Imatra-kortista tehdään uusi jako

Demareiden kertaalleen tyrmätty aloite Imatra-kortin käyttöönotosta laitettiin uuteen valmisteluun. Demarit joutuivat sorvaamaan esityksensä uudelleen.

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Imatran kaupunki ei ota ainakaan vielä käyttöön Imatra-korttia, jolla imatralaiset saisivat alennusta kulttuuri- ja liikuntatilojen käyttömaksuista ja pääsylipuista. Korttiasia palautettiin maanantaina kaupunginvaltuustossa uudelleen valmisteltavaksi.

Demarien valtuustoryhmän viime vuonna jättämässä aloitteessa esitettiin selvitettäväksi, voidaanko imatralaisuus ottaa huomioon verovaroin ylläpidettävissä palvelulaitosten pääsymaksuissa.

Sivistystoimen mukaan niin sanotun kuvattoman Imatra-kortin hankinta kaikille imatralaisille maksaa ohjelmointeineen yhteensä noin 150 000 euroa.

Sen lisäksi tulee hankkia korttien myynti-, lataus- ja lukulaitteet sekä tietoliikenne- ja ohjausjärjestelmä, jotka sopivat yhteen kassajärjestelmän kanssa. Näiden kustannukset asennuksineen ovat noin 65 000 euroa. Ylläpitokustannuksiksi sivistystoimi arvioi 10 000 euroa vuodessa.

Kortin käyttöön ottaminen vähentäisi lisäksi kulttuuripalvelujen tuloja 22 000 sekä liikunta- ja nuorisopalvelujen tuloja runsaat 107 000 euroa. Tämän vuoksi sivistyslautakunta ja kaupunginhallitus esittivät, ettei Imatra-kortin käyttöönotto ole kaupungin tämän hetken taloudellisessa tilanteessa tarkoituksenmukaista.

ESITYS ei tyydyttänyt SDP:n valtuustoryhmää, eikä muutamia muitakaan valtuutettuja. SDP:n Heikki Luukkanen moitti aloitteen valmistelua pintapuoliseksi ja lähtökohdaltaan jo etukäteen tyrmätyksi. Luukkasen mielestä Imatran kaupungilla on oikeus antaa alennusta oman kaupunkinsa asukkaille esimerkiksi liikuntapaikkojen käytöstä. Luukkanen kritisoi myös Imatra-kortin laskennallisia kustannuksia ylimitoitetuiksi.

– Tasa-arvoa ei ole se, että imatralaiset kustantavat verovaroin palveluja, joita ulkopaikkakuntalaiset voivat käyttää samaan hintaan kuin imatralaisetkin, Luukkanen sanoi.

Hän esitti asian uudelleen valmistelua niin, että kaupunginhallitus tuo valtuustolle esityksen Imatra-kortin käyttöön ottamisesta joka kokonaisuudessaan tai osittain ainakin määräajaksi.

Luukkanen sai tuoreeltaan esitykselleen kannatusta niin perussuomalaisilta, vasemmistoliiton valtuutetuilta kuin vihreiltäkin. Keskustan Kari Toivanen ja Yrjö Lankinen eivät olleet yhtä halukkaita myöntymään Luukkasen esitykseen. Kokoomuksen Ismo Pöllänen pyysi asiassa neuvottelutaukoa.

Taukoa tarvittiin Pölläsen mukaan siksi, että Luukkasen esitys sisälsi samalla selkeän ohjeen valmisteluun ja olisi merkinnyt Imatra-kortin hyväksymistä.

Neuvottelutauon jälkeen Luukkanen muutti esitystään niin, että asia palautettaisiin vain uudelleen valmisteltavaksi. Tämän valtuusto hyväksyi hiljaisella myöntymisellä.

YHTÄ HYVIN ei käynyt vihreiden tekemälle valtuustoaloitteelle sosiaalisen luoton käyttöön ottamisesta Imatralla. Imatran kaupunginvaltuuston mielestä Imatralla ei nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ole varaa ottaa käyttöön sosiaalista luototusta. Luototusta oli aiemmin esittänyt vihreiden valtuutettu Ritva Kärmeniemi valtuustoaloitteessaan.

Kärmeniemen aloitteen mukaan kaupungin myöntämästä sosiaalisesta luotosta on saatu hyviä kokemuksia monilla paikkakunnilla, muun muassa Espoossa.

Vaikka luototukseen ei nyt mennäkään toivoivat sekä vihreiden Laura Blomqvist että demareiden Tuula Sutela esityksen pitämistä mielessä.

Uusina aloitteina demarit esittivät moottoripyörille tarkoitettujen pysäköintipaikkojen järjestämistä Imatrankoskelle sekä nuorten häiriökäyttäytymisen puuttumista. Puuttumiskeinona voisivat aloitteen mukaan olla muun muassa koulujen työohjelmaan sisällytettävät psykologin ja poliisin säännölliset vierailut.

KUVATEKSTI

TENHO TIILIKAINEN

Kaupunginvaltuutettu Antti Jarva (kd.) ja kaupunginjohtaja Pertti Lintunen ehtivät vaihtaa ajatuksiaan ulkoliikunnasta neuvottelutauon aikana.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen