Kuntaliitos muuttaa kymmeniä nimiä

Ylämaan Pahanojantiestä on tulossa Syväonnentie ja Urheilutiestä Etusuora. Ylämaasta tulee myös kaupunginosa.

ESA VILENIUS

YLÄMAAN ja Lappeenrannan kuntaliitos vuoden vaihteessa muuttaa kymmenien teiden ja katujen nimiä. Nimenmuutoksilla poistetaan esimerkiksi pelastusviranomaisten työtä vaikeuttavat päällekkäisyydet, mutta niillä pyritään huomioimaan myös asukkaiden toiveita.

Työryhmän ehdotukset uusista nimistä menevät Ylämaalla kunnanhallituksen käsiteltäväksi 26. lokakuuta, mutta Lappeenrannassa päätöksen asiassa tekee tekninen lautakunta. Osin nimet voidaan muuttaa myös virkamiespäätöksillä. Nimiin voi vielä vaikuttaa. Monista nimistä on olemassa useita ehdotuksia.

Joutsenon liitoksessa nimiuudistus meni läpi ehdotuksen mukaisesti. Parista valituksesta ei seurannut muutosta.

UUDET nimet tulevat voimaan vuoden vaihteessa, mutta peitettyjä nimikylttejä voidaan asentaa jo aikaisemmin. Kyltit tulevat kunnan puolesta, mutta talojen mahdollinen uusi numerointi pitää omistajien itse hoitaa. Heidän velvollisuudekseen jäävät myös tarvittavat henkilökohtaiset osoitteenmuutokset.

Maanmittaustoimisto tekee tarvittavat osoitemuutokset maastotietokantaan, jota käytetään useiden tietojärjestelmien ja karttojen pohja-aineistona.

Lappeenrannan alueella on on ensi vuoden alussa 28 000 kiinteistöä. Noin 3 000 ylämaalaista kiinteistöä saa uuden tunnuksen.

Suurimmassa osassa Ylämaan kiinteistöistä muuttuu vain kunta- ja kylänumero, mutta joissakin myös itse tilan rekisterinumero.

Kaikilla Suomen kiinteistöillä on oma yksilöllinen numerotunnuksensa.

Vuoden vaihteen jälkeen niiden tilojen omistajat, joiden rekisterinumero muuttuu saavat siitä ilmoituksen. Kunta- ja kylänumeron muutoksesta ei lähetetä tietoa. Kiinteistön omistajan ei tarvitse tehdä tässä asiassa mitään.

MUUTOSTIETOJEN vienti järjestelmään jäädyttää kiinteistötietojärjestelmän joulukuussa. Silloin muutosalueilta ei tehdä uusia merkintöjä. Uusille määräaloille ei tänä aikana saa tunnusta eikä siten lainhuutoa tai kiinnitystä. Kiinteistökauppojen tekoa väliaikainen jäädyttäminen ei estä.

Lappeenrannassa ja Ylämaalla muuttuu myös kylien nimiä. Ylämaalla Hyttilän ja Lavolan kylät muuttuvat Säkkijärven Hyttiläksi ja Säkkijärven Lavolaksi, Lappeenrannassa Hyttilästä ja Lavolasta tulee Lappeen Hyttilä ja Lappeen Lavola.

Sirkjärven ja Säämälän kylät kummassakin kunnassa voidaan yhdistää historiallisen isojaon mukaan.

Vuoden vaihteessa myös Lappeenrannan Mietinsaaren alue siirtyy Ruokolahteen.

Lappeenranta 2010

Noin 71 700 asukasta, Ylämaalta lisää 1 431.

Noin 400 neliökilometriä lisää aluetta, Mietinsaari vähentää noin 30 neliökilometriä.

Väkiluvultaan 13. ja pinta-alaltaan noin 50. Suomen kuntien joukossa.

Kirjoittaja:
Esa Vilenius