Ortodoksikirkkojen sipulit kullataan talven aikana

Etelä-Karjalan kahden ortodoksisen kirkon sipulit irrotettiin tiistaina kultausta varten. Käsittely suojaa niitä vuosikymmenet.

ESA VILENIUS

LAPPEENRANNAN ortodoksisen seurakunnan Imatran ja Lappeenrannan kirkkojen yhteensä neljä kullattua sipulia risteineen irrotettiin tiistaina. Lappeenrannan Neitsyt Marian suojeluksen ja Imatran Pyhän Nikolaoksen kirkkojen sipulit matkaavat ensiksi rakenteellisen tarkastukseen Rautalammille. Varsinainen kultaustyö tehdään Helsingissä.

Kirkkoherra, isä Timo Tynkkynen kertoo, että molempien kirkkojen sipulit päätettiin irrottaa yhtä aikaa, koska näin niiden kunnostus pysyy samassa rytmissä. Sipulien kunnostaminen yhdellä kertaa on myös edullisempaa.

Kultauksessa käytetään puhdasta kultaa, mutta se ei ole työssä suurin kustannus. Kunnostus vaati melko paljon käsityötä. Kokonaiskustannukset ovat noin 45 000 euroa.

SIPULIT on rakennettu pellistä puukehikon ympärille. Kun kultauksen pohjatyöt tehdään hyvin, se kestää jopa vuosikymmeniä. Kemiallisesti passiivinen kulta sietää hyvin erilaisia ilmastorasituksia. Kultakerroksen paksuus sipulissa on millin tuhannesosia.

Lappeenrannan ortodoksisen kirkon sipulit on kullattu viimeksi vuosina 1983-1984.

Lappeenrannan ortodoksinen kirkko on valmistunut vuonna 1785 ja Imatran 1956. Imatran kirkko oli tsasouna vuoteen 1986 asti.

Suomen tunnetuimman ortodoksisen kirkon, Helsingin Uspenskin katedraalin, sipulien kultaus valmistui äskettäin. Kirkossa on toistakymmentä sipulitornia.

Timo Tynkkysen mukaan yleisesti sipuliksi nimitetty muoto symbolisoi liekkiä. Bysanttilaisten ortodoksikirkkojen kupolit olivat alun perin pyöreitä. Sipuli on slaavilaista perintöä.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Lappeenrannan ortodoksisen kirkon sipuli lähti näköalapaikaltaan kullattavaksi.

Risti nousi alkuvaikeuksien jälkeen paikoiltaan.

Kirjoittaja:
Esa Vilenius