Hylkyjen etsintä käy kuumana

Karhusaaren hylyn löytäjät ovat havainneet neljä hylkyä ympäri Saimaata. Hylyt ovat löytyneet viistokaikuluotaimella. Hylkyjen ikä ja yksityiskohdat ovat vielä arvoituksia.

ILPO LESKINEN

LAPPEENRANTA. Karhusaaren hylyn löytyminen oli vain alkusoitto. Lappeenrannan edustalta hylyn löytänyt porukka jatkaa kuumeisesti etsintöjä Saimaalla.

Järviarkeologian harrastajat ovat löytäneet Saimaan pohjasta neljä hylkyä: kaksi läheltä Lappeenrantaa ja kaksi Suur-Saimaalta.

Hylkyjä ovat viistokaikuluotaimella etsineet Pentti Kokki ja Ilari Vilmari. Matti Luoma ja Ismo Marttinen ovat käyneet sukeltamassa.

PENTTI KOKKI on löydöksistä vielä vaitonainen. Tutkimukset ovat alussa eikä hylkyjen iästä ole edes esittää arviota.

Saimaan pohjassa on kaikenikäistä tavaraa, joten porukan löytämät hylyt eivät välttämättä ole muinaisjäännöksiä.

MIEHET LÄHTIVÄT etsimään Taipalsaaren Nukkumalahdesta pommikonetta, mutta sieltä löytyi 7-8-metrinen veneen hylky.

Kokki kertoo, että tarinan mukaan venäläinen pommikone olisi sodan aikana tehnyt pakkolaskun Nukkumalahteen. Pommikonetta ei löytynyt, joten tarinaan ei saatu vahvistusta.

Nukkumalahden pohjukassa toimi aikoinaan venäläinen tiilitehdas, mikä lisäsi miesten mielenkiintoa tutkia paikkaa.

– Nukkumalahdesta löytyi vene ja pari hetekaa. Saimaan pohjat ovat täynnä hetekoita, kiukaita ja kamiinoita, Kokki todistaa.

VIISTOKAIKULUOTAIN on paljastanut uuden hylyn Lappeenrannan kaupungin edustalta. Löydös vaikuttaa Kokin mielestä kiinnostavalta, mutta hylyn ikää ei pysty arvioimaan.

– Hylystä ei uskalla sanoa yhtään mitään. Emme tiedä, miltä ajalta se on.

Luoma ja Marttinen kävivät viime viikolla sukeltamassa hylyllä, mutta vesi oli niin sameaa, ettei lisätietoa juuri saatu.

– Saimaan vesi on nyt sameimmillaan, joten näkyvyys on todella huono. Kuvauksia ei pysty tekemään, Kokki sanoo.

TAIPALSAAREN Rastinvirrasta, yhdestä Saimaan solmukohdasta, on löytynyt kaksi hylkyä. Niidenkään yksityiskohdat eivät ole vielä paljastuneet.

Tarinan innoittamana miehet lähtivät etsimään Rastinvirrasta yhtä hylkyä. Toinen hylky löytyi ensimmäistä etsittäessä.

– Viistokaikuluotaimen kanssa voi käydä niin, että kun lähtee tarkistamaan yhtä hylkyä, löytyykin toinen hylky, Kokki sanoo.

PENTTI KOKKI tekee päivisin ja iltaisin laivaristeilyjä El Faro -aluksellaan. Hylkyjen etsinnälle on silti löytynyt aikaa.

– Aamulla kuuden aikaan lähdemme hylkyjä etsimään. Jatkamme tutkimuksia kesän ajan, mutta syksyllä voimme paneutua asiaan enemmän.

Harrastajat yrittävät saada lisätietoa tähänastisista löydöistä ennen kuin etsivät uusia.

Hylkyjen etsijöillä on kaikesta päätellen into päällä.

– Se on hyvin lievästi sanottu, Kokki sanoo.

KOKKI JA VILMARI hankkivat viistokaikuluotaimen viime vuonna. Ensimmäisellä etsintäreissulla, viime syyskuussa, löytyi hylky Karhusaaren edustalta.

Museovirasto tarkasti hylyn marraskuussa. Toukokuussa hylystä otettiin näytteitä ajoitusta varten. Hylkyä on valo- ja videokuvattu muutamaan otteeseen.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen