Urpalanjoen ja Vilajoen vesistöihin istutetaan 2 000 ankeriasta

Kaakkois-Suomen alueen vesistöihin istutetaan yhteensä lähes 40 000 ankeriasta. Uutta on, että ankeriaan poikaset on merkitty.

HANNA KUUSISTO

Etelä-Karjalan kalatalouskeskus istuttaa keskiviikkona illansuussa 2 000 ankeriaanpoikasta Ylämaalla Urpalanjoen ja Vilajoen vesistöihin. Kalatalouden Keskusliitto lennättää puolen päivän aikaan yhteensä 117 500 Englannista pyydettyä ankeriaanpoikasta Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Sen jälkeen ankeriaat kuljetetaan välittömästi eri puolilla eteläistä Suomea sijaitseviin istutusvesiin.

Euroopan ankeriaskannat ovat vähentyneet rajusti, ja Suomi laati muiden EU-maiden joukossa viime vuonna oman kansallisen ankeriaanhoitosuunnitelman. Suomessa ankeriaskanta on lähes kokonaan istutusten varassa.

– Ankeriassaaliit ovat vähentyneet Euroopassa, mikä johtuu monesta tekijästä, kuten liiallisesta kalastuksesta ja patoamisesta, kertoo Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Aarno Karels.

Istutuksiin käytetyt ankeriaat on pyydetty Severnjoesta Englannista ja pidetty karanteenissa Ruotsissa. Ne ovat noin kymmenen senttimetrin pituisia ja gramman painoisia. Yksi ankeriaanpoikanen maksaa euron.

Ankerias on vaelluskala, jota esiintyy merialueillamme ja sisävesissä. Se kuitenkin lisääntyy Sargassomerellä Atlantilla.

– Poikaset vaeltavat synnyttyään Euroopan rannikoille ja yrittävät päästä makeaan veteen, missä ne kasvavat. Sukukypsäksi tullessaan ankeriaat valtavat takaisin Sargassomerelle, Karels selventää.

Karelsin mukaan ankeriaanpoikaset on järkevää istuttaa vesistöihin, joista ne pääsevät takaisin mereen. Sen vuoksi ankeriaanpoikaset istutetaan tänään Ylämaalla Urpalanjoen ja Vilajoen vesistöihin.

-Niistä on käytännössä yhteys mereen ja Atlantiin. Se määrä, joka pääsee takaisin Atlantille, on todennäköisesti pieni, jopa olematon.

Ensimmäistä kertaa istutusten historiassa ankeriaat on merkitty. Ankeriaat on kylvetetty kaksi kertaa strontium- kloridissa, mistä jää merkki ankeriaan kuuloluuhun, eli otoliittiin.

– Kuuloluun avulla voi suhteellisen tarkasti määritellä kalan iän.

Istutettavat ankeriaat tulevat pyyntikokoon viidessä vuodessa, jolloin niitä voidaan merkintöjen avulla alkaa seurata. Seurannassa saadaan selville istutettujen poikasten osuus koko kannasta. Lisäksi saadaan tietoa ankeriaan kutuvaelluksesta.

Ankeriaat elävät vesissämme noin 20 vuotta ennen kuin saavuttavat sukukypsyyden ja aloittavat 6 000 kilometrin mittaisen vaelluksen Sargassomerelle.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/MATTI IMMONEN

Englannista pyydetyt ankeriaanpoikaset on merkitty. Merkinnät antavat tietoa ankeriaiden elämästä ja liikkeistä.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto