Siskot nousevat trapetsille

Sirkus Tuikun kasvatit palaavat kotikaupunkiinsa pohtimaan sisaruutta sirkusteoksessa Lapsuusmuistoja.

Virpi Saarinen

Lappeenranta. Siskokset pitävät toisistaan huolta ja jakavat salaisuuksia. He myös riitelevät, mököttävät ja ovat toisilleen kateellisia. Näistä ja muista sisaruuden herättämistä tunteista kertoo sirkusesitys Lapsuusmuistoja, joka nähdään lauantaina Lappeenrannan kaupunginteatterissa.

Lapsuusmuistoja on harvinainen tilaisuus nähdä kaupungissa ammattimaista sirkusta.

Teoksessa esiintyy neljä Taidekoulu Estradin Sirkus Tuikun kasvattia. Heistä Elina Jääski on valmistunut sirkusartistiksi Koulutuskeskus Salpauksesta Hollolasta. Aino Hurri ja Ilona Jääski opiskelevat alaa, ja Emilia Pulli on harrastanut sirkusta kymmenen vuotta.

Lapsuusmuistoja pohjautuu esiintyjien omiin muistoihin ja ajatuksiin sisaruudesta.

– Pyysin heitä kirjoittamaan aiheesta tekstejä. Niissä nousivat vahvimmin esiin lämpimät tunteet ja välittäminen, teoksen ohjannut Petra Mäki-Neuvonen kertoo.

Teksteissä nuoret naiset muistelivat viikonloppuaamuja, kun vanhemmat eivät ole vielä heränneet, ja siskokset laskevat salaa patjalla portaita alas tai hyppivät alas korkean kaapin päältä.

He kirjoittivat myös kateuden hetkistä, kun sisko pääsi isovanhempien kanssa ulkomaille tai sai kummeiltaan hienon Barbie-nuken.

– Paljon pohdimme myös sitä, onko joku kokenut eriarvoisuutta siinä, miten vanhemmat ja sukulaiset kohtelevat sisaruksia. Sekä sitä, miten sisaruus edustaa pysyvyyttä ihmisen elämässä. Jos siskolle tapahtuisi jotain, olisi se aivan kuin itsestä otettaisiin pala pois.

Sisaruuteen liittyvät tunnelmat muutettiin sirkusnumeroiksi pitkälti improvisaation avulla.

– Etsimme liikkeitä tai asentoja, jotka kuvaavat eri sanoja ja tunnetiloja, kuten onnea ja vihaa. Välillä kiskoimme suutuspäissämme toisiamme lattialla jaloista, kunnes kaikkia alkoi naurattaa, Mäki-Neuvonen muistelee.

Improvisaation tuloksena syntyi muun muassa kohtaus, jossa leikin ulkopuolelle jäänyt roikkuu rengastrapetsilla. Toisessa kohtauksessa isosisko haluaa olla vähän prinsessa ja taiteilee muita ylempänä suoralla trapetsilla.

Näistä erillisyyden hetkistä huolimatta Mäki-Neuvonen lupaa, että sisaruus näyttäytyy teoksessa etupäässä harmonisena ja herttaisen tyttömäisenä.

Lapsuusmuistojen harjoittelu aloitettiin jo puolitoista vuotta sitten. Siinä ajassa työryhmä on ehtinyt miettiä perusteellisesti sisaruuden merkitystä.

– Projektin aikana tunteet omia siskojani kohtaan ovat voimistuneet. Vahvistui ajatus siitä, miten tärkeitä he ovat, sekä huoli heidän hyvinvoinnistaan, Mäki-Neuvonen kertoo.

Teoksessa esiintyvät Ilona ja Elina Jääski ovat siskoksia myös siviilissä. Heidän välinsä ovat pysynyt aikuisuuteen asti harvinaisen tiiviinä: he jakavat saman ammatin ja kaverit, sekä ehtivät puolentoista vuoden ajan jakaa yhteisen asunnonkin.

– Sisko on paras kaveri, jolle voi kertoa kaiken ja soittaa milloin tahansa, Ilona Jääski sanoo.

Ryhmä pyrkii viemään esityksen myöhemmin erilaisille sirkusfestivaaleille ja tuomaan sen myös Taidekoulu Estradin tiloihin.

l l l

Lapsuusmuistoja-sirkusesitys huomenna lauantaina 6.6. klo 13 Lappeenrannan kaupunginteatterin Jukola -salissa. Esitys on osa Lasten Kalenat -tapahtumaa.

KUVATEKSTI

Päivä Heiskanen

Siskokset Ilona ja Elina Jääski (oik.) jakavat keskenään salaisuudet, kaverit ja sirkustaiteilijan ammatin. Lauantaina he käsittelevät sisaruutta sirkusesityksessä Lapsuusmuistoja.

Lapsuusmuistoja ohjannut Petra Mäki-Neuvonen on Sirkus Tuikun vastuuopettaja.

Lasten Kalenat perjantaina 5.6.

Tähtihetkiä teatterissa, teatteriesityksiä meiltä ja muualta, Lappeenrannan kaupunginteatterin pieni näyttämö klo 17 alkaen.

Matkalla kuussa -konsertti Lappeenranta-salissa klo 18–20, esiintyjinä tanssiryhmiä ympäri Suomen

Kirjoittaja:
Virpi Saarinen