Koulutilat myllerryksessä Lappeenrannassa

Lappeenrannan koulutiloista vastaavilla riittää pohdittavaa: Siirtyykö ammattikorkeakoulu oikeasti Skinnarilaan, kuka haluaa Kahilanniemen kampuksen, korjataanko Armila, täytetäänkö Kimpisen kampus peruskoululaisilla vai mitä tehdään?

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan koulutilat ovat ison myllerryksen edessä. Jos Saimaan ammattikorkeakoulu muuttaa Skinnarilaan, niin siltä vapautuvat tilat pistävät liikkeeseen peruskoululaisia ja lukiolaisia sekä ammatti- ja aikuisopiston opiskelijoita.

Liikkuvia osia on tällä hetkellä paljon, ja kysymysmerkkejä sitäkin enemmän.

Rapiseva Armila on pakko remonteerata perinpohjaisesti. Tehdäänkö remontti ja siirrettäänkö myös Kimpisen yläkoululaiset uudistettuun Armilaan? Vai tehdäänkö entisestä ammattikorkeakoulun Kimpisen kampuksesta iso yläkoulu?

Jos ammattikorkeakoulun porukka lähtee Kahilanniemen kampukselta, niin minne ammattiopiston väki muuttaa? Entä kuka haluaa ostaa entisen sairaanhoito-oppilaitoksen tilat?

Myllerrys ulottuu myös alakouluihin, joiden osalta pitää tehdä monta ratkaisua.

Alakylän koulun oppilaat pitää saada kosteusvaurioremontin tieltä pois. Vai rakennetaanko kokonaan uusi koulu?

Kun Kasukkalaan rakennetaan uusi koulu, ovatko oppilaat rakennustöiden ajan vanhassa koulussa vai kuljetetaanko heidät evakkoon Haapajärvelle?

Riittävätkö rahat suunniteltuun Lappeen kouluun?

ARMILAN KOULUN rehtori Tomi Valkeapään mielestä hänen johtamansa koulun kannalta tarjolla on vain hyviä vaihtoehtoja.

– Se on hyvä juttu, jos meidän tilat remontoidaan, mutta siinäkin on omat hyvät puolensa, jos muutamme Pohjolankadulle.

Häntä harmittaa vain se, että kaikki on vielä auki.

– Haluaisihan sitä tietää mahdollisimman hyvissä ajoin, että mitä tulee tapahtumaan.

Lukioiden kohtaloa pitää sitäkin miettiä. Ikäluokat ovat pienenemässä, ja nuorten kiinnostus lukiota kohtaan on vähän hiipunut. Tarvitaanko kaupungissa enää neljää lukiota?

Toisaalta nuoret saattavatkin innostua hakemaan lukioon tulevina vuosina.

Lappeenrannan koulutoimenjohtaja Tuija Willberg muistuttaa, että lukioiden suhteen mikään ei muutu moneen vuoteen. Lukioiden yhdistymisestä aloitetaan keskustelu seuraavan kerran vasta vuonna 2013.

ETELÄ-KARJALAN ammattiopiston rehtori Hannu Varho kuulostelee etenkin sitä aikooko ammattikorkeakoulu jättää Kahilanniemen. Ammattiopiston väki opiskelee ja työskentelee siellä yhdessä ammattikorkeakoulun ja aikuisopiston kanssa. Tilat omistaa ammattikorkeakoulu.

– Ammattikorkeakoulun lähdettyä tilat ovat meille aivan liian isot. Sinne meidän ei kannata jäädä, toteaa Varho.

Ammattiopisto voi yrittää mahduttaa lähihoitajaopiskelijansa omiin tiloihinsa vaikkapa palvelualojen kouluun Armilankadulle tai Pohjolankadulle tai vaihtoehtoisesti Aktivaan.

PALJON RIIPPUU ammattikorkeakoulusta.

– Meidän muuttomme ei ole varma. Jos emme pääse kaupungin kanssa sopuun, että se korvaa meille riittävän määrän Kimpisen kampuksesta, niin sitten meillä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia muuttaa, toppuuttelee Saimaan ammattikorkeakoulun rehtori Anneli Pirttilä.

Yksi kysymysmerkki on Kahilanniemen kampus. Kaupunki ei ole siitä kiinnostunut ainakaan kouluna. Mutta voisivatko vastikään remontoidut tilat soveltua sosiaali- ja terveyspiirille?

Yliopistollekaan ei karauteta tuosta vaan muuttokuorman kanssa. Ensin on selvitettävä mistä löytyy tilat noin 2 000:lle ammattikorkeakoulun opiskelijalle ja 900:lle henkilökunnan edustajalle sekä heidän autoilleen.

Anneli Pirttilä toteaa, että päätösten suhteen ei ole aikaa hukattavaksi.

– Jos asia ei ala loksahtaa kohdalleen lokakuun loppuun mennessä, se siirtyy vuodella eteen päin.

KUVATEKSTI

TUULI TRUHPONEN

Peltola

Rak. 1930

105 alakoululaista

Peruskorjauksen vuoksi oppilaat evakossa Kimpisen, Tykin ja Armilan kouluissa. Oppilaat palaavat omaan kouluun syysloman jälkeen.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen