Kaupunki täyttyy ilmaisesta teatterista

Nuoret teatteriharrastajat tuovat Lappeenrantaan lähes 50 esitystä. Alkukarsinnat kärsivät osanottajien vähäisyydestä.

LAPPEENRANTA. Nuorten teatteri täyttää Lappeenrannan näyttämöt reilun parin viikon päästä. Valtakunnalliseen Nuori kulttuuri -tapahtumaan on tulossa viikonlopun ajaksi noin 700 esiintyjää lähes 50 ryhmästä.

Teatris-niminen viikonloppu on ennen kaikkea nuorten harrastajien kokoontumis- ja kouluttautumistilaisuus. Toiseksi se antaa paikallisille katsojille paljon harvinaislaatuista nähtävää. Lappeenrannan kaupungin tapahtumatuottaja Tarja Ahtiainen vakuuttaa, että kaikki esitykset ovat tasokkaita katsottavia.

– Toivomme katsomoihin tosi paljon paikallisia ihmisiä, etenkin lapsia ja nuoria. Esityksiä pääsee katsomaan ilmaiseksi koko viikonlopun.

Esimerkiksi perjantai-illaksi järjestäjät ovat suunnitelleet perheen pienillekin katsojille sopivan rupeaman, jossa on satuteatteria sekä kolmasluokkalaisten esittämä Lumikki ja seitsemän kääpiötä.

Teatris on katselmus, ei kilpailu. Raadit ovat kuitenkin valinneet ympäri Suomea tulevat esitykset karsintojen parhaista. Ne eivät mittele paremmuudesta, mutta esittäjät saavat sanallisen ja kirjallisen palautteen. Lisäksi joukon helmet huomioidaan stipendeillä.

Paitsi esiintyjiä, myös esityksiä arvioivia raatilaisia, tulee eri puolilta maata. Heihin kuuluvat muun muassa näyttelijät Jukka Toivonen, Reidar Palmgren ja Satu Paavola.

Valtakunnallisen Nuori kulttuuri -kevättapahtuman teemoina vuorottelevat teatteri, tanssi ja musiikki. Pienempien harrastajajoukkojen tapahtumia on syksyisin esimerkiksi sirkus- ja sarjakuvateemasta.

Tilaisuus on kulkenut aiemmin lasten taidetapahtuman nimellä. Esiintyjien ikähaitari on 10–25 mutta valtaosa on yläaste- ja lukioikäisiä.

Eteläkarjalaista teatteria Teatriksessa pitävät esillä taidekoulu Estradin kaksi esitystä. Alkukarsinnoissa mukana ollut imatralaisten koululaisten ryhmä ei päässyt jatkoon.

Karsinnat olisivat kaivanneet enemmän osanottajia, vaikka raadit saivatkin esityksiä kokoon suunnitellun määrän.

– Ahvenanmaalta ei saatu ryhmää, eikä ruotsinkielistä esitystä tule. Etelä-Karjalan aluetapahtumassakin oli heikosti ryhmiä, olisimme odottaneet enemmän, Ahtiainen sanoo.

Paikallista taitoa on esillä myös oheisohjelmissa, muun muassa Lappeenrannan kävelykatu Oleksilla. Teatteriesitysten ohella tapahtumaan kuuluu muun muassa bändi-ilta, esiintyjille suunnattuja työpajoja sekä elävä kirjasto, josta voi lainata kulttuuri- tai urheilualan ihmisen keskustelemaan kanssaan.

Teatris Lappeenrannassa 22.–24.5. Ohjelma on Lappeenrannan kaupungin nettisivuilla.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/MIKA STRANDÉN

Nuori kulttuuri -tapahtuman aluekarsintoja on Etelä-Karjalassa joka vuosi. Viisi vuotta sitten Imatralla testasivat taitoaan tanssiryhmät.

Perjantai 22.5.

Poikateatteri Hotmales (kello 17.30, Estradi): ”Poikaryhmä on harvinaisuus.”

Ryhmäpaine (kello 17.45, Veeran kammari): ”Ryhmä löysi itse netistä koulusurmatekstin, joka on tarkoitettu vapaasti esitettäväksi.”

Lauantai 23.5.

Psykkis-teatteri (kello 11.50, Estradi): ”Ryhmä tekee laadukasta teatteria, tunnen ohjaajan.”

Oulun taidekoulu (kello 13.30, Estradi): ”Ohjaaja on tuttu, ryhmä on kauempaa ja hankala nähdä muuten.”

Nuorisoteatteri Nuha (kello 14.15, Estradi): ”Ohjaaja on tuttu, ryhmä on kauempaa ja hankala nähdä muuten.”

Beaivvi áhkubat (kello 19.15, Veeran kammari): ”En ole ikinä nähnyt saamelaista teatteria.”

Sunnuntai 24.5.

Puntti (kello 10, Jukola-sali): ”Monen seulan jo läpäissyt ja ammattilaisten näkemä esitys.”

Juslin on taidekoulu Estradin nuorisoteatterin vastuuopettaja.

Kirjoittaja:
Etti Kantola