Venäläiset ostajat kaikkosivat mökkimarkkinoilta

Ylihinnoitellut huvilat jäävät myymättä. Suomalaista ostajaa kiinnostaa noin 100 000 euron kesäpaikka.

HELENA RISSANEN

TAANTUMASTA näyttää tulleen ulkomaalaisten kiinteistökaupoista huolestuneiden paras ystävä. Ainakin kesämökkimarkkinoilta venäläiset ostajat ovat lähes hävinneet. Ylihinnoitellut huvilat uhkaavat Etelä-Karjalassa jäädä myyjien käteen.

– Venäläisiä ostajia on tosi vähän liikkeellä. Viime kesänä heitä kävi päivittäin kyselemässä mökkejä ja tontteja, nyt ei juuri ollenkaan, kiinteistönvälittäjä Anne Juutilainen Etelä-Karjalan OP-kiinteistökeskuksesta kertoo.

Ostajat etsivät kohtuuhintaisia mökkejä, ja niitä puuttuu markkinoilta.

– Nyt on mökkikaupan paras aika, mutta vain suomalaiset ovat liikenteessä. Ihmiset tuntuvat vieläkin odottavan, että hyvinvarustetusta mökistä saisi hirveän kovan hinnan. Kalliilla mökeillä ei kuitenkaan ole ostajia. Voi käydä niin, että niitä jää myymättä, Raili Riihimäki Kiinteistömaailma Tehonelikko Oy:stä arvioi.

ANNE Juutilaisen mukaan kesämökkikauppa käy, muttei niin hyvin kuin aikaisemmin.

– Hintojen nousu on viime vuosina ollut kovaa, mutta nousu taittui viime kesänä. Tänä vuonna kysyntä on hiipunut. Kesämökkejä ei liiku, niitä ei myydä eikä osteta.

Juutilainen arvelee osasyyksi hiljaisiin markkinoihin sen, että netti tarjoaa niin hyvän mahdollisuuden tutustua tarjontaan, että kiinteistövälittäjien palveluja tarvitaan vähemmän.

Etelä-Karjalassa kysytyimpiä ovat tällä hetkellä alle 100 000 euron mökit. Saimaan rannan lisäksi näyttävät nyt kiinnostavan pienempienkin järvien rantamökit.

– Enää ei vaadita, että mökin pitää olla ehdottomasti Saimaan rannalla ja erityisesti länsirannalla, sähköistetty ja autotien päässä.

RAILI Riihimäen mukaan viime kesänä mökkejä hinnoiteltiin liian korkealle. Nyt kun hintaa on vähän tarkastettu, mökkejä on myyty suomalaisille.

– Jos hinta on järkevä, kauppa käy. Noin 100 000 euron mökit pienempien järvien rannalla menevät kaupaksi. Saimaan puolella 200 000–250 000 eurolla kauppaa syntyisi kaikkein helpoimmin. Mitä tahansa ei kuitenkaan makseta.

200 000 euron mökissä odotetaan hyvää varustetasoa, esimerkiksi suihkua. Alle 100 000:n mökeissä riittää, että on oma kaivo ja sähkö.

– Parhaiten menisivät kaupaksi hyvät rakennuspaikat. Niitä on tarjolla vähän.

Hintataso näyttää Riihimäen mukaan olevan Etelä-Karjalassa yhä korkeampi kuin muualla Suomessa.

– On kuitenkin huomattu, että huippuhintoja ei enää saa. Hyvin kalliita mökkejä ei ole mitään järkeä ottaa varastoon.

Tehonelikon kallein tarjolla oleva huvila, yli miljoona euroa, on ollut listoilla viime kesästä saakka.

– Halvin mökki? Onkohan meillä halpaa mökkiä ollenkaan? Alta 50 000 euron meillä ei ole yhtään. Hyviä kerrostaloasuntoja Saimaa-näkymin olisi kyllä tarjolla.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen