Etelä-Karjalan Pesula Oy:n koko kymmenkertaistuu

Lappeenrannan valtuusto hyväksyi kaupungin ja sote-piirin ruoka-, puhtaus- ja tekstiilihuollon yhdistämisen Pesula Oy:n hoidettavaksi. Uuden yhtiön budjetti on 30 miljoonaa euroa ja se työllistää 500 ihmistä.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginvaltuusto näytti vihreää valoa uuden yhtiön perustamiselle hoitamaan kaupungin ja sosiaali- ja terveyspiirin ruoka-, puhtaus- ja tekstiilihuoltoa.

Näitä kaupungin ja piirin tukipalveluja käy hoitamaan Etelä-Karjalan Pesula Oy, jonka yhtiöjärjestystä täytyy muuttaa vastaamaan uusia toimintoja. Pesulayhtiöstä tulee 30 miljoonan euron vuosibudjetillaan kymmenkertainen nykyiseen vuosibudjettiinsa verrattuna, ja se työllistää 500 ihmistä.

Etelä-Karjalan Pesula Oy kuuluu Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt-konserniin. Lappeenrannan kaupunkiyhtiöt Oy:n lisäksi pesulayhtiön osakkaina ovat pienillä osuuksilla Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri ja Imatran kaupunki.

Uuden superyhtiön on tarkoitus aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa vaiheittain. Ennen sitä yhtiön omistajien ja muiden sote-piirin jäsenkuntien on hyväksyttävä tukipalvelujen järjestämisen periaatteet ja tarpeelliset linjaukset.

Yhtiön perustamisen yksityiskohdat ovat vielä sopimatta. Muut kunnat voivat halutessaan tulla uuden yhtiön osakkaiksi.

VALTUUSTOSSA päätös uudesta superyhtiöstä ei syntynyt läpihuutona. Kaikki valtuutetut eivät nielleet asiaa esitelleen kaupunginsihteeri Juha Willbergin vakuuttelua, että yhtiömalli on elastisin ja kustannustehokkain yhteisten tukipalvelujen hoitamiseen.

Vihreiden Virpi Junttila sanoi, että kaupungin osakeyhtiöt ovat irrallaan kaupunginvaltuuston valvonnasta, ja tiedonsaanti niistä on rajallista. Junttila arvosteli myös ajattelumallia, jonka mukaan suuri on aina tehokkainta.

Hän esitti Jaakko Kokon (vas.) kannattamana, että tukipalveluyksikkö perustetaan liikelaitosmuotoisena eikä yhtiömuotoisena, kuten kaupunginhallitus esitti.

Kokoomuksen Jukka Korkeila puolestaan ehdotti, että ruokahuolto järjestetään yhteisessä yksikössä, mutta puhtauspalvelut ja tekstiilihuolto kilpailutetaan yksityisillä palvelun tuottajilla. Korkeilan esitystä kannatti perussuomalaisten Marja-Leena Leppänen.

Kristillisdemokraattien Matti Mölsä esitti, että kun asia on jatkovalmisteltu, se tuodaan täytäntöönpanopäätösten osalta valtuuston käsiteltäväksi kaupunginhallituksen käsittelyn lisäksi. Mölsän esitystä kannatti Marjatta Laakko (KD) ja valtuusto hyväksyi esityksen yksimielisesti.

ÄÄNESTYKSESSÄ Junttilan esitys sai taakseen yhdeksän valtuutettua. Vihreiden neljän valtuutetun lisäksi liikelaitosmallia kannattivat Antti O. Arponen, Timo Haimila, Juha Härkönen ja Markku Timonen Myöstä sekä vasemmistoliiton Jaakko Kokko.

Perussuomalaisten Leppänen ja Satu Virtala äänestivät tyhjää, ja loput 60 valtuutettua kaupunginhallituksen ehdottamaa yhtiömallia.

Korkeilan esitys sai kannatusta 19 valtuutetulta. Korkeilan taakse menivät perussuomalaiset, vihreiden Matti Alatalo, Virpi Junttila ja Hanna Holopainen, Myön Arponen ja Haimila, keskustan Tuula Partanen ja kokoomuksesta Jerker Brandt, Anna Kajava, Jukka Kopra, Kullervo Lehtonen, Reijo Paajanen, Markku Papinniemi, Helena Puolakka, Kari Puolakka, Tuomas Telkkä ja Tommi Vasama.

Kokoomuksen Hanna Patrikainen äänesti tyhjää ja loput valtuutetut kaupunginhallituksen esitystä kaiken keskittämisestä uuteen yhtiöön.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Virpi Junttila (vihr.) ehdotti tukipalvelujen yksiköksi liikelaitosta yhtiön sijaan. Junttilan vasemmalla puolella Hanna Holopainen.

Jukka Korkeila (kok.) olisi avannut yksityiselle kilpailulle puhtauspalvelut ja tekstiilihuollon.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen