Fly Lappeenranta lensi miljoonatappiot viime vuonna

Kaupunkiyhtiöt Oy lupaa olla pimittämättä tukitietoja tulevaisuudessa. Lentoyhtiö ehkä pärjää tähän mennessä myönnetyillä tuilla loppuvuoden.

OUTI SALOVAARA

LAPPEENRANTA. Fly Lappeenranta -lentoyhtiön saama yhteensä lähes 1,5 miljoonan euron tuki Lappeenrannan veronmaksajilta ei estänyt yhtiön mittavia tappioita viime vuonna.

Lappeenrannan ja Helsingin väliä lentävä yhtiö vältti veroeuroilla konkurssin, mutta teki kuitenkin viime vuonna 1,7 miljoonan tappion 2,6 miljoonan euron liikevaihdolla.

Viime vuonna yhtiö sai julkisuudessa esillä olleen 360 000 euron avustuksen ohella Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöiltä 1,1 miljoonan euron potin, josta ei hiiskuttu julkisuuteen mitään.

Tämän vuoden puolella yhtiöön on jo pumpattu veronmaksajien rahaa yhteensä 850 000 euroa kaupunginhallituksen päätöksellä.

Fly Lappeenrannan hallituksen puheenjohtaja ja Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöiden varatoimitusjohtaja Onni Hietalahti ennakoi lentoyhtiön pärjäävän loppuvuoden jo tehtyjen tukipäätösten varassa, eikä veroeuroja tarvitse pistää yhtiöön yhtään enempää.

– Se on kuitenkin vain ennuste, en pysty päätäni antamaan pantiksi ennusteiden pysyvyydestä, muistuttaa Hietalahti.

Jos kaavaillut Ryanairin halpalennot Lappeenrannasta Keski-Eurooppaan alkavat, ovat Fly Lappeenrantaan pistetyt panokset maksaneet Hietalahden mukaan itsensä takaisin. Tieto Ryanairin lennoista on odotettavissa lähiviikkoina.

Kaupunkiyhtiöiden antama 1,1 miljoonan euron tuki Fly Lappeenrannan pääomittamiseksi ei käy ilmi mistään asiakirjoista eikä siitä kerrottu maksumiehille eli veronmaksajille.

Tuen antamisen voi päätellä vain siitä, että Fly Lappeenrannan taseessa näkyy suuri, 1,2 miljoonan euron, ennakkomaksujen erä. Ennakkomaksuista 1,1 miljoonaa on Kaupunkiyhtiöiden tukea ja loppu aitoja ennakkomaksuja.

Fly Lappeenrannan tilinpäätöksen liitetiedot ovat salaisia, vaikka niissä kerrotaan esimerkiksi se, miten oman pääoman vajaus on kuitattu.

– Katsoin, että nämä tiedot ovat ne, jotka yhtiön pitää antaa, selittää Hietalahti.

Toisaalta myöskään tuen antaneen Kaupunkiyhtiöiden julkisuuteen antamissa tilinpäätöstiedoissa Fly Lappeenrannan saamaa tukea ei löydy eriteltynä.

Hietalahden mukaan 1,1 miljoonan euron salaisessa tuessa viime vuonna ei ollut kyse tietoisesta pimittämisestä.

– Yhtiön taival on ollut niin henkeäsalpaava, että ei ole ehditty tyylipisteitä hirveästi keräilemään näistä asioista. Nyt on ennen kaikkea turvattu reitin toimiminen.

Jatkossa avoimuutta tulee lisää.

– Lähtökohta on, että asiaan kuuluvaa avoimuutta noudattaen rahoituspäätökset tulee tehdä, Hietalahti lupaa.

Tällä hetkellä veronmaksajat omistavat Fly Lappeenrannasta jo noin 70 prosenttia. Vielä viime vuonna Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt oli lentoyhtiössä vain vähemmistöosakkaana.

Hietalahti sanoo, että kaupungin ensi vuoden talousarviokäsittelyyn mennessä Kaupunkiyhtiöt esittää arvion siitä, paljonko Fly Lappeenranta mahdollisesti tarvitsee veronmaksajien auttavaa kättä vuonna 2010.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara