Kadonneen vessan metsästys

Lappeenrannan keskustaa saa ravata pitkän tovin kintut ristissä, ellei tiedä mistä yleisövessan löytää. Kun vessa vihdoin löytyy, on vielä kaivettava kuvetta. Vessat herättävät sekä hilpeitä tunteita että raivonpuuskia.

SARITA BLOMQVIST

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan keskustassa voi joutua kiperän ongelman eteen, jos hätä yllättää väärässä paikassa. Vessaa saa etsiä, ellei tiedä valmiiksi mistä kopit löytää.

Vessakartoitus alkaa kauppakeskus Isosta-Kristiinasta. Keskuksen perällä Harri Hämäläisen suutarinliikkeen edessä on pieni wc-kyltti ja kolme helpotusta lupaavaa ovea. Hämäläinen ojentaa vihreässä renkaassa killuvan avaimen tiskinsä takaa.

– Tätä kysytään ainakin kymmenen kertaa päivässä. Kyllähän tässä on tullut palveltua varmaan sataatuhatta vessa-asiakasta, yli 20 vuotta samassa liikkeessä avainta ojennellut mies huokaa.

UHKAROHKEA uskaltautuu ulkovessaan. Legenda kertoo, että 1980-luvulla Savonlinnaan ja Helsinkiin tuotiin erikoisvalmisteisia ranskalaisia ulkovessoja, joissa saattoi nauttia myös musiikista. Lappeenrannassakin on ollut ranskalaisvessoja. Enää ei turhia prameilla.

Kauppatorin vessassa istunnolle on asetettu aikaraja. Hädän pitää olla ohi parissakymmenessä minuutissa. Tämän jälkeen lukko aukeaa. Kädet voi pestä pöntön vieressä olevan ruiskun alla.

Torilla voi kokea sosiaalisen vessaelämyksen. Kauppahallissa palvelee kolmatta vuotta vessatätinä hymyileväinen Outi Lahikainen.

– Tämä työ on aika helppoa. Otan tänne käsitöitä mukaan tai teen ristikoita, tukityöllistetty Lahikainen rupattelee.

Kauppahallin vessojen hanat uusittiin maanantaina. Seinällä roikkuu raikastin. Lahikainen siivoaa vessat päivittäin. Muutaman kerran hän on törmännyt ikäviin yllätyksiin.

– Pissiä on ollut lattialla, mutta suomalaiset ovat pääasiassa siistejä.

VESSARETKI jatkuu Satamatorille, jonka laidalla on unisex-vessa. Pienen odottelun jälkeen toinen vessoista vapautuu ja ulos astuu punatukkainen Julia Bryizgina. Hän on päivämatkalla Lappeenrannassa kolmen ystävänsä kanssa. 26-vuotias nainen kehuu vuolaasti suomalaisia vessoja.

– Kokemus oli oikein miellyttävä. Vessa oli mukava ja halpa sekä siistimpi kuin Venäjällä.

Vaikka Linnoituksessa on ollut yleisövessa jo jonkin aikaa, suosituin levähdyspaikka on yhä kahvila Majurskassa. Väkeä lappaa taukoamatta.

– Linnoituksen yleinen vessa on merkitty niin pienellä kyltillä, että jalat ristissä saa kulkea ja housut on märkänä ennen kuin vessa löytyy. Meidän vessat on tarkoitettu vain asiakkaille, mutta emmehän me voi olla töykeitä muille. Vappuna korjasimme vessoista tyhjiä kuohuviinipulloja, Kati Kaapro päivittelee.

Vessoihin jätetyt kuohuviinipullot ovat kuitenkin Kaaprolle pieni murhe. Sen sijaan kahvilan roskakatos nauttii nuorison keskuudessa niin suurta suosiota, että Kaapro on suojannut katoksen vahvoilla lukoilla.

– Himo ei katso paikkaa. Roskakatos on lukittava yöksi ja aamulla saan siivota maasta kondomeja ja pikkuhousunsuojia.

HURJIMMAT vessajutut tietävät kuitenkin kertoa Armadan Rosson vuoropäällikkö Mia Purja ja tarjoilija Sanna Laari. Naiset ovat löytäneet asiakkaiden jäljiltä mitä kummallisempia jätöksiä. Vessoihin on jätetty sekä täysiä että tyhjiä kaljapulloja ja lisäksi kauppakasseja täynnä leipää ja maitoa.

Laari kertoo löytäneensä kokonaisen täytekakun. Satunnaiset ristikoivet ovat aiheuttaneet jopa vaaratilanteita.

– Kerran asiakas tuli sanomaan, että miesten vessa on täynnä savua. Joku oli tunkenut pyttyyn täyteen paperia ja sytyttänyt sen tuleen. Savu ja havu levisivät alas ravintolaan asti.

Päivä Heiskanen

Suutari Harri Hämäläinen on ojentanut vessan avainta yli 20 vuotta.

Julia Bryizginan mielestä suomalaiset yleisövessat ovat siistimpiä kuin venäläiset vessat.

Myllysaaren uimarannan vessat ovat vielä lukossa.

Satamatorilla vessaan pääsee 50 sentin kolikolla.

Satamatorilla on huolehdittu hygieniasta.

Kauppahallin vessa on täynnä opasteita.

Venäjänkielinen teksti kieltää tupakoimasta vessassa.

Kauppatorin vessassa ei istuta koko päivää.

Kauppakeskus Ison-Kristiinan naisten vessassa on käynyt sottapyttyjä.

Torilla palloa pelanneet pojat rikkoivat kerran Kauppahallin miesten vessan ikkunat. Muuten vessat ovat siistit ja rauhalliset.

Puista rakennelmaa ei ensisilmäyksellä uskoisi ulkovessaksi.

Hädällä on hintansa

Ison-Kristiinan vessa maksaa 20 senttiä.

Kristiinan Kebabin vessa on asiakkaille ilmainen. Muille se maksaa 50 senttiä.

Kauppahallin vessassa lapsen vessakäynti maksaa 40 senttiä ja aikuisen 60. Monilapsiset perheet saavat alennusta.

Kauppatorilla, satamassa ja Linnoituksessa vessareissu maksaa 50 senttiä.

Rosson ja Coffee Housen vessa on ilmainen. Ilkivallan vuoksi maksullisuutta suunnitellaan.

Kirjoittaja:
Sarita Blomqvist