Categories
Artikkelit

Parikkalan valtuusto hyväksyi koulusupistukset

Valtuusto äänesti valtuustokauden ohjenuorasta kahdesti. Päätös ennakoi Särkisalmen ja Uukuniemen koulujen lakkauttamista.

PARIKKALA. Parikkalan kunnanvaltuusto hyväksyi torstaina kokouksessaan valtuuston itselleen laatiman linjapaperin koulusupistuksineen päivineen.

Päätöstä edelsi kaksi äänestystä ja pari neuvottelutaukoa. Sitoutumattomien ryhmä esitti ensin käsittelyn panemista pöydälle ja sitten vielä ylimääräistä istuntoa ennen syksyä, mutta sitä kannatti vain Uus-Parikkalan sitoutumattomien oma ryhmä.

Kokoomuksen Sakari Hämäläinen esitti sivistystoimen laatimaa osiota kuntastrategiassa uuteen valmisteluun, mutta tämäkin esitys hävisi äänestyksessä kunnanhallituksen esitykselle, jolla valtuustokauden 2009–2012 strategia hyväksyttiin lopulta äänin 15–9.

Hallituksen esitystä kannattivat keskusta ja demarit sekä kristillisdemokraattien Pirkko Valkeapää, Hämäläisen esitystä kannattivat kokoomus sekä Uus-Parikkalan sitoutumattomat.

Keskustelussa käytettiin runsaasti puheenvuoroja. Uukuniemi-aktiivi Hämäläinen sekä kokoomuksen opettajataustainen Leena Kosonen epäilivät sivistystoimen strategiapaperiin kirjaamaa puolen miljoonan euron vuosittaista säästöä, joka saataisiin sulkemalla Särkisalmen ja Uukuniemen koulut.

Sivistystoimenjohtaja Irja Tuunanen tarkensi valtuustolle, että säästöjä ei synny heti, vaan puolen miljoonan vuosittaiseen säästöön päästäisiin joskus 2012 tai seuraavana vuonna, kun oppilasmäärät joka tapauksessa pienenevät, opettajia on vähemmän ja nuo kaksi kiinteistöä eivät aiheuttaisi kuluja.

KUNNANJOHTAJA Hans Olander käytti asian tiimoilta parikin puheenvuoroa. Ensin hän tähdensi, että strategia on valtuustolinjaus, eikä esityksiä koulujen lakkauttamisesta ole. Ne tehdään erikseen syksyn aikana.

Myöhemmin Olander sanoi, että kouluverkkoasia on niin merkittävä osa kunnan taloutta, että sen osalta täytyy lähtökohdat olla tiedossa hyvissä ajoin, jotta kunnan talousarviota päästään laatimaan.

– Kyse on joka tapauksessa merkittävistä säästöistä, kuusinumeroisesta luvusta. Kunnassa syntyy vain 30 lasta vuodessa, siitä ei riitä neljään tai edes kolmeen kouluun. Tämä on selvä asia. Parikkalassa oppilaskohtaiset kulut ovat 8 000 euroa per oppilas, siellä mistä tulen (Alavieska) kulut ovat 6 000 euroa ja laskevat vielä viiteen tuhanteen, Olander selvitti.

Olander muistutti vielä, että sivistystoimi on viimeinen sarka, jolla kunta voi omin päätöksin tehdä merkittäviä säästöjä, kun sosiaali- ja terveystoimi menee muiden päätettäväksi.

PARIKKALAN kunnan taloudessa on parin miljoonan euron rakenteellinen alijäämä. Se on tarkoitus korjata säästämällä miljoona euroa ja hankkimalla toinen miljoona kassaan korottamalla veroja sekä maksuja.

Kunnallisveron korotuksen suuruus päätetään syksyllä, mutta korotukseksi uumoillaan ainakin prosenttia.

Kristillisten Valkeapää sanoi omassa puheenvuorossaan, että päätös ei ole mukava eikä helppo, mutta katkera kalkki on nieltävä, koska taloudelliset tosiasiat ovat kaikkien tiedossa.

Kosonen oli huolissaan Kirjolan koulun tulevasta ahtaudesta, kun sinne tulevat Särkisalmen oppilaat. Paine kohdistuu luokkiin 1–6, ja rehtori on ylityöllistetty.

– Koulun perustaminen on aina suuri asia, eikä sen sulkeminen ole koskaan pieni asia. Ja kuinka Uukuniemellä perustellaan veronkorotus, kun koko ajan viedään jotakin pois.

Keskustan Anne Paajanen myönsi, että kouluverkosta ja kunnan pohjoispään palveluista käytiin ryhmän sisälläkin tiukkaa keskustelua, koska päätökset eivät ole helppoja.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen