Matkailuyhtiön toimitusjohtaja istuu kahdella tuolilla

Vt. toimitusjohtaja Wille Markkanen ostaa myyntipäällikön palveluja omalta Vel-Mar-yhtiöltään. Tilanne jatkuu vielä useita kuukausia.

OUTI SALOVAARA

ETELÄ-KARJALAN Matkailu Oy:n väliaikainen myyntipäällikkö-toimitusjohtajakuvio on luonut yhtiöön erikoisen tilanteen. Käytännössä on niin, että vt. toimitusjohtaja Wille Markkanen ostaa matkailuyhtiön toimitusjohtajana konsulttipalveluja omalta Vel-Mar-yhtiöltään.

Rahoitus koko systeemiin tulee Etelä-Karjalan liitolta eli veronmaksajilta.

– Tämä tilanne ei voi jatkua, sanoo edunvalvontapäällikkö Urpo Moisio Etelä-Karjalan liitosta.

Hänen mukaansa tilanne, jossa toimitusjohtaja ostaa palveluja itseltään, on kestämätön. Tilanne tulee kuitenkin jatkumaan jonkin aikaa, vaikka kyse onkin väliaikaisjärjestelystä.

– Se kestää kuitenkin useita kuukausia. Sopivia kandidaatteja ei kasva joka oksalla, ennakoi matkailuyhtiön hallituksen puheenjohtaja Risto Kiljunen.

Hänen mukaansa Markkasen tuplapestillä köyhä yhtiö säästää huomattavan määrän rahaa, kun ei ole tarvetta maksaa täyttä palkkaa kahdelle ihmiselle.

Markkanen oli matkailuyhtiön myyntipäällikkönä huhtikuun loppuun saakka, kun toimitusjohtaja Peter Rehnberg joutui eroamaan yrityksen taloussotkujen vuoksi. Tuolloin Markkanen nimettiin myyntipäällikön tehtävien ohella myös väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi.

Markkanen on ollut matkailuyhtiön myyntipäällikkönä alusta pitäen eli vuoden 2007 alkupuolelta saakka. Hän ei ole ollut kuukausipalkkainen, vaan Markkanen on halunnut tehdä työn ostopalveluna.

Matkailuyhtiö on ostanut Markkasen myyntipäällikköpanoksen Vel-Marilta. Erikoinen järjestelmä poiki ongelmia, kun matkailuyhtiö ei ymmärtänyt kilpailuttaa myyntipäällikön palveluja, vaan osti ne enempää miettimättä Markkasen firmalta.

Viime vuonna Etelä-Karjalan liitto puuttui asiaan ja jätti maksamatta osan matkailuyhtiölle myönnetyistä tukirahoista, koska julkisia hankintoja koskevan lain mukainen kilpailutus puuttui.

Vel-Marin ohella kilpailuttamatta jäivät helsinkiläisen mainostoimisto Nitro FX Oy:n mainospalvelut. Siltäkin osin matkailuyhtiö joutui maksamaan laskut omasta pussistaan, koska maakuntaliiton rahoja ei niihin annettu.

Matkailuyhtiölle kilpailuttamatta jääneistä palveluista langenneiden laskujen maksaminen matkailuyhtiön omasta pussista tuli yllätyksenä. Se oli omalta osaltaan johtamassa siihen, että yhtiö teki viime vuodelta noin miljoonan euron liikevaihdolla 163 000 euron tappion, vaikka kaikki odottivat nollatulosta.

Viime vuoden lopulla matkailuyhtiö otti opikseen ja kilpailutti ostamansa palvelut. Markkasen Vel-Mar vei voiton, koska muita tarjokkaita myyntipäälliköksi ei löytynyt.

Uuden sopimuksen perusteella Markkasen myyntipäällikkyydestä maksetaan Vel-Marille 7 500 euroa kuukaudessa sekä arvonlisävero. Vel-Marille korvataan myös puhelin-, faksi-, sähköposti- ja matkakulut.

Sopimus on voimassa toistaiseksi eli uutta kilpailutusta ei tule, jos matkailuyhtiön hallitus ei niin halua.

Myyntipalkkion lisäksi Markkaselle maksetaan erikseen palkkaa toimitusjohtajan työstä. Hän ei kuitenkaan saa myyntipäällikön palkkion päälle täyttä toimitusjohtajan palkkaa.

Selvyyttä siihen, paljonko toimitusjohtajan töistä maksetaan myyntipäällikön palkan päälle, ei oikein löydy.

Matkailuyhtiö kilpailutti lopulta myös mainospalvelut, ja tänä vuonna mainontaa hoitaa kilpailun voittanut lappeenrantalainen Mediakolmio Oy.

Markkanen itse ei näe suurta ristiriitaa omassa asemassaan.

– Suurin ristiriita on se, että työtehtävät kaksinkertaistuivat, mutta palkka ei, hän toteaa.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara