Categories
Artikkelit

Grönlund tekisi Lappeenrannasta enemmän kaupungin näköisen

Keskustaan lisää kerroksia ja modernia pintaa. Uusi ei aina ole rumaa, muistuttaa rakennuslautakunnan puheenjohtaja.

LAPPEENRANNAN LAUTAKUNNAT

MARI PAJARI

LAPPEENRANTA. Rakennuslautakunnan puheenjohtaja Joonas Grönlund (kok.) haluaa Lappeenrannan keskustaan lisää kerroksia. Kokoomuslainen Grönlund näkisi mielellään kaupungissa enemmän viisi- ja kuusikerroksisia rakennuksia.

– Nythän keskusta on vähän kuin maalaiskunnan kirkonkylä, vaikka asukkaita kaupungissa on jo 70 000. Keskustaa pitäisi saada tiivistettyä, Grönlund sanoo.

Grönlundin mukaan kaupungin viihtyisyys lähtee hyvin pidetyistä taloista. Vanhaakin rakennuskantaa saa mukana olla, mutta talojen julkisivut Grönlud haluaisi huolitellummiksi.

Vastuu tästä on rakennusten omistajilla, sillä kaupungilla ei ole oikeutta puuttua huonokuntoisiin rakennuksiin.

– Periaatteessa nätti talo on ruma, jos julkisivu on kovin rapistunut. Mutta rakennuksen pitää olla ansiokkaan ruma, ennen kuin rakennusvalvonta voi tehdä asialle jotain, naurahtaa Grönlund.

Lappeenrannan keskustassa moni kiinteistö on saanut purkutuomion, koska rakennus ei ole soveltunut uuden omistajan käyttötarkoituksiin. Grönlund ymmärtää toimintaa, kun sille on hyvä syy.

– Purkaminen ei ole ainoa vaihtoehto. Mutta jos talosta ei remontoimalla saa käyttökelpoista, en näe sille mitään estettäkään.

Uudet rakennukset näyttävät uusilta ja Grönlundin mielestä hyvä niin. Hän nostaa paikallisen arkkitehtuurin kärkeen yliopiston päärakennuksen Skinnarilassa. Grönlund pitää tavasta, jolla uusi sisäänkäynti yhdistyy vanhaan rakennuskantaan.

– Ei rakennusten aina tarvitse olla samanlaisia kuin ennen.

Keskustan kävelykadulle Grönlund haluaisi enemmän elämää. Katu ansaitsisi hänen mielestään ulos työntyviä kahviloita ja kunnon parkkihallin maan pinnan alle.

Grönlund on tyytyväinen kaupungin eri alueiden kehittymiseen. Suurista myymälöistä täyttyvän Myllymäen Grönlund sen sijaan tekisi toisin, jos pääsisi sitä nyt suunnittelemaan.

– Ihmiset siirtyvät siellä nyt autoilla sadan metrin matkoja liikkeestä toiseen, mikä ei ole järkevää. Sinänsä liikkeet on hyvin rytmitetty. Kukaan ei osannut aavistaa, miten laaja alue keskittymästä vielä tulisi.

Grönlund luokittelee rakennuslautakunnan tehtävän lain ja säädösten tulkinnaksi. Lautakunta valvoo, että rakentaminen kaupungissa tapahtuu lakien mukaisesti. Varsinaisia rakennuslupia lautakunta käsittelee vain suurissa hankkeissa.

– Nyrkkisääntö on, että jos rakennukseen pitää tehdä väestönsuoja, luvan myöntää lautakunta, Grönlund sanoo.

Lautakunnan alaisessa rakennusvalvonnassa työskentelee kymmenen henkilöä, joiden työvoimakulut muodostavat toimialan budjetin. Säästöjä saatiin, kun kahdeksan heistä tarttui palkattomiin vapaisiin.

Budjetti jäänee silti toteutumatta, sillä rakennusvalvonnan tulovirta muodostuu myönnetyistä rakennusluvista. Rakennettava neliömäärä jää tänä vuonna tavoitellusta.

– Pudotus on noin kolmasosa viime vuoteen verrattuna. Lupia myönnetään yhtä paljon kuin ennenkin, mutta hankkeet ovat pienempiä.

Nyt Lappeenrannassa tehdään omakotitaloihin pieniä laajennuksia ja parvekkeiden lasituksia. Tuotot peruskorjausluvista eivät yllä liikerakentamisen tasolle.

– Ammattilaisten suurrakentaminen puuttuu tällä hetkellä lähes tyystin. Lautakunta on jopa jättänyt kaksi kokousta pitämättä, kun luvantarvetta ei ole ollut, Grönlund sanoo.

Lautakunnan keinot vaikuttaa rakentamisen vilkkauteen ovat Grönlundin mielestä rajatut. Tärkeintä on pitää kone hyvin rasvattuna.

– Rakennusneuvonnan on pelattava. Kun joku haluaa rakentaa, se ei saa hidastua ainakaan lautakunnan tai rakennusvalvonnan vuoksi.

Grönlund kehaisee rakennusvalvonnan toimivan Lappeenrannassa hyvin, myös mittareiden mukaan. Ylipäänsä valituksia lupapäätöksistä tulee todella vähän. Niistä vain yhden hän tietää oikeudessa kääntyneen rakennusvalvontaa vastaan.

l l l

Juttusarjassa haastatellaan lautakuntien uusia puheenjohtajia toimialan kuulumisista. Sarjan aiemmat osat ovat ilmestyneet 20., 23., 27. ja 30. heinäkuuta.

KUVATEKSTI

LAURA POHJAVIRTA

Joonas Grönlundin mielestä modernit, korkeat julkisivut sopivat kaupunkimiljööseen. Hän voisi kuvitella Lappeenrantaan myös parikymmenkerroksisen rakennuksen.

JOONAS GRÖNLUND

32-vuotias

Opiskelija

Puoluekanta: kokoomus

Viime valtuustokaudella varavaltuutettuna sekä jäsenenä teknisessä lautakunnassa ja pelastuslautakunnassa

Perhe: vaimo

Asuu Uus-Lavolassa omakotitalossa

Kotoisin Turusta

RAKENNUSLAUTAKUNTA

Pj. Joonas Grönlund (kok.), vpj. Martta Hirvikallio (sd.) ja jäsenet Hannu Laivamaa (kesk.), Leena Kaijansinkko (kesk.), Pekka Suonsivu (kesk.), Anna-Maija Laukas (sd.), Juha Järvinen (sd.), Kaija Niiranen (kok.), Markku Happonen (kok.), Teppo Puhakainen (myö) ja Irmeli Hakkarainen (kd.)

Kirjoittaja:
Mari Pajari