Lappeenranta siirsi lausuntonsa Imatran reunan alueistaan

Osa Kuurmanpohjan ja Mellonkadun asukkaista haluaisi osaliitoksen Imatraan. Osa taas haluaa pysyä lappeenrantalaisina.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunki haluaisi säilyttää Imatran rajan läheisten Kuurmanpohjan ja Mellonkadun asukkaat lappeenrantalaisina. Tätä koskeva lausuntoesitys lääninhallitukselle oli kaupunginhallituksen päätettävänä maanantaina, mutta asia jäi vielä viikoksi pöydälle.

Päätösesityksessä kaupunki yhtyi osaliitosta vastustavien kuntalaisten esittämiin näkemyksiin. Lopullisen lausunnon muovaa valtuusto.

Pöydälle jääneessä esityksessä kaupungin mielestä kuntarajojen muutokselle ja osakuntaliitokselle ei ole perusteita. Nykyisellä kuntarajalla on jo pitkä historiallinen perusta.

Osakuntaliitos koskisi kaikkiaan 96 nykyistä lappeenrantalaista.

Osa entisen Joutsenon kaupungin Kuurmanpohjan ja Mellonkadun Lappeenrannan puoleisista asukkaista sekä Kuurmanpohjan lähialueiden asukkaista jätti viime vuonna valtioneuvostolle hakemuksen alueiden liittämisestä Imatraan. Hakemuksen jättäneiden mukaan siihen yhtyi valtaosa alueiden asukkaista.

Osaliitosta kannattavat ilmoittivat olleensa Imatran kauppalan perustamisesta lähtien enemmän imatralaisia kuin joutsenolaisia. Asiointi Imatralle sujuu helpommin kuin Joutsenoon. Kuurmanpohjasta on Imatran keskustaan 11 kilometriä ja Joutsenon keskustaan 25 kilometriä. Mellonkadulta on Imatran keskustaan kolme kilometriä ja Joutsenoon 18.

Kuntaliitokseen liittyvät asiakirjat olivat nähtävillä ja kuntalaiset saivat ilmoittaa mielipiteensä. Lappeenrannan kaupunki sai kuulemisen aikana kolme lausuntoa, joissa kaikissa vastustettiin osakuntaliitosta.

Kuurmanpohjan säilyttämistä osana Lappeenrantaa kannattivat kirjelmissä Aholan koulun vanhempainyhdistys sekä Sari Arokivi ja 29 muuta kuntalaista.

Nämä asukkaat pitävät parhaimpana pysyttää kuntaraja entisellään. He haluavat kuulua Lappeenrannan kaupungin palvelujen piiriin.

Esiin nousee muun muassa huoli päiväkoti-, koulu- ja terveyspalvelujen mahdollisesta siirtymisestä Imatralle.

Kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen selvittää, että Lappeenrannan ja Joutsenon yhdistymissopimuksen lähtökohtana on asukkaille tärkeiden lähi- ja asiointipalvelujen saatavuus Joutsenosta vastaavalla tavalla kuin ennen kuntaliitostakin.

Kaupunginhallitus päättää valtuustolle annettavasta lausuntoesityksestä ensi maanantaina, jolloin myös kaupunginvaltuusto pitää kokouksensa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju