Ammattikorkeakoulu saa omat tilat yliopiston tieto-sähkötalosta

Kampusten yhdistäminen etenee kireässä aikataulussa. Ammattikorkean siirtyminen edellyttänee lisärakentamista. Budjetti on toistaiseksi avoin.

LAPPEENRANTA. Saimaan ammattikorkeakoulu siirtyy takavasemmalle Skinnarilaan. Ammattikorkeakoulun ja yliopiston kampusten yhdistämisen suunnittelussa lähtökohtana on, että ammattikorkeakoulun tilat sijoittuvat yliopiston kuudennen vaiheen rakennukseen, niin sanottuun tieto-sähkötaloon.

Tieto-sähkötalo on valmistunut syksyllä 2000. Nimen mukaisesti rakennuksessa ovat nykyisin Lappeenrannan teknillisen yliopiston sähkötekniikan ja tietotekniikan osastot. Kuusikerroksinen rakennus sisältää sekä henkilöhuoneita, laboratorioita että muita opetustiloja. Neliöitä siinä on runsaat 6 000.

Tieto-sähkötalon erillinen sijainti muista yliopiston rakennuksista ja oma sisäänkäynti puoltavat sen luovuttamista pelkästään ammattikorkean käyttöön. Kampusten yhdistämisen myötä ammattikorkeakoulun ja yliopiston on tarkoitus jatkaa ideologisesti, rakenteellisesti ja toiminnallisesti omina opinahjoinaan.

SÄHKÖ- JA tietotekniikan osastot sijoittuvat kampussuunnitelman toteutuessa muualle yliopiston tiloihin. Yhdistämisen suunnittelu jatkuu kiivaassa tahdissa syksyn aikana. Suunnitelmaa työstää Pöyry ammattikorkean ja yliopiston integraatioryhmien esitysten perusteella. Hommaa sanelee aikamoinen kiire.

– Jos työ ei valmistu joulukuuhun mennessä, ammattikorkea ei muuta Skinnarilaan vuonna 2011, Saimaan ammattikorkean rehtori Anneli Pirttilä sanoo.

Koulujen halu kampusten yhdistämiseen on hurja. LTY luottaa yhdistämisen myötä saavansa käyttöön ammattikorkeakoulun parhaat insinööriaivot, ammattikorkea puolestaan uskoo laveammalla koulutustarjonnalla ja erilaisella opiskelija-aineksella lisäävänsä Skinnarilan kampuksen moniarvoisuutta.

Kiperin kysymys on ammattikorkean kahden nykyisen, Kahilanniemen ja Pohjolankadun kampuksen kiinteistöjen kauppaaminen. Ammattikorkea ei luovuta 19 000 neliön, äskettäin osittain saneerattuja tiloja ilmaiseksi. Lappeenrannan kaupunki on ilmaissut kiinnostuksensa tiloihin, mutta ostopäätös puuttuu.

KAMPUSTEN yhdistämissuunnittelun kivijalka on tilojen käyttöasteen nostaminen Skinnarilassa. Synergiaetuja löytyy ainakin kirjastojen yhdistämisessä ja eri koulutusalojen laboratorioiden käytössä, mutta lisärakentamista tarvinnee ainakin ammattikorkea. Sen määrä on toistaiseksi vain arvailujen varassa.

Pöyryn laskelmien mukaan ammattikorkeakoulun tilantarve Skinnarilassa on 13 000 hyötyneliötä, mikä vastaa amk:n nykyisiä tiloja. LTY:n rehtorin Ilkka Pöyhösen mukaan yliopisto pystyy tiivistämällä toimintojaan tekemään tilaa amk:lle. Hänen mielestään ideaali olisi, että lisärakentamista ei tarvittaisi.

Uudisrakentaminen suunnitteluineen vie aikaa ja sen tarve korostaa päätöksenteon kiireellisyyttä entisestään. Olemassa olevien seinien sisällä rakentamista tarvitaan joka tapauksessa. Skinnarilasta puuttuvat esimerkiksi ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa tarvittavat hoitoluokat kokonaan.

Tilojen käytön suunnittelu elää koko ajan. Keskeneräisyyden ja monien muiden tuntemattomien muuttujien vuoksi rumballe ei toistaiseksi ole hintalappua.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö