Imatran Golfilla ja verottajalla eri tulkinta hallituksen palkkioista

Imatran Golf Oy ei maksa hallituksen jäsenyydestä palkkiota, mutta antaa 50 prosentin alennuksen kausipelimaksusta. Hallituksessa aiemmin toimineen Juhani Kasevan mielestä alennuksilla kierretään veroja ja saatetaan osakkeenomistajat ja jäsenet eriarvoise

Imatran Golf Oy ei maksa hallituksen jäsenyydestä palkkiota, mutta antaa 50 prosentin alennuksen kausipelimaksusta. Hallituksessa aiemmin toimineen Juhani Kasevan mielestä alennuksilla kierretään veroja ja saatetaan osakkeenomistajat ja jäsenet eriarvoiseen asemaan.

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Imatran Golf Oy on vuosien ajan tarjonnut hallituksen jäsenilleen 50 prosentin alennuksen golfkentän kausipelimaksusta.

Yhtiö ei ole maksanut hallitukselleen kokous- eikä muita palkkioita. Hallituksen jäsenten saaman edun rahallinen arvo on nykyisellään 230-380 euroa vuodessa, riippuen siitä onko osakas vai ei.

Aiemmin golfyhtiön hallituksessa toimineen Juhani Kasevan mielestä kyse on veronkierrosta. Kasevan mielestä golfyhtiön tulisi ilmoittaa etuuden myöntämisestä verottajalle ja alennuksen saaneiden ilmoittaa saamansa etu verotuksessa.

– Alennus saattaa myös osakkeen omistajat ja golfseuran jäsenet eriarvoiseen asemaan.

Imatran Golf Oy:n toimitusjohtajan Turkka Ollilaisen mielestä kyse on henkilökunta-alennukseen rinnastettavasta alennuksesta, joka saadaan vapaaehtoisesta maksusta. Hallituksen jäsenten ei tarvitse lunastaa itselleen kausipelioikeutta päästäkseen kentälle pelaamaan. Tämän vuoksi yhtiö ei ole myöskään ilmoittanut myöntämästään edusta verottajalle.

Golfyhtiön hallituksen jäsenten palkkioista päättää osakeyhtiön yhtiökokous. Viimeisimmässä yhtiökokouksessa hallituksen jäsenten ja tilintarkastajien palkkioista päätökseksi hyväksyttiin vanha alennukseen perustuva käytäntö.

Ollilaisen mukaan yhtiökokous on aikanaan päättänyt, ettei se maksa hallituksensa jäsenille palkkiota.

VEROHALLITUKSEN henkilöverotusyksikön ylitarkastaja Merja Hartikka-Simula pitää vallitsevaa käytäntöä tulkinnanvaraisena.

– Jos hallituksen jäsenet saavat palkkion, rinnastetaan heidät työntekijöihin. Saatu palkka tai palkkio on veronalaista tuloa. Tässä tapauksessa kyse on minusta hallitustyöskentelystä maksetun palkan korvaamista henkilökunta-alennukseen rinnastettavalla etuudella.

Veroasiantuntija Anne Vilen Kaakkois-Suomen yritysverotoimistosta on Hartikka-Simulan kanssa samaa mieltä.

– Tässä tapauksessa korvaukseksi hallituksen jäsenyydestä on saatu alennus pelimaksuihin. Se on saajalle veronalaista tuloa, koska se on saatu rahakorvauksen sijaan, Vilen on vastannut Juhani Kasevan hänelle lähettämään tiedusteluun sähköpostitse.

Yritys voi myöntää henkilökunnalleen alennusta tuotteistaan verovapaasti saman verran kuin se antaa alennusta parhaalle asiakkaalleen. Hartikka-Simula muistuttaa, että parhaan asiakkaan tulee olla todellinen ja yritykselle merkittävä asiakas. Esimerkiksi kodinkonekaupassa ei satunnaiselle ostajalle voi myydä yhtä kahvinkeitintä 80 prosentin alennuksella ja määrittää se parhaan asiakkaan tasoksi.

– Tuo olisi jo verokikkailua, eikä vastaa lain henkeä.

Jos henkilökunta-alennuksen määrä ylittää parhaalle asiakkaalle annetun alennuksen määrän, on ylittävä etuus verotettavaa tuloa.

TOIMITUSJOHTAJA Ollilaisen mukaan henkilökunta-alennusta ovat saaneet myös golfseura Imatran Golf ry:n puheenjohtajat sekä toimikuntien vetäjät sekä golfkentän henkilökunta. Edun saajia on kaikkiaan noin 15.

– Kyse on koko toiminnassa pitkälti talkootyöstä. En ymmärrä asiasta nostettua kohua.

Ollilaisen mielestä henkilökunta-alennus ei ole läheskään niin suuri, kuin parhaalle asiakkaalle annettava alennus on.

– Meillä esimerkiksi golfin aloituspaketti maksaa 500 euroa ja se sisältää alkeiskurssin, green cardin, Imatran Golf ry:n liittymis- ja jäsenmaksun sekä kausipelimaksun vuodelle 2009. Kausipelimaksun osuus jää tässä alle 150 euron.

KUVATEKSTI

LAURA POHJAVIRTA

Imatran Golf Oy:n toimitusjohtaja Turkka Ollilainen ei ymmärrä yhtiön hallituksen jäsenille tarjotusta edusta nostettua kohua.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen