Merkittävä suomalaistalo paloi Viipurin keskustassa

Arkkitehti Karl Hård af Segerstadin suunnittelema Domus-kivitalo oli valmistuessaan vuonna 1904 Viipurin hienoin. Kukaan ei vastannut 20 vuotta tyhjillään olleen talon säilyttämisestä.

OUTI SALOVAARA

VIIPURI. Vuonna 1904 valmistunut arkkitehtonisesti merkittävä Domuksen talo Viipurissa tuhoutui tulipalossa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Viisikerroksinen talo sijaitsi Linnankadulla Viipurin vanhassa kaupunginosassa. Asiasta kertoi Vyborgskie Vedomosti -lehti.

Paloa oli sammuttamassa kolme sammutusyksikköä. Tuli kuitenkin levisi nopeasti koko 1 500-neliöiseen taloon, eivätkä palomiehet pystyneet estämään rakennuksen tuhoutumista.

Domuksen talo on ollut pitkään asumattomana ja erittäin huonokuntoinen.

Siellä viettivät aikaansa muun muassa Viipurin asunnottomat.

Talon oli suunnitellut arkkitehti Karl Hård af Segerstad, joka työskenteli Viipurin lääninrakennuskonttorissa 1901–1907. Domusta pidettiin sen valmistuessa Viipurin hienoimpana kivitalona.

Talossa sijaitsi sekä asuntoja että liiketiloja. Aikoinaan siinä oli Viipurin ensimmäinen kirjakauppa Domus. Talossa olivat aikojen saatossa myös Fennia-, Kaleva- ja Patria-vakuutusyhtiöiden toimistot.

Segerstadin suunnittelemista rakennuksista kaikkein tunnetuin on Viipurin kauppahalli.

Vyborgskie Vedomosti -lehden toimittaja Andrei Kolomoiski muistelee artikkelissaan vierailujaan Domuksessa 40 vuotta sitten, jolloin talossa oli neuvostoliittolaiseen tapaan suuria monen perheen yhteisasuntoja. Yhdessä asunnoista asui Viipurin kulttuuritalon johtaja Volodja Fjodortsov.

Kolomoiski vei taloon vieraitaan, jotka lumoutuneena kuuntelivat Fjodortsovin tarinoita talon historiasta kuulujen vanhojen kaakeliuunien, upeiden kattoreliefien ja Fjodortsovien tuhansien kirjojen ympäröimänä.

– Kuinka te onnistuitte pääsemään tällaiseen kaupunkiin asumaan, huokailivat Kolomoiskin vieraat.

Talo oli tyhjillään vuodesta 1988 lähtien. Huolimatta siitä, että talo oli määritelty suojeltavaksi kohteeksi, se päästettiin täydelliseen alennustilaan.

Vyborgskie Vedomosti -lehti ihmettelee sitä, että kaupungin johto tai mikään muu taho ei ottanut vastuuta rakennuksen säilyttämisestä.

Yhdeksi syyksi lehti arvioi sen, että talon alla oleva maaperä on kallista.

On houkuttelevampi ajatus rakentaa tilalle kokonaan uusia myytäviä asuntoja ja liikerakennuksia kuin kuluttaa valtavat määrät rahaa vanhan talon restauroimiseen.

KUVATEKSTI

ETELÄ-KARJALAN MUSEO

Domuksen talo oli tunnettu hienoista kaakeliuuneistaan, joita oli talossa tiettävästi yli 60 kappaletta.

KARL HÅRD AF SEGERSTAD

Syntyi Helsingissä 1873.

Kuoli Helsingissä 1931.

Valmistui arkkitehdiksi Suomen polyteknillisestä opistosta 1895.

Opintomatkoja Alankomaihin, Ranskaan, Italiaan, Itävaltaan ja Saksaan.

Työskenteli Kiseleff & Heikelin ja Grahn, Hedman & Wasastjernan toimistoissa.

Perusti oman arkkitehtitoimiston 1896.

1901–1907 Viipurin lääninrakennuskonttorissa.

Helsingin kaupunginarkkitehtina 1907–1921.

Suunnitteli mm. Kallion kirjaston Helsingissä 1909–1912, Harjun koulurakennuksen Virolahdella 1907 ja Viipurin kauppahallin 1904.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara