Tontinostaja päättää Sarviniemessä peruskorjataanko vanha rakennus

Sarviniemen alueella olevat rakennukset on tarkoitus säästää. Lomaliiton Suur-Saimaan lomakylän alueen ostanut kiinteistöyhtiö Saimaa Spirit ei kuitenkaan ryhdy itse peruskorjaamaan rakennuksia. Ostaja voi myös purkaa vanhan rakennuksen ja rakentaa tilall

TAIPALSAARI. Rakennustyöt Sarviniemen alueella ovat jo täydessä käynnissä. Tiistaina Eero Laihanen ja Hannu Sedig kaivoivat ensimmäistä uutta kaivoa alueelle. Tulevaisuudessa tiivisti rakennetun loma-asuntoalueen vesihuollon varmistamiseksi alueelle tulee useita uusia kaivoja.

Kaivon paikan katsoi Laihanen tunnetulla ammattitaidollaan. Hänen mukaansa toisella yrittämällä syntyi erittäin hyvätuottoinen kaivo.

– Tästä pitäisi riittää vettä ainakin neljälle viidelle talolle, Sedig puolestaan arveli.

Sarviniemen alueella toimi pitkään Lomaliiton omistama Suur-Saimaan lomakylä. Lomakylä toimi vuokramailla ja keväällä lappeenrantalainen kiinteistöjalostusyhtiö Saimaa Spirit osti maat Tornator Oy:ltä, jolle Stora Enso on keskittänyt maaomaisuutensa hoidon.

Lomaliiton aikana alueelle rakennetut loma-asunnot on tarkoitus säilyttää. Toimitusjohtaja Jukka Sunisen mukaan talot voidaan peruskorjata nykyajan vaatimusten mukaisiksi, jos tontinostaja niin haluaa.

– Ravintolarakennus ja muut isommat rakennukset on varattu loma-asuntomessujen käyttöön. Osa taloista on myyntilistalla. Olemme ilmoitelleet niistä, Suninen kertoo.

Ostajat voivat Sunisen mukaan tehdä rakennusten peruskorjauksen itse tai toimia rakennuttajina, jos kiinteistöä hallitsemaan perustetaan osakeyhtiö.

Hänen mukaansa taloja on ehditty myös jo kysyä. Kauppoja päästään kuitenkin tekemään vasta, kun tonteille on saatu uudet sähkö-, viemäri- ja vesijohtoliittymät.

Suurin ja suuritöisin investointi on koko aluetta palvelevan jätevedenpuhdistuslaitoksen rakentaminen. Kiinteistökohtaisen viemäriliittymän lopullinen hinta riippuu siitä, miten kalliiksi alueen yhteisen jätevesipuhdistamon rakentaminen tulee.

Myös alueen liittämistä Taipalsaaren kunnan vesijohtoverkkoon selvitetään edelleen. Taipalsaaren kunnan vesijohtoverkon ja Sarviniemen välisellä alueella asuu noin 500 ihmistä ja kiinteistöjen joukossa on muun muassa yksi hotelli. Kohtuullisen suurin käyttäjämäärä tekee myös suurehkosta investoinnista ajan mittaan kannattavan.

Ainakin siirtymäaikana alueen vesi- ja jätevesihuolto rakennetaan kaivojen ja koko aluetta palvelevan jätevedenpuhdistamon avulla.

– Tähtäämme siihen, että liittymät olisivat kunnossa kesäkuun loppupuolella, Suninen kertoo.

Uudet liittymät nostavat Sunisen laskelmien mukaan peruskorjaamattoman yhden talon hinnan yli 100 000 euroon.

– Me olemme saneeranneet yhden malliasunnon niihin punaisiin taloihin. Laskelmiemme mukaan meidän tekemänä tällaisen peruskorjatun paritalohuoneiston hinta nousee yli 100 000 euroon. Se ei ole ehkä enää mielekäs hinta, Suninen perustelee sitä, miksi hänen yhtiönsä toivoo ostajiksi omatoimisia rakennuttajia.

– Joku on jo kysellyt, voiko nyt paikalla olevan talon purkaa ja rakentaa tontille kokonaan uusi talo. Meidän puolestamme se käy ehdolla, että tontin liittymät ovat kunnossa, hän jatkaa.

Alueelle on suunniteltu loma-asuntomessuja vuonna 2012. Sunisen mukaan Suomen Asuntomessujen hallitus päättää messujen myöntämisestä heinäkuun kokouksessaan.

Kireä aikataulu on pitänyt Sarviniemen rakentajat kiireisinä.

Taipalsaaren kunta on käynnistänyt kaavoitustyöt alueella. Kunnanjohtaja Jari Willman arvelee, että uusi ranta-asemakaava saadaan kuntalaisten nähtäville viimeistään heinäkuussa.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

Eero Laihanen ja Hannu Sedig kaivoivat tiistaina Sarviniemeen uutta kaivoa. Laihasen tunnetulla taidolla kaksikko osui hyvätuottoiseen vesisuoneen jo toisella yrittämällä.

Kirjoittaja:
Matti Saarela