Kiinteistöveroon roima nousu Lappeenrannassa ensi vuonna

Omakotiasujan kiinteistövero talostaan nousee lähes 50 prosenttia. Kaupungin kassaan kilahtaa lisärahaa 1,3 miljoonaa euroa. Jos myös tontin veroprosenttia nostetaan, lisälasku kasvaa.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Vakituisen asunnon kiinteistövero nousee ensi vuoden alussa reilusti Lappeenrannassa. Vanhasen hallituksen päätös nostaa veron alaraja 0,22 prosentista 0,32 prosenttiin merkitsee lappeenrantalaisille omakotiasujille lähes 50 prosentin korotusta talosta perittävään veroon.

Euroissa korotus vaihtelee talon verotusarvosta riippuen. Joillakin korotus jää kymmeniin euroihin, joillakin lisälasku on kolminumeroinen luku. Mitä hulppeampi talo, sitä suurempi korotus. Myös kerros- ja rivitalojen kiinteistövero nousee. Taloyhtiöissä korotus nostaa vastikkeita.

Lappeenrannan kaupungin rahoitusjohtaja Vesa Matikainen kertoo, että korotus tuo kaupungille lisätuloja 1,3 miljoonaa euroa.

Hallituksen päätös vaatii vielä eduskunnan hyväksynnän. Sen jälkeen Lappeenrannan kaupunginvaltuuston täytyy nostaa vakituisen asunnon kiinteistövero nykyisestä 0,22 prosentista vähintään 0,32 prosenttiin talon verotusarvosta.

Muussa tapauksessa kaupunki rikkoo lakia. Lakia noudattaakseen 180 muun kunnan täytyy myös nostaa kiinteistöveronsa alarajaa. Joukossa on Lappeenrannan lisäksi yhdeksän Etelä-Karjalan kuntaa.

RAHOITUSJOHTAJA Matikainen sanoo, että korotuksen suhteellinen vaikutus kaupungin tuloihin on vähäinen. Tänä vuonna kaupunki saa kiinteistöverotuloja noin 12 miljoonaa. Ensi vuodeksi Matikainen voi jo nyt budjetoida kiinteistöveroa reilun miljoonan enemmän.

Rahoitusjohtaja myöntää, että vähäinen muutos kaupungin tuloissa tarkoittaa kiinteistönomistajille harmittavaa lisälaskua.

Vakituisen asunnon kiinteistövero on jaettu maapohjasta eli tontista perittävään yleiseen veroon ja talosta perittävään veroon. Yleisen veron yläraja nousee hallituksen päätöksellä nykyisestä yhdestä prosentista 1,35 prosenttiin.

Lappeenranta perii tällä hetkellä tontista korkeinta mahdollista veroa eli prosentin tontin verotusarvosta. Matikaisen mukaan sitä ei olla näillä näkymin korottamassa uuteen maksimiin.

– Sellaisia suunnitelmia ei nyt ole. Mutta katsotaan, mitä syksy tuo tullessaan, kaupungin kassanvartija sanoo.

Tonttiveron nosto Lappeenrannassa on poliittinen päätös, ei lain sanelema. Jos kaupunginvaltuusto päättää nostaa myös yleisen kiinteistöveron uuteen maksimiin, talonsa tontin omistavien kaupunkilaisten kiinteistöveroon tulee vielä 35 prosentin tonttiverokorotus.

Sama koskee rivi- ja kerrostalojen asukkaita. Vastike nousee.

Kaupungin verotuloihin korotus merkitsee useiden miljoonien lisätuloa.

KIINTEISTÖVERO nousee lisäksi automaattisesti aina, kun valtiovarainministeriö päättää nostaa kiinteistöjen verotusarvoja.Ministeriö määrää asuntojen verotusarvot, ja VTT laskee tonttien verotusarvojen korotukset ja toimittaa uudet luvut verottajalle.

Verotusarvot nousevat suhteessa asuntojen hintojen nousuun.

Kuntaliiton veroasiantuntija Henrik Rainio sanoo, että suomalaisten on syytä varautua kiinteistöverotuksen selvään kiristymiseen lähivuosina.

– Talo ja maapohja on varma verotuskohde. Maapohjaa ei voi viedä muualle, veron tuotto on tasainen ja verotulon määrä voidaan ennustaa etukäteen.

Kiinteistöverotuksemme on Rainon mielestä lisäksi hyvin maltillista kansainvälisessä vertailussa.

– Kertarysäyksellä suuria korotuksia ei voi tehdä, mutta jos kiinteistöä nyt verotetaan kokonaisuutena noin puoli prosenttia verotusarvosta, prosenttiluku nousee tulevaisuudessa hyvinkin kahteen prosenttiin.

Eli jos talonomistaja maksaa nyt kiinteistöveroa esimerkiksi 200 euroa, veron määrä voi lähivuosina nousta 800 euroon. Kerrostaloissa korotukset ovat moninkertaiset.

Rainio sanoo, että akateemisten tutkimusten perusteella kiinteistövero on paras ja kivuttomin tapa rahoittaa paikallishallintoa.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) onkin henkilökohtaisesti neuvonut kuntia korottamaan talousahdingossaan kiinteistöveroja.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen