Kunnanjohtajan asema ei ole uhattuna Lemillä

Maanantain valtuustoepisodi oli yhden miehen mielenilmaus, josta ei oltu sovittu ryhmässä. Kunnanjohtaja Luukkanen saa toisaalta vankkaakin tukea, mutta myös arvostelua.

MATTI RIIHELÄ

LEMI. Kunnanjohtaja Simo Luukkasen toiminta ja luottamus ponnahti keskustelun keskiöön Lemillä. Maanantain valtuustokokouksessa kunnanjohtajaa kovin sanoin moittineen Juha Junnosen (kok.) näkemykset eivät saa muilta valtuutetuilta niin laajaa tukea, että Luukkasen asema näyttäisi uhatulta.

Varovaista ymmärrystä kritiikki toisilta saa, mutta yhtä lailla ymmärrystä saa myös myrskyn silmässä oleva kunnanjohtaja.

Kokoomuksen Arto Penttilä kertoo Junnosen käyttäneen puheenvuoronsa ilman ryhmän keskinäistä sopimusta. Junnonen sanoi, että hänen luottamuksensa kunnanjohtajan kykyyn hoitaa tehtäväänsä on murentunut.

Penttilä miettii sanojaan tarkkaan.

– En halua tätä kovin jyrkästi kommentoida. En ole paneutunut tähän asiaan niin pitkältä ajalta kuin Junnonen.

– Kevään ja kesän aikana on tapahtunut kuitenkin asioita, jotka eivät ole edenneet kuten hyvä tapa edellyttäisi, Penttilä sanoo ja myöntää näiden tapahtumien liittyvän kunnan toimitilaratkaisuihin.

– Sellainen käsitys on tullut, että kunnanjohtaja on painanut vaan yhtä linjaa eteenpäin, vaikka esimerkiksi valtuustoseminaarissa kunnanviraston rakentaminen ei ollut päällimmäisenä.

KRISTILLISTEN Osmo Pylkkö sanoo hätkähtäneensä Junnosen puhetta.

– Mutta niinhän se on, että ihmiset tuovat esiin tuntemuksiaan.

– Olen minäkin ongelmakohtia nähnyt. Toivoisin, että valmistelussa oltaisiin vähän paremmalla tasolla. Se tietysti kohdistuu aika paljon kunnanjohtajaan. Toki asioita valmistelevat muutkin, mutta aika paljon kunnanjohtajan vastuulla monet asiat ovat.

– Keväällä sovittiin, että kuullaan kuntalaisia ja työntekijöitä toimitilaratkaisuissa. Se prosessi jäi jalkoihin.

– Kuntalaisilla on paljon mielipiteitä ja järkeviä ajatuksia tästä toimitila-asiasta.

SELVIMMIN sanoin kunnanjohtajan taakse asettuu perussuomalaisten Auli Kangasmäki. Hänen mielipiteensä saattaa yllättää.

– Minä jos kuka olen käkättänyt ja arvostellut kunnanjohtajaa, mutta minulla on täysi luottamus häneen.

– Aina kun on ollut jotain asiaa, olen soittanut heti kunnanjohtajalle ja kysynyt asiaa. Aina olen saanut selvyyden, aina olen saanut tarvittavat tiedot.

– Jokainenhan meistä tekee asioita omalla tavallaan, mutta luottamus on. Tällaisina aikoina täytyy tukea antaa.

KESKUSTAN Matti Huttunen käytti jo valtuustossa sovittelevan puheenvuoron. Hänen mielestään toimintatapoja voidaan tarkastella, mutta nokitteluun ei pidä lähteä.

– Meissä on jokaisessa sellaisia piirteitä, etteivät ne kaikkien pirtaan käy. Simo Luukkanen hoitaa asiat niin kuin kunnanjohtajalle kuuluu. Paremmin voisi aina hoitaa, mutta, mutta…

– Jos tämä menee sellaiseksi nilkkaan potkimiseksi, niin siitä ei hyvää seuraa. Kyttäilyä ja potkimista on ollut ilmassa. En tiedä, johtuuko se omista poliittisista pyrkimyksistä vai mistä. Sellaista pinnalle pyrkyä epämääräisin keinoin on ollut havaittavissa, ja minusta se ei ole hyvä.

Keskustalla on siis luottamus kunnanjohtajaan?

– Emme ole muuta ilmoittaneet.

AIKA SAMANLAISIN ajatuksin Juha Junnosen kanssa kunnanjohtajaan suhtautuu sosialidemokraattien ainut valtuutettu Matti Lehtonen.

Hänen mielestään Junnosen maanantain tekstissä oli perää.

– Ei niin paljon valetta, ettei totta toinen puoli.

– Olen sanonut melkein jokaiselle vastaantulijalle, että en luota kunnanjohtajaan yhtään. Kun jostain asiasta puhutaan ja selän kääntää, niin asia muuttuu toiseksi. Minulla on tällaisia kokemuksia, kertoo Lehtonen, jonka yksi rooli Lemin kunnassa on luottamusmiehen tehtävä JHL:n puolelta.

VIHREIDEN Outi Torkkeli koki Junnosen ajatukset yllättävinä.

– Me emme tienneet tästä mitään etukäteen.

– En kyllä tiedä sitäkään, mistä tämä oli lähtöisin.

– Meillä ei ole mitään akuuttia epäluottamusta ollut kunnanjohtajaan. Tietysti on hyvä asioita tutkia, jos on jotain tällaista ollut, mitä valtuustossa kuultiin. Sittenhän se selviäisi.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/MATTI RIIHELÄ

Simo Luukkanen on toiminut Lemin kunnanjohtajana vuodesta 1987. Hän on ollut mukana kovissa väännöissä ennenkin.

Minä jos kuka olen käkättänyt ja arvostellut kunnanjohtajaa, mutta minulla on täysi luottamus häneen.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä