Ruokolahden Koivukeskuksesta sukeutui toimiva teollisuusalue

Kunta saa kovaonnisesta yrityspuistosta tällä hetkellä tasaista tuottoa. Kelpo puitteet Kuutostien varressa odottavat talouden nousua.

MARI PAJARI

RUOKOLAHTI. Vuosituhannen alussa käyntiin polkaistu Koivukeskuksen teollisuusalue on kokenut täydellisen muodonmuutoksen. Tuote on vaihtunut koivusta metalliin ja paikasta puhutaan mieluummin Puntalan teollisuusalueena

– Tilanne on nyt sellainen, mikä sen olisi pitänyt olla jo viisi vuotta sitten. Kaikki kunnan rakentamat tilat on vuokrattu eteenpäin yrittäjille, kuvailee kunnanjohtaja Vesa Jäppinen.

Koivukeskus rakennettiin aikoinaan kovalla rytinällä vastaanottamaan Venäjältä tuotavaa koivua. Puuta ei alueelle kuitenkaan saatu, ja Kuutostien varressa olevalle alueelle sijoittuneet sahat kaatuivat toinen toisensa perään.

Haavojaan joutuivat nuolemaan niin paikalliset yrittäjät kuin kuntakin. Nyt alue tahkoaa kunnalle tasaista tuottoa.

– Vuokralaiset ovat maksukykyisiä, eli kunta on saanut vuokratulonsa sopimusten mukaan, Jäppinen sanoo.

Alueen suurin työllistäjä on Imatran Työstöasennus Oy. Yritys muutti Imatran Vuoksenniskalta uuteen toimipaikkaan syksyllä 2006.

Kone- ja laiteteollisuudelle alihankintaa tekevä yritys työllisti vuodenvaihteessa 35 henkilöä. Taantuma on verottanut tämän vuoden tuotannosta puolet pois.

– Tuotantoa on käytännössä ollut koko ajan, mutta lomautukset ovat myös pyörineet vuoden alusta saakka, sanoo toimitusjohtaja Tommi Matikainen.

Ruokolahden kunta remontoi Työstöasennukselle tuliaisiksi entisen sahayrityksen tilat. Yritys itse puolestaan investoi uuteen konekantaan, jota trimmattiin vielä viime vuoden lopulla.

– Tuotanto pyöri silloin täysillä ja töitä tehtiin jopa öisin. Alallamme on lyhyet toimitusajat, ja taantuma iski kuin seinä eteen, aivan kuin vastaaville yrityksille muuallakin Suomessa, Matikainen kertoo.

Työstöasennuksen ohella metallialaa alueella edustaa UM-Koneistus Oy. Koivukeskuksen alkuperäistä ajatusta sahaustoiminnasta toteuttaa Raudus Timber Oy, joka on toiminut alueella alusta saakka.

Suuret suunnitelmat massiivisesta puutuotannosta perustuivat keskitettyyn puunhankintaan, joka vuosituhannen alussa epäonnistui pahoin. Raudus Timber hankkii nyt itse raaka-aineensa ja työstää niitä markkinoille.

Metallipajojen lisäksi Puntalassa toimii Lappeenrannan teknillisen yliopiston koetehdas. Puutekniikan laboratorion alla toimivan yksikön tavoitteena on koivuraaka-aineen jalostaminen ja kehittäminen.

Alueella puolitoista vuotta toiminut Tekera Oy sijoittui Puntalaan hyvän sijainnin ja tilojen vuoksi.

– Alue näytti toiminnallisesti hyvältä, sillä tarvitsimme ison tilan varastoja varten, sanoo toimitusjohtaja Tapani Kettunen.

Rakennusurakointia, maanrakennustöitä ja polttopuukauppaa tekevä Tekera työllistää kuusi henkilöä. Kettunen suunnittelee toiminnan laajentamista, sillä konkurssiin menneeltä Keywoodilta Puntalaan jääneet tilat sopisivat Tekeralle hyvin.

– Kuivuri, toimistotilat ja kaksi lämpökamariuunia ovat olleet käyttämättä vuodesta 2006 lähtien. Niiden avulla polttopuukauppaa pystyisi helposti kasvattamaan.

Puntalan teollisuusalueen toimijat ovat tulevaisuuden suhteen optimistisia. Vaikka Työstöasennuksen tilat ovat tällä hetkellä täynnä tavaraa, Matikainen on näkevinään alalla valonpilkahduksia.

– Pikkuisen on ilmassa merkkejä tilanteen vilkastumisesta.

Kunnanjohtaja Vesa Jäppinen visioi teollisuusalueelle tulevaisuudessa entistä parempaa käyttöastetta. Hänen mielestään kunta pystyy tarjoamaan erinomaisen sijoittumispaikan hyvien kulkuyhteyksien äärellä.

– Toki Imatrallakin on yrityspuistohankkeita, mutta täällä on valmis paikka. Meillä on kaavoitettu, kaukolämmössä oleva alue. Uskoisin sen houkuttelevan vielä uusiakin yritystiloja.

KUVATEKSTI

MARI PAJARI

Koivukeskuksen alkuperäistä ideaa sahauskeskittymästä edustaa tällä hetkellä Raudus Timber, joka on sinnitellyt alueella alusta saakka.

Kunnan rakennukset ovat tällä hetkellä pääosin varattuina, mutta uusillekin olisi alueella tilaa. Etualalla Tekeran tuotantotilat, taustalla LTY:n koetehdas.

Puntalan teollisuusalueella toimivat yritykset:

Imatran Työstöasennus Oy

UM-Koneistus Oy

Tekera Oy

Raudus Timber Oy

Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Kirjoittaja:
Mari Pajari