Uusi Inkeri osui ytimeen

Tuula Petenius tuntee lapset ja nuoret sekä Saimaan vedet.

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Imatra-päivä oli teemoitettu lapsille ja nuorille. Heidät uusi Inkeri Tuula Petenius tuntee töistään sekä harrastuksistaan. Nuorkauppakamari osui valinnassaan nappiin, vaikka ei Inkerin henkilöyttä pyöritellessään sitä vielä tiennytkään.

Petenius on opettaja. Uuden lukuvuoden hän aloitti Kesolan koulun erityisluokanopettajana Lappeenrannan Joutsenossa. Kosketuspintaansa lapsiperheisiin Petenius on vapaa-ajalla levittänyt järjestötoiminnalla sekä vettä loiskuttelemalla. Inkeri on ollut muun muassa vauvauinnin aloittajia Imatralla.

PETENIUS tietää, että johonkin kuulumisen tunne on parasta lääkettä nuorten syrjäytymisoireisiin.

– On hyvä kuulua muuhunkin ryhmään, kuin vain virtuaaliyhteisöön. Järjestöjen pitää kehittää toimintojaan sellaisiksi, että ne alkavat paremmin kiinnostaa myös nuorisoa, Petenius vetoaa.

Petenius on tainionkoskelaisia. Sieltä ei ole pitkää matkaa Saimaalle. Vielä lähempänä ranta oli Niskalammella, missä Petenius katseli pikkutyttönä vesille isovanhempien pihasta. Siitä uinnin lisäksi kaikki muukin veteen liittyvä jäi sydämenasiaksi.

Siitä seurasi myös, että Petenius ei pitänyt tänä kesänä lomaa kahta viikkoa enempää. Kirjanoppinut sisävesikippari vietti kesänsä vastaavana päällikkönä Chris-Linen aluksella. Sekään ei ole sattumaa, että virkapukuferesinsä essun Inkeri halusi kuvioida laivankuvilla ja merimerkeillä.

– Kansanpuvussa on enemmän vapauksia kuin varsinaisessa kansallispuvussa, Petenius perustelee muotivalintaansa.

PETENIUS lupaa ottavansa Inkeri-kaudellaan keikkatilauksia vastaan sen minkä ehtii.

– Edeltäjä on kertonut osallistuneensa noin 70 tilaisuuteen.

Siinä sitä on tavoitetta, mutta tämän Inkerin vauhtikestävyys varmasti riittää.

KUVATEKSTI

MATTI VEIJALAINEN

Tuula Petenius sanoo ottavansa Inkerin viran vastaan uusiin haasteisiin valmiina.

TUULA PETENIUS

Imatralla syntynyt 49-vuotias 40:s Imatran Inkeri.

Lastentarhaopettaja ja kasvatustieteen ylioppilas. Työskennellyt useissa opetustehtävissä, ennen Joutsenoa viimeksi Vuoksenniskalla.

Pätevä laivan kansimies sekä kuljettaja. Urheilusukeltaja ja meripelastaja.

SPR:n ja MLL:n aktiivi.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen