Lapsiperheet viihtyvät Ruoholammella

Lappeen päiväkoti aloittaa tänään toimintansa. Alueen asukkaiden toivelistan kärjessä on nyt oma koulu.

LAPPEENRANTA. Ruoholammen kaupunginosaan on nousemassa jopa 5 000 asukkaan pientaloalue. Ruoholammen asukasyhdistyksen puheenjohtajan Jukka Kopran mukaan alueelle on muuttanut paljon lapsiperheitä.

– Arvelisin, että lapsiperheitä on alueen asukkaista noin 90 prosenttia, Kopra laskee.

Kopra arvelee, että alue on lapsiperheiden suosiossa muun muassa siksi, että siellä on tarjolla runsaasti kaupungin vuokratontteja.

Ruoholammelle on saatu upouusi päiväkoti. Virallisia avajaisia Lappeen päiväkoti juhlii vasta marraskuussa, mutta päiväkoti toimii jo tiistaina lähes täysillä.

– Aloitimme päiväkodin toiminnan jo viime viikolla tutustumiskäynneillä. Virallisesti päiväkoti aloittaa toimintansa huomenna 1. syyskuuta, Lappeen päiväkodin johtaja Heli Puhakainen sanoo.

Päiväkodissa toimii viisi lapsiryhmää. Lappeen päiväkotiin mahtuu 90-110 lasta. Päiväkodin kalustaminen on Puhakaisen mukaan kuitenkin vielä hieman vaiheessa.

– Odotamme yhä muutamia tilauksia. Talon viralliset vihkiäiset ovat marraskuussa, hän kertoo.

Lappeen päiväkodin paikat ovat Puhakaisen mukaan täyttymässä hyvää vauhtia.

– Tällä hetkellä päiväkotiin on ilmoitettu vajaat 90 lasta. Tälle alueelle tyypillistä on varmaan se, että hoitoon on tulossa hyvin paljon aivan pieniä lapsia, Puhakainen kertoo.

– Aluksi suunnittelimme, että päiväkotiin tulee vain yksi pienten lasten ryhmä. Nyt näitä alle kaksivuotiaita on aika paljon muissakin ryhmissä.

Alueen leikkipuistossa lapsiaan leikittäneiden äitien mielestä seuraavaksi alueelle pitää saada oma koulu.

– Kyllähän täällä on jo paljon tehty. Kävimme viime viikolla tutustumassa uuteen päiväkotiin. Meidän vanhin poika aloittaa siellä esikoulun nyt syksyllä, Pia Immonen kertoo.

– Seuraavaksi täällä pitäisi saada kuntoon tämä kouluasia. Toivomme, että saamme tänne koulun sen päiväkodin yhteyteen mahdollisimman pian.

Alueen alakouluikäiset lapset käyvät koulua joko Lavolan tai Skinnarilan koulussa.

– Niihin otetaan täältä oppilaita sen mukaan, miten näissä kouluissa on tilaa. Vuosi takaperin ekaluokkalaiset menivät Skinnarilaan ja tänä syksynä he aloittavat koulunkäyntinsä Lavolassa, Immonen kertoo.

Immonen on asunut perheineen alueella pari vuotta, samoin Eija Hietanen. Laura Varis muutti perheineen alueelle viime vuonna ja Kirsi Poutiainen maaliskuussa 2009.

Lappeen uusi koulu valmistuu aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua. Laura Variksen mukaan koulumatka Skinnarilaan tai Lavolaan ei ole pienelle ekaluokkalaisellekaan liian pitkä.

– Se on minun mielestäni ihan reippailumatka. Lapset tarvitsevat liikuntaa, Hietanen sanoo.

Variksen mukaan oppilaiden jako Skinnarilan ja Lavolan kesken merkitsee kuitenkin sitä, etteivät sisarukset välttämättä pääse samaan kouluun.

– Miten sitten järjestetään vanhempien osallistuminen esimerkiksi joulujuhliin, jos ne ovat molemmissa kouluissa samaan aikaan, Varis ihmettelee.

Vanhempia huolestuttaa myös se, että Merenlahdentieltä puuttuu edelleen katuvaloja. Myös tien vieressä kulkeva pyörätie on yhä päällystämättä asvaltilla.

– Kun pyörätietä ei ole päällystetty, lapset ajavat päällystetyllä kadulla. Sen tietää, kun täältä lähtee viisi tai kuusi tällaista veijaria, he ajavat kovaa ja kilpaa, Hietanen kertoo.

Immonen toivoo parannusta myös julkiseen liikenteeseen.

– Lähin bussipysäkki on tuolla Merenlahdentiellä. Sinne on aika pitkä matka.

KUVATEKSTI

MATTI SAARELA

Pia Immosen pojat Topi ja Paavo leikkivät maanantaina Julia Hietasen kanssa Ruoholammen leikkipuistossa. Immonen toivoi, että alueelle rakennettaisiin lisää leikkipuistoja.

Seuraavaksi täällä pitäisi saada kuntoon tämä kouluasia.

Pia Immonen

Kirjoittaja:
Matti Saarela