Categories
Artikkelit

Kääpiön rooli on breikkaavalle kuudesluokkalaiselle täyttä työtä

Mikko Nieminen ei ole ehtinyt tänä syksynä lorvehtia. Ajan vie tanssiopisto Sonja Tammelan balettisatu Lumikki ja seitsemän kääpiötä, jonka ensi-ilta on perjantaina Lappeenrannan kaupunginteatterissa.

RIINA NOKSO-KOIVISTO

LAPPEENRANTA. Hovileipurin pieni apulainen pyörittää tyttöjä näyttämöllä kepeästi ja ilmeikkäästi. Kello alkaa lähestyä iltaseitsemää, ja Lumikki-baletin läpimeno on juuri alkanut Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Kaiken pitää olla valmiina perjantain ensi-illassa.

Leipurin apulaista esittävä Mikko Nieminen on herännyt aamulla seitsemältä ja lähtenyt kouluun. Koulun jälkeen kuudesluokkalainen käy kotona, tekee läksyt, nappaa evääksi leipää ja hedelmiä ja kiirehtii töihin teatterille.

Balettiharjoituksen edetessä Nieminen kiirehtii vaihtamaan uudet roolivaatteet. Hänellä on Lumikissa toinen rooli yhtenä seitsemästä kääpiöstä.

Kun tanssija pääsee kotiin iltauutisten aikaan, hän on puhki.

– Kotona pitää usein ensin istahtaa ja ottaa vähän juotavaa. Sitten menen sohvalle pitkäkseni, luen Aku Ankkoja tai katson telkkaria. Yritän mennä aikaisin sänkyyn, vaikkei uni aina heti tulekaan.

Tanssiopisto Sonja Tammelan balettisatu on vaatinut nuorilta tanssijoilta pitkäaikaista sitoutumista. Breikkiä harrastava Nieminen aloitti koreografiaan tutustumisen viime keväänä. Tänä syksynä harjoitustahti on koko ajan kiristynyt.

– Ei tässä ole isompia syyslomareissuja ehtinyt tekemään eikä olemaan kovin paljon kavereiden luona, Nieminen sanoo.

Kaikesta vaivannäöstä huolimatta pojan äänessä ei ole valituksen häivääkään.

– Tämä on minulle ihan unelmajuttu. Kertaakaan ei ole tuntunut siltä, ettei huvittaisi lähteä harjoituksiin.

Nieminen on seitsemästä kääpiöstä Vilkas. Hän kertoo sen sopivan itselleen.

– Rooli on pirteä ja liikkuva. Teen kärrynpyöriä ja akrobatiaa.

Rooli on koreografisesti vaikea, mikä on Niemisen mukaan ollut antoisaa.

– Yleensä ajattelen kaikesta, että toi on ihan helppoa. Nyt on pitänyt oppia rauhassa opettelemaan, eikä ole voinut olla hätäinen.

– Täällä on pitänyt kiinnittää huomiota asioihin, joita ei normiharkoissa tule ajatelleeksi.

Mikko Nieminen aloitti tanssiharrastuksen viisivuotiaana omasta ehdotuksestaan.

– En pidä tanssia vain harrastuksena, vaan tämä on elämäntapa. Haluaisin olla isona ammattilaisbreikkaaja, se olisi aika siistiä.

Työskentely isossa projektissa vanhempien tanssijoiden ja ammattinäyttelijöiden kanssa on 12-vuotiaalle elämys.

– Siinä on jotain hohtoa, että on ammattilaisten tekemät esiintymisasut ja lavasteet. Lisäksi on hienoa saada ammattilaisilta palautetta. Esiintyjät ovat ystävystyneet keskenään nopeasti ja kaikki moikkaavat toisiaan.

Vaikka Nieminen vaikuttaa tyyneltä viilipytyltä, perjantaina ennen ensi-iltaa häntä todennäköisesti lämpiössä hermostuttaa. Mielessä on etenkin Vilkkaan roolin tietty, vaikea kohta, jossa tulee helposti lähdettyä väärään suuntaan.

– Mutta kun astuu lavalle, siinä ne paineet purkautuu. Kun saa tanssia, tulee hyvä fiilis.

l l l

Balettisatu Lumikki ja seitsemän kääpiötä kantaesitys Lappeenrannan kaupunginteatterissa pe 30.10 klo 19.

KUVATEKSTI

PÄIVÄ HEISKANEN

Hovileipurin apulainen Mikko Nieminen kaappaa Lumikin ystävättären Silja Saarisen tanssin pyörteisiin.

Mikko Nieminen käy kuudetta luokkaa Lappeenrannan steinerkoulussa. Läksyt hän hoitelee ennen lähtöä tanssiharjoituksiin.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto