Kimpisen lukio jälleen Etelä-Karjalan paras

Korkeat aloituskeskiarvot ja kunnianhimoiset oppilaat takaavat menestyksen.

HANNA KUUSISTO

LAPPEENRANTA. Kimpisen lukio on Etelä-Karjalan paras lukio kevään 2009 ylioppilastulosten vertailussa. Kimpisen lukio sijoittui 20. sijalle Helsingin Sanomien ylioppilastutkintolautakunnalta tilaamien tulostietojen mukaan.

Kimpisen lukio on menestynyt vertailussa jo useamman vuoden ajan. Menestyksen taustalla ovat korkeat aloituskeskiarvot, motivoituneet oppilaat ja laadukas opetustyö. Tätä mieltä ovat ainakin Kimpisen lukion toisen vuoden oppilaat Sanna Kokkonen, 17, ja Arimo Kerkelä, 17 sekä lukion rehtori ja opettajat.

Kokkonen ja Kerkelä kehuvat mahdollisuutta valita kursseja oman tahdon mukaan.

– Silloin ottaa kursseja, joista on jonkin verran kiinnostunut ja jaksaa panostaakin niihin enemmän. Ei ole siis suoraan määrätty, mitä pitää lukea, Kokkonen aloittaa.

Kerkelän mukaan valinnan mahdollisuudet helpottavat jaksamista, kun koulussa ja muussa elämässä on kiirettä.

– On myös helppo kokeilla kursseja ja etsiä niistä kiinnostavia, jos ei vielä lukioon tullessa tiedä, mitä haluaa, hän lisää.

Kokkonen ja Kerkelä kehuvat Kimpisen lukion ilmapiiriä hyväksi ja kannustavaksi. Samaan hengenvetoon he myöntävät, että 400 oppilaan lukiossa esiintyy myös kilpailua oppilaiden välillä.

– Aika monella on isoja paineita. Joku voi ajatella, että pitäisi olla tosi hyvä tällaisessa lukiossa, Kokkonen arvelee.

– Toisaalta oppilailla on myös se tieto, että lukio on hyvä ja täällä voi pärjätä, jos haluaa, Kerkelä lisää.

Kokkonen ja Kerkelä arvelevat, ettei Kimpisen lukion vaatimustaso ole korkeampi kuin muissakaan Lappeenrannan lukioissa. Oppilaiden asenne ja motivaatio ratkaisevat menestyksen.

– Opetuksessa muistutetaan myös ylioppilaskirjoituksista. Tehtävät ei ole vain perusjuttuja ja syventäviä käydään jo ensimmäisenä lukiovuotena, Kokkonen sanoo.

Kerkelä valitsi Kimpisen lukion sen vuoksi, että se sijaitsee lähimpänä kotia ja hänen veljensä ovat myös käyneet siellä lukion. Kokkonen asuu Lauritsalassa, mutta Lauritsalan lukio oli viimeinen vaihtoehto.

– Minulla oli Kimpisen lukiosta parempi mielikuva kuin Lauritsalasta.

Lauritsalan lukio sijoittui ylioppilastulosten vertailussa häntäpäähän. Vertailussa oli mukana 414 Suomen lukiota, joista Lauritsalan lukio oli sijalla 406.

– Saamme hyviä oppilaita ja keskitymme lukion tärkeimpään työhön, eli opetukseen, kiteyttää Kimpisen lukion rehtori Kari Inkinen.

Inkisen mukaan oppilaiden motivaatiota nostaa se, että he saavat itse valita ryhmänsä ja kurssinsa. Oppilaat sitoutuvat kurssien suorittamiseen.

– Jos oppilasmäärä pysyy 400:n tienoilla, pystymme järjestämään entiseen tapaan valinnaisia kursseja ja se lisää motivaatiota, lisää opinto-ohjaaja Tuija Jaatinen.

Kimpisen lukion oppilaiden aloituskeskiarvot ovat olleet normaalia korkeammat. Nykyisin keskiarvo on ollut alle kahdeksan.

– Viime vuosina lukioihin hakeutuminen on jonkin verran vähentynyt. Mielestäni Lappeenrannan lukiot eivät tietoisesti kilpaile keskenään, Inkinen pohtii.

Inkinen myöntää, että vertailuissa menestyminen luo paineita.

– Analysoimme oman koulun tuloksia, jos niissä tapahtuu muutoksia.

Kimpisen lukion ruotsin opettaja Salme Kuulas kehuu puolestaan koulun opettajia.

– Olemme osanneet opettaa sen verran hyvin, etteivät keskiarvot ole laskeneet. Oppilaat ovat hyvin kunnianhimoisia, osa vähän liiankin.

KUVATEKSTI

PÄIVÄ HEISKANEN

Arimo Kerkelä ja Sanna Kokkonen ovat sitä mieltä, ettei Kimpisen lukiossa tarvitse olla hikipinko.

Ruotsin opettaja Salme Kuulas kertoo, ettei menestyminen tuo painetta opettajille. Työtä tehdään entiseen tapaan.

Opinto-ohjaaja Tuija Jaatisen mukaan 400 oppilaan koulussa kukaan ei pääse tippumaan kärryiltä.

Saamme hyviä oppilaita ja keskitymme lukion tärkeimpään työhön,

eli opetukseen.

Kari Inkinen

ETELÄ-KARJALAN LUKIOIDEN SIJOITUKSET KEVÄÄN 2009

Kirjoittaja:

YLIOPPILASKIRJOITUKSISSA

20. Kimpisen lukio
79. Taavetin lukio
102. Parikkalan lukio
107. Savitaipaleen lukio
148. Rautjärven lukio
166. Joutsenon lukio
216. Lappeenrannan lyseon lukio
227. Imatran yhteislukio
250. Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun lukio
364. Vuoksenniskan yhteiskoulun lukio
406. Lauritsalan lukio
Lähde: Helsingin Sanomat Hanna Kuusisto