyytyväisenä.

– Jotkut asiat yllättivät ikävästi, jotkut mukavasti.

– Rakastettu Johansson ei toteuttanut tavoitettamme saada bussilastit taas Lappeenrantaan. Halusimme tällä näytelmällä osoittaa, että olemme kaikkien teatteri, mutta yleisöä ei tullut toivotulla tavalla, Juutinen sanoo.

Rakastettu Johansson sai ensi-iltansa viime elokuussa, syksyllä ja keväällä se keräsi yhteensä reilut 5 200 katsojaa, katsomon täyttöaste oli reilut 33 prosenttia.

Toinen ikävä yllätys oli Ihmissuden ennakkokaavailuja suppeammaksikin osoittautunut kohdeyleisö. Lappeenrannasta ei löytynyt tarpeeksi yleisöä nuorisokauhunäytelmälle.

– Hyvää oli se, että moni nuori yllättyi näkemästään ja oivalsi, että teatterissa voi olla kivaakin ja mikä tahansa mahdollista. Ihmissusi varmasti madalsi nuorten kynnystä ja rikkoi ennakkoluuloja, Juutinen arvelee.

Teatteri Imatran johtaja Antti Vartiala lomailee parhaillaan ulkomailla tyytyväisenä menneeseen näytäntökauteen.

Taisto Tammesta kertonut musikaali Rakkauden rikkaus veti kevään aikana Imatran Karelia-saliin komean yleisömäärän, yli 12 000 katsojaa.

– Tällainen tarjonta on puuttunut koko alueelta. Olemme varmastikin löytäneet Imatralle sopivan tavan toimia, Vartiala sanoo.

Sopiva tapa ei Vartialan mukaan tarkoita mahdollisimman kevyttä ohjelmistoa.

– Syksyllä meillä on tiedossa ihan erilaista tekstiä, kun ohjelmistoon tulee Reko Lundánia. Yritetämme jatkuvasti löytää tasapainon erilaisten tekstien kanssa.

Lappeenrannan kaupunginteatterin kausi jatkuu pitkästä aikaa kesäteatterissa. Aimo Vuorisen Votkaturistit saa ensi-iltansa 24.6. uudistetussa, katoksen saaneessa Linnoituksen kesäteatterissa.

Ilman kesäteatterivarauksia Lappeenrannan kaupunginteatterin katsojasaldo on vajaat 26 800 katsojaa. Se on Juutisen laskuopin mukaan se määrä ihmisiä, joka Lappeenrannassa saadaan vuosittain tulemaan teatteriin.

– Kesäteatterin takia meillä oli keväällä aikaisempaan verrattuna yksi ensi-ilta vähemmän. Kesäteatteriin varattujen lippujen määrä on juuri se, joka uupuu 30 000 katsojan kokonaismäärästä.

Imatran kesäteatteri esittää tulevana suvena Laila Hirvisaaren romaaneihin perustuvan kantaesityksen Vuoksen helmi. Lipuista on jo tähän mennessä varattu 30 prosenttia.

Lappeenrannan kaupunginteatterin tavoite Votkaturisteihin on 10 000 myytyä lippua, näytelmään on tähän mennessä varattu reilut 3 700 eli reilu kolmannes tavoitteesta.

ES-Arkisto/Tiina Räikkönen

Ihmissuden näki yhteensä 19:ssa esityksessä 2 753 ihmistä. Metallisen kauhunäytelmän katsomot täyttyivät 39-prosenttisesti.

Saska Helmikallion tähdittämä Rakkauden rikkaus keräsi Imatran kulttuurikeskuksen Karelia-saliin kevään aikana 12 000 katsojaa.

Ari Nakari

Jotkut asiat yllättivät ikävästi, jotkut mukavasti.

Jari Juutinen

Olemme varmastikin löytäneet Imatralle sopivan tavan toimia.

Antti Vartiala

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola