Categories
Artikkelit

Lappeenranta ja Imatra vaativat korvauksia asfalttikartellista

Lemminkäinen on hallinnut yksin sekä Imatran että Lappeenrannan kaupungin päällystysurakoita.

OUTI SALOVAARA

Lappeenrannan ja Imatran kaupungit aikovat vaatia Lemminkäiseltä korvauksia asfalttikartellin aiheuttamista menetyksistä. Lappeenranta vaatii lähes 700 000 euron ja Imatra lähes 600 000 euron korvauksia liikaa maksetuista urakkasummista.

Lappeenrannan kaupungin lakimies Eero Immonen sanoo, että tiistaina tullut korkeimman hallinto-oikeuden KHO:n asfalttikartellipäätös antaa lisää pontta vahingonkorvausvaatimuksille. KHO totesi, että kartelli on toiminut koko maassa ja näin ollen myös Etelä-Karjalassa, ei vain tietyillä alueilla.

– Keskustelimme asianajajan kanssa ja näyttää siltä, että korvausvaatimukselle olisi ihan hyvät perusteet, Immonen kertoo.

– Uskon, että mekin lähdemme ehdottomasti hakemaan omia menetettyjä euroja takaisin, sanoo Imatran kaupungin hallintojohtaja Marita Toikka.

Koko maan kattavan asfalttikartellin päätekijä Lemminkäinen on jo pitkään hoitanut yksin sekä Imatran että Lappeenrannan kaupunkien urakat.

– Lemminkäinen on tehnyt kaikki Imatran päällystysurakat yli 20 vuoden ajan, olisikohan yksi vuosi ollut välissä, sanoo maankäyttöpäällikkö Hannu Ojala.

Sama tilanne on vallinnut myös Lappeenrannassa. Etelä-Saimaa kertoi jo 2004 kartelliepäilyjen velloessa, että Lappeenrannan kaupungin teettämät asfalttityöt olivat kymmenen vuoden ajan aina päätyneet Lemminkäiselle.

Molemmissa kaupungeissa päällystystöiden arvo on vuosittain liikkunut miljoonan euron huitteilla. Lemminkäisellä on sekä Imatralla että Lappeenrannassa kiinteä asfalttiasema, mikä on vahvistanut yhtiön asemaa Etelä-Karjalassa.

Tiistaihin mennessä korvausvaatimuksista asfalttikartellin yhtiöille oli ilmoittanut 16 kuntaa. Kuntaliitto uskoo, että niitä tulee KHO:n päätöksen jälkeen lisää kymmenittäin.

Kuntaliiton ohjeistus on ollut, että kunnat voivat vaatia korvauksena kymmentä prosenttia Lemminkäiselle maksetuista urakkahinnoista.

Vahingonkorvausoikeudenkäynti alkaa Helsingin käräjäoikeudessa eli Lemminkäisen kotipaikan oikeudessa ensi vuonna.

Korkein hallinto-oikeus antoi tiistaina ratkaisun, jonka mukaan Suomessa toimi maanlaajuinen asfalttikartelli vuosina 1994–2002.

Kartelliin osallistui markkinajohtaja Lemminkäisen johdolla kuusi johtavaa asfalttialan yritystä. Ne sopivat koko Suomen asfalttimarkkinoiden jakamisesta ja toimista, joiden avulla markkinoiden jako toteutetaan.

KHO:n mukaan kartelli oli jatkuva, valtakunnallinen ja kaikki urakkatyypit käsittävä kokonaisuus, josta yhtiöiden on maksettava seuraamusmaksuja yhteensä yli 82 miljoonaa euroa.

KHO:n päätös on jatkoa Markkinaoikeuden joulukuussa 2007 tekemälle ratkaisulle. Markkinaoikeus langetti asfalttikartellin yrityksille reilun 19 miljoonan euron sakot.

Yritykset valittivat päätöksestä KHO:hon, joka hylkäsi kartellifirmojen valitukset ja kovensi tuomiota sekä sakkoja nostamalla että toteamalla kartellin valtakunnalliseksi.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara