Parikkalan keskustassa ei nurista palveluista

Toritapahtumassa jututetut vakituiset ja kesäasukkaat olivat tyytyväisiä palveluihin. Veroäyrin korotuskaan ei herätä vastustusta.

PARIKKALA. Parikkalan toritapahtumassa Etelä-Saimaan osastolla kävi ihmeen tyytyväisiä kuntalaisia perjantaina. Moitittavaa löytyi vähän.

Odotettavissa oleva veroäyrin korotus ei juuri huoleta, kun rahoille tuntuu tulevan vastiketta. Kunnan päättäjät voisivat hyristä tyytyväisyyttään, ellei arvostelua välillä kuuluisi suurkunnan pohjoiskärjestä. Sieltä ei perjantaina sattunut vierailijoita ES:n osastolle.

Moni parikkalalainen huomautti, että vanhan kunnan puoli on selkeästi Etelä-Karjalaa, kun taas Saarelta ja Uukuniemeltä suuntaudutaan myös Savoon.

Takavuosien sijoittajaguru, saarelainen Taito Tuunanen arvioi, että Parikkalan kuntaliitos oli välttämätön kustannusten kurissa pitämiseksi. Nyt meneillään oleva lama koskettaa ihmisiä eri tavalla kuin 1990-luvun alun lama.

– Se koskettaa niitä joita se koskettaa, eli jos työpaikka on vaarassa. Osaa se ei kosketa lainkaan.

Tuunanen muistutti, että silloin parikymmentä vuotta sitten vaikuttavina tekijöinä oli Neuvostoliiton hajoaminen ja etenkin valuuttaturbulenssi.

Tuunanen oli toritapahtumassa sekä illan ottelussa Saaren Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtajan ominaisuudessa.

Kerttu Leppänen on muuttanut Lappeenrannasta Parikkalan keskustaan. Hänen mielestään Parikkalan palvelut ovat kohdallaan ja esimerkiksi lääkäriin pääsee nopeasti ja vaivattomasti. Lääkäripäivystys on säilynyt ympärivuorokautisena.

Edessä oleva veroäyrin korotus kirpaisee aina etenkin eläkeläisiä, mutta on ilmeisesti väistämätöntä.

– Jos jotain haluaisin arvostella, niin esimerkiksi matkanjärjestäjät eivät aina muista, että Parikkala on Etelä-Karjalaa, kun matkat alkavat aina Imatralta ja siitä etelään.

Kati Kervinen on helsinkiläinen mutta lomailee Punkaharjulla. Parikkalasta hän käy ostamassa erikoistavaraa, kuten Tokmannilta. Muuten Punkaharjun ja Parikkalan kaupalliset palvelut ovat aika samanlaisia.

Vantaalainen Kaija Tolvanen on Parikkalassa kesäasukas, mutta isä on paikkakunnalta. Kesäparikkalalaiselle riittävät kaupalliset palvelut hyvin.

Parikkalassa asuvan Raili Kettusen mielestä verorahoilla on saanut vastinetta, ei valittamista. Liikuntahallikin on asiallinen investointi nuorisoa ajatellen, vaikkei se senioreita enää paljon ilahduta.

Kuntalaiset Matti Kekäle ja Matti Kärpänen ovat tyytyväisiä palveluihin eivätkä harmittele tiedossa olevaa veroäyrin korotustakaan.

Arvostelua saanut liikuntahalli olisi heidän mielestään pitänyt rakentaa jo aikaisemmin. Särkisalmella asuva Kekäle sanoo, ettei pakolaiskeskuksesta ole hänen tietoonsa tullut negatiivisia tietoja.

Jouni Pulkkinen muistuttaa, että Parikkalassa kilometrin säteellä ovat Kela, poliisi, verotoimisto, kunnanvirasto, kirjasto, liikuntahalli ja lääkäri, kaupoista puhumattakaan.

– Kenellä kaupunkilaisella on niin hyvin? Pulkkinen tosin lisäsi, että on hieman jäävi kehumaan palveluita, koska on kunnallispolitiikassa mukana.

Jussi Kosonen nautti hellepäivän jätskiä Jennin, 5, ja Jalmarin, 3, kanssa. Kuntaliitos ei ole vaikuttanut kuntakeskuksessa asuvan perheen elämään. Lapset eivät ole vielä kouluiässä, mutta terveyspalveluiden saanti on tärkeää.

Suurin osa ostoksista hoituu paikallisesti, mutta erikoisempaa tavaraa haetaan Savonlinnasta, Imatralta tai jopa Helsingistä.

– Vielä ei ole palveluiden suhteen huolta, mutta kun omat vanhemmat alkavat ikääntyä, silloin ajattelee, että pitäisi olla vanhemmat väestön hoito kunnossa.

– Vapaa-ajan tekemistäkin Parikkalassa löytyy, sehän on itsestä kiinni.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen