Joutsenon metsät käsikirjaan

Lappeenranta on käynnistänyt Kaakkois-Suomen metsäkeskuksen kanssa metsäsuunnitelman. Joutsenon metsät inventoidaan ja luokitellaan sekä laaditaan hoito- ja hakkuuehdotukset.

LAPPEENRANTA. Metsäsuunnittelija Mikko Loimalahti tekee kesän ja syksyn aikana jalkatyötä kaupungin omistamissa joutsenolaismetsissä. Hän laatii uudesta metsäsuunnitelmasta käsikirjan, joka tulee Joutsenon taajaman asukkaiden arvioitavaksi marraskuussa.

Loimalahti on jo aloittanut kartoituksen. Hän jakaa tutkittavat alueet metsäkuvioiksi karttojen ja ilmakuvien avulla.

– Investoin kohteiden puuston ja laadin jokaiselle lohkolle taajamametsien hoitoluokituksen. Kartoitan myös kaikki luontokohteet, jotta tulevassa hoitotyössä voidaan ottaa huomioon metsäluonnon harvinaisten kasvien tai eläinten arvokkaat elintilan vaatimukset.

Loimalahden mukaan suunnittelutyön tuloksena syntyy havainnollinen kartoilla höystetty käsikirja, joka kertoo tarkasti, mitä milläkin metsäpalstalla ryhdytään tekemään.

– Siksi on tärkeää, että jo tässä vaiheessa asukkaat antavat lähimetsistään palautetta ja ehdotuksia.

Joutsenolaiset ovat jo soitelleet ahkerasti metsäasioissa kaupungin virkamiehille, koska edellinen metsäsuunnitelma vanheni vuodenvaihteessa.

– Monilla on ollut jo huoli siitä, miten metsien hoito järjestyy kuntaliitoksen jälkeen, sanoo kaupungin metsätalouspäällikkö Risto Laukas.

Hän toivoo joutsenolaisilta aktiivisuutta suunnitelman laatimisen aikana, koska kaupunki tekee metsänhoidolliset toimenpiteet lähes aina lähellä ihmisiä.

Kaupunki on jo aloittanut hoitotöitä joissakin vähäisemmissä kohteissa, jotka eivät edellytä maisematyölupaa. Akuuteista metsätöistä kaupunki on tehnyt kilpailutuksen jälkeen sopimuksen Karjalan Metsäpalvelu Oy:n kanssa. Yritys tekee metsätyöt myös Joutsenossa.

Muutkin isommat metsätyökohteet kaupunki teettä ulkopuolisilla urakoitsijoilla, koska kaupungin palveluksessa on vain kaksi metsuria.

Laukas toivoo, että mahdollisesti aikaisemmin Joutsenossa annetut suulliset lupaukset metsätöistä muutettaisiin kirjallisiksi luviksi.

– Asukkaiden on haettava luvat tonttien puunkaadolle sekä mahdollisiin raivaustöihin tonttien ulkopuolisilla kaupungin omistamilla alueilla. Tonttipuiden luvat käsittelee kaupungin rakennusvalvonta ja muiden kaupungin omistamien taajama-alueiden metsäasioissa pyydämme ottamaan yhteyttä hortonomi Anu Laariin, joka kirjaa pyynnöt metsänhoitotöiden työlistaan ja soittajaan otetaan yhteyttä.

Kaupunki sai kuntaliitoksessa noin 700 hehtaaria metsiä Joutsenosta ja on käynnistänyt Kaakkois-Suomen metsäkeskuksen kanssa metsäsuunnitelman, jolla metsät inventoidaan ja luokitellaan sekä laaditaan hoito- ja hakkuuehdotukset.

Suunnitelman tekoa ohjaa työryhmä maankäyttöjohtaja Jussi Salon johdolla. Mukana ovat ympäristökeskuksen, metsäkeskuksen, Etelä-Karjalan liiton ja kaupungin edustajat.

Suunnitelma esitellään yleisölle Joutseno-talolla marraskuussa. Asukaspalautteen jälkeen suunnitelma menee teknisen lautakunnan käsittelyyn.

Lappeenranta tekee uuden metsäsuunnitelman myös Ylämaalle, jonka nykyinen 300 hehtaarin metsäomaisuus siirtyy kaupungin haltuun kuntaliitoksessa ensi vuonna. Ylämaan metsäsuunnitelma laaditaan vuoden 2010 aikana.

Lappeenrannan maaomaisuudesta metsämaita on 3 000 hehtaaria. Ne jakaantuvat suunnilleen tasan kolmeen osaan: taajamametsiin, taajaman läheisiin metsiin sekä talousmetsiin.

Kaupungin vuosittaisten metsänhoitotöiden periaatteena on pidetty sitä, että töiden kustannukset peitetään hakkuutuloilla. Niin menetellään myös Joutsenon tulevissa metsänhoitotöissä.

Hakkuiden nettotulostavoite oli asetettu esimerkiksi viime vuonna 170 000 euroon. Kaupunki kuitenkin teki hakkuillaan noin 450 000 euron tilin.

Vuosi 2008 oli Laukaksen mukaan metsätalouspalveluiden nettotuloksen kannalta ehdoton huippu.

– Se oli poikkeuksellisen hyvä tulos, eikä sellaiseen ole jatkossa mahdollisuuksia, Laukas sanoo.

Hyvää tulosta auttoivat Kuutostien rakentamisen runsaat metsähakkuut ja toisaalta myös ennätyksellisen korkea puun hinta.

KUVATEKSTI

JYRKI NUOTTIMÄKI

Metsäsuunnittelija Mikko Loimalahti tutkii jo, mitä kaupungin metsistä löytyy Joutsenossa. Taustalla Pöyhiänniemen metsätiheikköä, jota pitää harventaa.

Joutsenon metsäsuunnitelma

Suunnitelma laaditaan 10 vuodeksi.

Suunnitelman sisältö: yhteenveto puustosta ja kasvupaikoista, tiedot arvokkaista luontokohteista, tarpeelliset metsänhoitotyöt ja kustannusarviot, hakkuut ja arviot kantorahatuloista, metsätilakartat ja taajamametsäluokittelu.

Ehdotuksia ja palautetta voi antaa sähköpostilla:

[email protected] tai mikko.loimalahti@ metsakeskus.fi.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki