S-marketin rakentaminen Palloon alkaa syyskuussa

Pallon ja Pikisaaren asukkaat pääsevät ostoksille omaan ruokakauppaan ensi vuoden toukokuussa. Marketin pääurakoitsija on rakennusyhtiö SRV.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan osuuskauppa aloittaa Pallon S-marketin rakentamisen Lappeenrantaan syyskuussa. Pallon ja etenkin Pikisaaren asukkaat ovat odottaneet omaa lähikauppaansa vuosikausia.

EeKoon toimitusjohtaja Ahti Manninen kertoo, että odotus päättyy ensi vuoden toukokuussa, jolloin S-marketin ovet avautuvat asiakkaille.

S-market parkkipaikkoineen nousee Taipalsaarentien ja Varastokadun varrelle kaavoitettuun kortteliin. Alueella tehdään jo mittavia maanrakennustöitä liikenteen sujuvuuden parantamiseksi.

Kaupunki rakennuttaa alueelle muun muassa kiertoliittymän entisen risteyksen tilalle.

PALLON S-marketista tulee 2 100 neliön suuruinen ja tavaravalikoimasta löytyy 15 000 tuotetta. Parkkipaikkoja tulee hieman yli sata.

EeKoo valitsi eilen Pallon S-marketin pääurakoitsijaksi rakennusyhtiö SRV:n Kaakkois-Suomen yksikön. Toimitusjohtaja Manninen kertoo, että rakentamisen hintataso on laskenut huippuajoista useita kymmeniä prosentteja.

– Pallon marketin kustannusarvio alittuu alkuperäisestä. Rakentamisen halpeneminen voi hyvinkin vauhdittaa muitakin investointejamme.

Tämän vuoden aikana EeKoo on investoinut jo 10,4 miljoonaa euroa Ruokolahden S-markettiin ja ABC-asemaan, Särkisalmen ABC-asemaan ja rakenteilla olevaan Imatrankosken S-markettiin.

INVESTOINNIT on pystytty tekemään tulorahoituksella, koska EeKoon myynti on ollut hyvä talouden taantumasta huolimatta.

Tammi-heinäkuussa EeKoon myynti oli 157 miljoonaa euroa, missä oli viime vuoteen kasvua kaksi prosenttia. Tulosta voi pitää hyvänä, sillä koko S-ryhmän vähittäismyynti pieneni ensimmäisen vuosipuoliskon aikana 1,3 prosenttia.

– Päivittäistavarakaupassa kasvua oli lähes kymmenen prosenttia ja erikoistavarassakin lähes neljä prosenttia, toimitusjohtaja Manninen kertoo.

Myös EeKoon ABC-asemat lisäsivät myyntiään kolme prosenttia, vaikka S-ryhmän liikennemyymälät ja polttonestekauppa notkahtivat alkuvuonna yli neljä prosenttia.

– Ravintoloiden myynti on pysynyt viime vuoden tasolla, ja ainoa miinus tuli autokaupassa. Uudet autot eivät mene kaupaksi, ja hyvistä käytetyistä alkaa olla pula, Manninen sanoo.

Myös EeKoon liikevoitto ja rahoitustulos kasvoivat viime vuodesta. Rahoitustulos oli yhdeksän miljoonaa euroa ja liikevoittoa kertyi 6,2 miljoonaa euroa.

VENÄLÄISET asiakkaat muodostavat EeKoon asiakaskunnasta jo merkittävän osan. Myynti venäläisasiakkaille on kasvanut Mannisen mukaan tänä vuonna 20 prosenttia.

Lappeenrannan Prismassa heinäkuu oli venäläisasiakkaiden osalta erinomainen. Manninen sanoo, että venäläisten ostoissa oli viime vuoden heinäkuuhun kasvua peräti 45 prosenttia.

Manninen on laskenut, että venäläisten ostovoima työllistää 45 henkilöä EeKoon tuhannesta työntekijästä.

– Mainostamme näyttävästi Viipurin ja Svetogorskin alueilla.

Venäläiset ostavat pääasiassa urheilutarvikkeita ja kodin tarvikkeita sekä vaatteita. Neljäntenä tulee ruoka.

Manninen odottaa venäläisiltä uutta kassavirtaa myös autojen huollosta.

– Nyt he käyttävät huoltopalvelujamme jonkin verran, mutta luulen, että jatkossa enemmän. Venäjän puolella ei vielä ole kattavaa huoltopalvelua.

PALLON S-marketin lisäksi EeKoon investointilistan kärjessä on Vuoksenniskan S-market. Manninen sanoo, että jos EeKoon myynti ja talous pysyvät nykytasolla, rakentaminen Vuoksenniskalla alkaa ensi vuonna.

Nuijamaan kauppahanke on ollut investointilistalla jo muutaman vuoden. Manninen sanoo, että tänä syksynä asiasta taas neuvotellaan ja jos kaikki menee hyvin, Nuijamaalla alkaa rakentaminen vuoden sisällä.

Joutsenossa EeKoolla on valmiina suunnitelmat ABC-asemasta. Manninen lupaa, että parhaassa tapauksessa Joutsenon ABC-asema avataan vuodenvaihteessa 2011-2012.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

Pallon S-market nousee kortteliin, jossa maamerkkinä oli ennen tavaratalo Minimani. Rakentaminen alkaa ensi kuussa, ja market avaa ovensa ensi vuoden toukokuussa.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen