Kontaktilajien kova pari

Anne Peuhkurilla on shukokai-karatesta jo MM- ja EM-kultaa, mutta innostus lajiin sen kuin kasvaa. Anni Ikälällä on judosta nuorten SM- ja PM-kultaa, mutta hän haaveilee aikuisten arvokisoista vasta joskus vuosien kuluttua.

LAPPEENRANTA. Karateka Anne Peuhkuri ja judoka Anni Ikälä purskahtavat samanaikaisesti nauruun, kun heiltä kysyy, onko koskaan tullut mieleen, että he voisivat tienata urheilulla rahaa.

– Olisi varmaan pitänyt valita joku muu laji, vaikka golf tai tennis, tuumii 28-vuotias Lappeenrannan Shukokaita edustava Anne Peuhkuri, joka on ehtinyt hankkia shukokai-karatesta jo useamman MM-kultamitalin ja monta EM-kultaakin on palkintokaapissa.

– En ole ajatellut judoa koskaan rahan kannalta, vaikka GP-kisoissa onkin jo joitakin rahapalkintoja, lajinsa Pohjoismaiseen kärkikaartiin kuuluva Lappeenrannan Kamizan 17-vuotias Anni Ikälä sanoo.

Sattuma vei tavallaan kummankin nuoren naisen oman kontaktilajinsa pariin.

– Joskus 12-13-vuotiaana kaveri pyysi mukaan itsepuolustuskurssille ja sille tielle jäin. Tuskin koskaan lopetan, sillä shukokai-karatessa voi kilpailla pitkään ja oman kunnon vuoksi sitä voi harrastaa vielä pitempään, Anne Peuhkuri kertoo.

– Minulla taas pikkuveli kävi judoharjoituksissa ja minä menin siksi aikaa vaikka uimahalliin. Sitten kerran menin katsomaan harjoituksia siinä yhdeksänvuotiaana ja se tuntui niin kivalta, että halusin mukaan.

– Sain retuuttaa pikkuveljeä ja olin alusta asti hyvin kilpailuhenkinen. Tykästyin lajiin nopeasti, Anni Ikälä kertoo.

Karate on vienyt Anne Peuhkuria ympäri maailmaa, kahdesti hän on osallistunut lajin MM-kisoihin Etelä-Afrikassa.

– Urheilu on antanut minulle paljon, olen nähnyt maailmaa ja tavannut paljon ihmisiä. Olen myös löytänyt lajin parista nykyisen avomieheni Atte Kaasisen, jonka kanssa menemme syksyllä naimisiin.

– En harjoittele enää ainoastaan siksi, että tärkeät kisat ovat taas tulossa. Minulle tästä lajista on tullut elämäntapa ja pää vaatii harjoitusta, sanoo Etelä-Karjalan liikuntakeskuksessa liikunnanohjaajan töitä tekevä Peuhkuri.

Judo vei Anni Ikälän peruskoulun jälkeen Lahden kupeeseen Pajulahden urheiluopistoon. Neljävuotisesta liikunnanohjaajan tutkinnon opiskelusta on toinen vuosi menossa.

– Judon ehdoilla sinne läksin. Lappeenrannasta ei olisi enää harjoitusvastustajaa löytynyt, mutta Pajulahdessa harjoitteluolosuhteet ovat hyvät.

– Opistossa on nuoria judokoita ja maajoukkueryhmäkin harjoittelee siellä, sanoo nuorten PM-kultaa voittanut Anni Ikälä, joka hiljattain voitti alle 20-vuotiaiden sarjan judon maailmancupissa Tartossa. Seuraava suuri haaste hänellä on menestyminen syyskesällä nuorten EM-kisoissa.

Kun nuori nainen on kovan kontaktilajin edustaja, tulee eteen varmaan monenlaisia kysymyksiä.

– Jotkut ehkä luulevat, että karate on vain sellaista lankkujen katkomista, mutta aika hyvin ihmiset tietävät millaista laji on. Itämaisten itsepuolustuslajien lajien harrastus on kasvanut niin paljon Suomessa.

– Kun miehet kuulevat, että harrastan karatea, tulee joskus kommentti tyyliin : ”Siuta pitkään sitten varoa”, mutta leikinlaskuahan se yleensä on, ei ole yleensä pyydetty otteita näyttämään, Anne Peuhkuri kertoo.

Anni Ikälän mukaan huulenheitto judosta ja pyynnöt heittojen näyttämisestä ovat lähinnä jääneet peruskouluajan irrallisiksi heitoiksi.

– Ei judo ole mikään ihmetyksen aihe. Kai laji tunnetaan aika hyvin.

PÄIVÄ HEISKANEN

Karateka Anne Peuhkuri (vas.) ja judoka Anni Ikälä ovat nousseet menestyjiksi kovissa kontaktilajeissa.

Anne Peuhkuri

28-vuotias shukokai-karateka

Useita MM- ja EM-kultamitaleja, lukuisia Suomen mestaruuksia

Seura: Lappeenrannan Shukokai

Valmentajat Esa Kaplas ja Sensei Yrjö Pursiainen Seuraava iso kilpailu: EM-kisat heinäkuussa Saksan Potsdamissa Anni Ikälä 17-vuotias judoka Opiskelee liikunnanohjaajaksi Pajulahdessa Nuorten SM- ja PM-kultaa

Seura: Lappeenrannan Kamiza

Valmentaja Arto Raekorpi

Seuraava iso kilpailu: Nuorten EM-kisat syyskesällä.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen