Suomalaisuus tiivistyy hiihtohousuihin ja kurkkuihin

Studioteatterin esitys Suomalaiset – The Finish näyttää kymmenen kohtausta suomalaisuudesta.

LAPPEENRANTA. Pieni hulluttelu Ranskassa kaksi vuotta sitten sysäsi alkuun Lappeenrannassa perjantaina ensi-iltaan tulevan teatteriesityksen Suomalaiset – The Finish. Maria Fominin ohjaama Studioteatteri on poiminut esitykseensä kymmenen asiaa, joita näyttelijöille tuli suomalaisuudesta mieleen.

Kun yksi näyttelijöistä, Maija Melanen, alkoi hullutella pörrötukkaisena Tanelina teatterifestivaaleilla Ranskassa, Fominin päähän pälkähti, että tästähän saisi näytelmän.

Ensimmäinen asia, joka hänelle tulee suomalaisuudesta mieleen, on perhe.

Siitä Suomalaiset – The Finish alkaa. Se etenee melkein puheetta, liikkein ja elein. Sellaisena esitys on valmis lähtemään ensi vuonna takaisin Ranskaan, samalle festivaalille, jossa se sai alkunsakin.

Mitä muuta suomalaisuus on kuin perhe? Ohjaaja paljastaa muutaman kymmenestä kohtauksesta: uskonto, urheilu, luonto ja rakkaus.

– Työnteon me hylkäsimme, Fomin kertoo.

Uskonto on suomalaisille jotakin muuta kuin armahtava syli tai henkinen kauneus.

Urheilu tarkoittaa samaa kuin hiihto, ja vielä tarkennettuna: hiihto 1970-luvulla. Studioteatteri herättää eloon DDR:n ja Neuvostoliiton.

Hedelmällistä apua esitykseen toi kaksi nuorta naista, jotka olivat aluksi mukana sitä rakentamassa. Toinen heistä on Tshekistä ja toinen Sloveniasta.

He näkivät suomalaisuudessa tärkeiksi saunan, salmiakin ja Sibeliuksen. Mutta he olivat huomanneet myös esimerkiksi Suomen lipulla varustetut tuorekurkut ja pitivät ilmiötä hyvin isänmaallisena.

Myös suomalaisten tapa puhua kiinnitti heidän huomionsa. Kun suomalainen puhuu – jos hän puhuu – hän saattaa samalla hengittää sisäänpäin. Se on maailmalla erikoista.

Me myös puhumme ilmeettömästi ja liikehdimme eleettömästi. Pukeutumisemme on järkevää ja säiden mukaista – paitsi nuorison, joka ilmentää asuillaan räväkästi itseään ja ajatuksiaan, kuten gootit.

Kun Suomalaiset – The Finish palaa syntysijoilleen St Léger du Bourg Denisiin ensi vuonna, Studioteatteri aikoo levittää suomalaisuutta myös katuteatterilla: panna Suomi-antennipipot päähän ja kävellä ja äimistellä kuten ainakin aito suomalaisryhmä.

Maria Fomin ohjaa itse oman käsikirjoituksensa. Rooleissa ovat Iiro Iivonen, Roope Kojo, Laura Laine, Maija Melanen, Miina Melanen, Jenna Papunen ja Emma Pesu.

Suomalaiset – The Finish. Studioteatterin esitykset Lappeenrannan Lönnrotin koulun juhlasalissa.

Ensi-ilta pe 4.9. klo 20. Muut esitykset la 5.9. klo 20, su 6.9. klo 16, la 12.9. klo 20, su 13.9. klo 16, pe 18.9. klo 20 ja la 19.9. klo 16.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

Urheilu. Veren maku suussa pitää suomalaisen hiihtämän, isänmaan puolesta, kesät talvet.

Sota. Verellä ja tuskalla on tämä sitkeä kansa lunastanut itsenäiseksi karun isänmaansa.

Kesäretki. Raatamisen ja selviämistaistelun vastapainoksi tähän pohjoiseen maahan lankeaa kolmeksi kuukaudeksi lohdullinen aika, jolloin eletään täysillä yötä päivää.

Synnytys. Verellä ja tuskalla tulee suomalaisen jälkeläisensä synnyttämän, ja mieluiten selinmakuulla.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen