Categories
Artikkelit

SaiPan viime kauden tulos ei saanut Suvivirttä soimaan

Liiga-SaiPa Oy:n tulos päätyi 90 000 euroa tappiolle. Lainojaan yhtiö pystyi lyhentämään suunnitellusti.

VESA SALMINEN

LAPPEENRANTA. Liiga-SaiPa Oy:n tulos kääntyi kolmen niukasti positiivisen vuoden jälkeen viime tilikaudella 89 000 euroa tappiolle.

– Ei anna aihetta Suvivirren lauluun, Liiga-SaiPa Oy:n toimitusjohtaja Sami Koikkalainen kuvasi.

Mitään erityisiä toimenpiteitä tappio ei vielä yhtiössä aiheuta, sillä omat pääomat riittävät kattamaan ne. Taloustaantuman vuoksi SaiPassa on joka tapauksessa menossa kriittinen menojen tarkastelu.

– Meillä on olemassa säästöohjelma, joka liittyy operatiivisiin kuluihin, muihin kuin pelaajakuluihin, yhtiön puheenjohtaja Tuomo Räsänen sanoi.

KIEKKOYHTIÖN liikevaihto kasvoi yli 500 000 eurolla eli 15 prosenttia. Pääsylippu- ja kausikorttituloissa, hallimyynnissä sekä mainosmyynnissä ylitettiin tavoitteet. Lipputuloja kertyi 1,1 miljoonaa, mainosmyyntiä 860 000 ja ravintolamyyntiä 830 000 euroa.

Uusitusta televisiosopimuksista saatu osuus kasvoi 450 000 eurolla ja oli viime kaudella 750 000 euroa.

Yleisökeskiarvo pysyi SaiPassa lähes ennakoidussa 3 500 katsojassa. Runkosarjan kuusi viimeistä panoksetonta kotiottelua pudottivat keskiarvon 3 460:een.

PALKKOJEN ja eläkemaksujen nousu kasvattivat henkilöstökuluja edelliskaudesta 480 000 eurolla. Koikkalaisen mukaan pelaajabudjetti pysyi arvioidussa 1,25 miljoonassa eurossa, mutta menoja kasvattivat pelaajaliikenteen aiheuttamat muut kulut.

– Muutkin operatiiviset kulut ovat kasvaneet, mutta pääsääntöisesti ne ovat joukkueen aiheuttamia kuluja, Liiga-SaiPa Oy:n puheenjohtaja Tuomo Räsänen sanoi.

– Kulujen hallinnassa ei ole onnistuttu, meidän pitää olla rehellinen siinä.

Räsäsen mukaan seuran juhlavuosi ei repeämää aiheuttanut, mutta kilpaurheilussa varsinkin loppukaudella tulee usein ”puskista” kuluja. Esimerkiksi playoutin tuoma putoamisuhka piti kaikissa alapään joukkueissa pelaajaliikenteen ulospäin kurissa.

Kun playoutin markkinointi ontui, yleisö ei löytänyt tietään katsomoihin runkosarjan jälkeen tai ollut muuten kiinnostunut uudistuksesta. SaiPan osalta lisätulot kotiotteluista jäivät minimiin, kun joukkue hoiti playoutit Lukkoa vastaan tyrmäävästi suoraan kolmessa ottelussa.

TUOMO RÄSÄNEN arvioi, että koko SM-liigassa SaiPan tulos on jossain keskivaiheilla. Suurin osa liigayhtiöistä ei tulostaan ole vielä julkaissut. Räsänen arvioi koko toimialan tuloskehityksen olleen viime kaudella huono.

– Kyllähän kaikilla on huoli koko toimialasta, mutta tämä on myös mahdollisuus tervehdyttää liigaorganisaatiota, Räsänen mietti.

SaiPan pitkäaikaisten lainojen taakka keveni edelliskauden 171 000:sta 76 000 euroon. Pääomalainaa omistajilta on edelleen 317 500 euroa, eikä sitä ole lyhennetty viime vuosina lainkaan.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen