Nordkalkin louhoksilta levisi ympäristöön sankka pölypilvi

Nordkalkin tehdasalueelta tuprusi keskiviikkona ilmaan sankka kalkkipölypilvi. Yhtiön mukaan pöly oli peräisin louhoksen rikastushiekka-altaasta. Lappeenrannan ympäristöviranomaisten mukaan pölypäästö ei ole aiheuttanut vaaraa ympäristön asukkaille.

MATTI SAARELA

LAPPEENRANTA. Nordkalkin louhosalueelta levisi keskiviikkona iltapäivällä sankka kalkkipölypilvi ympäristöön. Kourulanmäen pellot olivat välillä paksun kalkkipölypilven alla ja hienojakoista pölyä näkyi ilmassa vielä Hanhijärventielläkin.

Tuuli kuljetti pölyä koilliseen. Hanhijärven kylään asti pölyä ei kuitenkaan asukkaiden mukaan kulkeutunut.

– Kalkki tekisi hyvää pelloille. Se pöly ei vain valitettavasti leviä tänne minun pelloilleni asti, kun tuossa on tuo metsä välissä, kevään kylvötäitä iltapäivällä tehnyt maanviljelijä Juha Rantanen arveli asiasta.

Kourulanmäen omakotialueelle pölypäästö näkyi komeasti. Kylän asukkaat tekivät asiasta ilmoituksen myös kaupungin ympäristöviranomaisille.

Tuulen kuljettama valkoinen pöly on lähtöisin Nordkalkin rikastushiekka-altaasta.

– Sitä on nyt noussut ilmaan meidän rikastushiekka-altaalta kovan ja puuskittaisen tuulen takia. Se nostaa ilmaan pölyä, joka leviää tuonne koilliseen päin, Nordkalkin Lappeenrannan tehtaiden ympäristö- ja turvallisuuspäällikkö Matti Bergbacka kertoo.

Bergbackan mukaan kaivospiirissä ajoteitä kastellaan säännöllisesti pölyämisen estämiseksi. Keskiviikkona ilmennyt pölyongelma tuli yllätyksenä myös yhtiölle.

– Normaali teiden kastelu on meneillään. Pyrimme parhaillaan löytämään ratkaisun, jolla estämme myös altaiden pölyämisen, hän jatkaa.

Louhoksen rikastushiekka-altaissa on kalsiittirikasteen sivutuotteena syntyvän rikastushiekan lisäksi vettä. Bergbackan mukaan altaiden pinta on kuitenkin päässyt nyt auringon ja tuulen vaikutuksesta kuivumaan.

– Ilmiöön vaikuttaa tämä kova puuskittainen tuuli ja se, että altaiden pinta on päässyt kuivumaan, Bergbacka sanoo.

Ilmaan on Bergbackan mukaan noussut hienojakoista kalkkipölyä. Keskiviikkona koilliseen puhaltanut tuuli kuljetti tätä kalkkipölyä itä-kaakkoon Hanhijärven kylän suuntaan.

– Hiekasta irtoava hienojakoinen kalkkipöly on haitallisuudeltaan samanlaista kuin katupöly. Se ei ole millään tavalla vaarallista, Bergbacka vakuuttaa.

Naapurit eivät keskiviikkona valittaneet suoraan yhtiölle pölypäästöistä.

– Kaupungin ympäristötoimelta olemme saaneet ilmoituksen, että joku asukas on tehnyt heille ilmoituksen asiasta, Bergbacka vastaa kysymykseen, ovatko tehdasalueen naapurissa asuvat ihmiset valittaneet pölystä.

Lappeenrannan kalkkikivilouhoksilta on louhittu kalkkikiveä kohta sata vuotta. Bergbacka arvelee, että vastaavia pölypäästöjä on todennäköisesti ollut joskus aikaisemminkin.

– Kyllä louhoksen satavuotiaan historian aikana kalkkipölyä on päässyt ympäristöön ennenkin, mutta pyrimme ehkäisemään pölypäästöjä kaikin käytettävissä olevin keinoin, Bergbacka vakuuttaa.

Kaupungin ympäristötarkastaja Minna Korttinen kävi keskiviikkona Nordkalkin tehdasalueella tutustumassa tilanteeseen.

– Kävin paikan päällä ja otin sieltä muutamia kuvia. Näyttää siltä, että ne ovat nämä Nordkalkin rikastushiekka-altaat jotka siellä nyt pöllyävät, Korttinen kertoo.

Korttisen mukaan louhosalueelta tuulen ilmaan nostama hienojakoinen kalkkipöly ei ole terveydelle vaarallista. Haittoja se aiheuttaa lähinnä likaamalla paikkoja.

– Lannoittava vaikutus sillä tietenkin on. Myös hyvin herkät ihmiset voivat saada jonkinlaisia oireita kuten muustakin pölystä. Pöly voi ärsyttää hengitysteitä, mutta ei siitä pitäisi olla mitään varsinaista terveyshaittaa, Korttinen sanoo.

– Mutta eihän tällainen tietenkään louhoksen naapureiden kannalta mitään mukavaakaan ole. Toivottavasti ongelma saadaan tehtaalla pian kuriin, hän jatkaa.

KUVATEKSTI

MATTI SAARELA

Kourulanmäen omakotialueelle pölypäästö näkyi komeasti. Kylän asukkaat tekivät asiasta ilmoituksen myös kaupungin ympäristöviranomaisille.

Maanviljelijä Juha Rantanen teki keskiviikkona kevään kylvötöitä. Rantasella ei ollut mitään sitä vastaan, että kalkkia leviäisi tehtaalta myös hänen pelloilleen.

Kirjoittaja:
Matti Saarela