Kuninkuusraveissa hotellihinnat ennätystasolle

Majoitusalan merkittävin kesätapahtuma pistää petipaikoille huimaavat katteet. Voittoja on jakamassa monta tahoa.

MARI PAJARI

LAPPEENRANTA. Elokuun alussa Lappeenrannassa järjestettävät Kuninkuusravit laittavat Etelä-Karjalan majoituskapasiteetin koville. Valtava kysyntä on nostanut hinnat ennätystasolle.

Viikonloppu lappeenrantalaisessa hotellissa maksaa ravien aikaan liki 500 euroa, kun sen hinta muina aikoina on keskimäärin 160-180 euroa. Vielä suolaisemman hinnan raviharrastaja saa pulittaa erityiskohteissa, kuten Imatran kylpylän loma-asunnoissa.

Hotellien suoran huonemyynnin lisäksi keskitettyä majoitusmyyntiä hoitaa Etelä-Karjalan Matkailu Oy. Matkailuyhtiö pistää välittämistään huoneista saadut voitot tasan Kuninkuusravien organisaation, eli Lappeenrannan Ravirata Oy:n kanssa.

Raviradan toimitusjohtaja Kari Tiainen pitää huonevälityksestä saatua katetta marginaalisena. Muutamat eurot petipaikkaa kohden eivät Tiaisen mukaan ole pääsyynä kovaan hintatasoon.

– Hotellit ovat hinnoitelleet tuotteensa kysynnän mukaan, mikä on suuri. En silti epäile yhtään hotellien täyttymistä. Toki palautetta hinnasta on jonkun verran tullut ja taso saattaa vaikuttaa joidenkin ihmisten käyttäytymiseen, Tiainen luonnehtii.

Etelä-Karjalan Matkailu Oy keräsi yhteistyössä Raviradan kanssa jo hyvissä ajoin välitettäväkseen paikallisessa mittakaavassa massiivisen majoituskapasiteetin.

Matkailuyhtiön vt. toimitusjohtaja Wille Markkanen kertoo myynnissä olleen kaikkiaan 4 000 petipaikkaa. Vapaana niistä on enää murusia.

– Hotellikiintiöiden lisäksi majoitusta on seurakuntakeskuksissa, kouluilla, metsästysmajoissa, mökeissä ja kesähotelleissa. Yritimme jopa saada makuuvaunujunia asemalle tapahtuman ajaksi, mutta valitettavasti se ei onnistunut, Markkanen kertoo.

Kalleimmillaan matkailuyhtiön välittämä viikonlopun hotellipaketti on 498 euroa kahden hengen huoneessa. Edullisimmillaan majoituksen saa parilla kympillä esimerkiksi kouluista.

Markkasen mukaan toive keskitetystä majoitustarjonnasta tuli Kuninkuusraveilta. Kari Tiainen tunnustaa puoliksi pakottaneensa majoitusalan yhteisen välitysrenkaan alle.

– Hotellien kautta tapahtuva majoitusmyynti ei ole suurtapahtumissa nykyaikaa. On oltava yhteinen puhelinnumero ja nettiosoite, josta huoneita voi varata. Kuninkuusraveissa tämä on ollut tyypillinen tapa toimia, mutta Etelä-Karjalassa se tuntui ensin vieraalta.

Majoitustarve Kuninkuusravien aikaan on valtava. Hotellien edustajat toteavat yhdestä suusta viikonlopun olevan majoitusalalla Suomen kesän parhaimpia. Ensimmäiset varaukset Lappeenrantaankin tehtiin jo vuosia sitten, kun huhut järjestävästä paikkakunnasta alkoivat kiiriä raviharrastajien korviin.

– Hippoksen julkistaessa ravipäivän, huoneet menevät saman tien, kuvailee hotellinjohtaja Tomi Saarelainen Scandic Patriasta.

Patria myi valtaosan huoneistaan suoraan. Hotellin hinnoittelupolitiikan mukaan taksat nousevat kysynnän rinnalla. Raviviikonlopun majoitus maksaa 200 euroa vuorokaudelta, kun hinta normaalisti on verkosta ostettuna 72 euron kieppeillä.

– Kun kauppa käy, hintaa nostetaan. Lisäksi annoin pienen kiintiön matkailuyhtiölle, kun he sitä niin kovasti pyysivät, Saarelainen kuvailee.

Etelä-Karjalan Osuuskaupan hotelli- ja ravintolalinjan toimialajohtaja Pertti Timonen kertoo Hotelli Lappeen kapasiteetista suurimman osan välittyneen matkailuyhtiön kautta. Timosen mukaan majoitusvälityksessä oli alunperin mukana ajatus pakettihinnoittelusta.

– Matkailuyhtiön kautta myytävien huoneiden oheen oli tarkoitus liittää tapahtumalippuja tai kuljetuspalveluja, jolloin niiden myyminen suoraan hotelleista ei olisi ollut järkevää, Timonen muistelee.

Kari Tiainen tyrmää pakettihinnoittelun ravitapahtumissa. Tiaisen mukaan osa tulijoista on mukana kutsuvieraina, eikä lippujen kesken loppuminen ole mahdollista. Kuljetusten etukäteisvaraaminen useamman vuoden päähän ei sekään ole Tiaisen mielestä luontevaa.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

Kuninkuusravit täyttävät hotellit paitsi Etelä-Karjalassa, myös sen liepeillä. Tapahtuma on majoitusalalla kesän merkittävin.

Kuninkuusravien majoitushintoja

Hotelliviikonloppu Lappeenrannassa 498 euroa Viikonloppu Imatran Kylpylän loma-asunnoissa 660 euroa Viikonloppu omakotitalossa Lappeenrannassa 700-1 000 euroa

Hotellihinnat normaalisti

(2 hlö/ huone)

Sokos Hotel Lappee: 95 euroa (86 euroa S-etukortilla) Hotelli Cumulus Lappeenranta: 91 euroa (82 euroa ykkösbonuskortilla) Scandic Patria: 72 euroa netistä/ 90 euroa myyntipalvelusta

Kirjoittaja:
Mari Pajari