Suur-Saimaalta on tullut runsaasti sinileväilmoituksia

Ihmiset ilmoittavat aiempaa herkemmin levähavainnoista. Suur-Saimaan leväesiintymät ovat useimmiten vähäisiä. Sinilevää kasautuu tuulen alapuolisille rannoille. Sinilevää on esiintynyt monena vuonna.

SUUR-SAIMAALLA on havainnoista päätellen esiintynyt runsaasti sinilevää. Hydrobiologi Jouni Törrönen Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että ilmoituksia on tullut enemmän kuin aiempina vuosina.

Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Pena Saukkonen vahvistaa, että useita ilmoituksia on tullut.

Tämä ei Saukkosen mukaan välttämättä tarkoita levän runsastumista. Ihmiset ilmoittavat leväesiintymistä aiempaa herkemmin, kun huoli ympäristön tilasta on kasvanut.

SINILEVÄÄ on esiintynyt Saukkosen ja Törrösen mukaan Suur-Saimaalla useina vuosina.

Tavallisin tapaus on, että levä kasautuu tuulen alapuolisille rannoille. Selkävesillä levää ei yleensä havaita.

Saukkonen oli tiistaina Suur-Saimaalla ottamassa kesän vedenlaatunäytteitä. Selkävesillä sinilevää ei silmin näkynyt.

Kaakkois-Suomen ympäristökeskukseen on Törrösen mukaan tullut useita leväilmoituksia myös Etelä-Savon puoleiselta Saimaalta.

LAPPEENRANTALAINEN Timo Multanen valokuvasi sinilevää kesäasuntonsa rannassa Taipalsaaren Kyläniemessä.

Kyläniemen Kotirannanselän rantaan kasautui levää sunnuntaina, kun tuuli kävi etelästä. Levää esiintyi rannassa satojen metrien matkalla puolen metrin levyisenä kaistaleena.

MULTANEN NÄKI ensimmäistä kertaa sinilevää tuossa mitassa Kyläniemen rannassa. Hän kertoo kuulleensa, että levää on näkynyt Kyläniemen pohjoisrannallakin.

Multanen vei vesinäytteen analysoitavaksi Saimaan vesi- ja ympäristötutkimukseen. Pena Saukkonen kertoo, että näytteestä löytyi kolmea lajia sinilevää, joista osa tiedetään myrkyllisiksi.

Viikonloppuna sinilevää oli myös Kattelussaaren eteläpuolella.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen