Categories
Artikkelit

Lakes: Jo riittää tempoilu keskustan kehittämisessä

Uusi kauppakeskus kaupungin laidalla mitätöisi ponnistelut keskustan kehittämiseksi, katsovat ydinkeskustan yrittäjät.

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan ydinkeskustan yrittäjät moittivat ankarasti päättäjiä suunnitelmista hajottaa kaupungin keskustaa entisestään. Lappeenrannan Kaupunkikeskusta – Lakes ry katsoo, että tähänastiset ponnistelut keskustan kehittämiseksi valuvat hukkaan, jos Leiriin sallitaan uusi liikekeskus.

– Antamalla lupa uusille kauppakeskuksille kaupungin laitamille viedään entisestään ydinkeskustan vetovoimaa. Samalla keskustan kehittäminen on täysin kesken. Tärkein kohde, Citykorttelin pysäköintitalo ja korttelin rakentaminen odottanee, että keskusta tyhjenee kokonaan, suomii Lakes tuoreessa kannanotossaan.

Lakes ry edustaa Lappeenrannassa noin 90:ää ydinkeskustan yritystä. Sen toiminnanjohtaja Johanna Ruotsi painottaa, että Lakesissa ollaan tyytyväisiä tapoihin, joilla keskustaa on viime vuosina elävöitetty.

– Istutuksia, lämmitettyjä katuja, jouluvaloja. Se mitä on saatu aikaan, tuhoutuu tällä tempoilulla. Jos kaupungin laidalle nousee perinteinen kauppakeskus, ollaan hakoteillä, Ruotsi toteaa.

Lakes muistuttaa, että erikoistavaraliikkeiden sijoittaminen ydinkeskustan ulkopuolelle on vastoin kaikkia keskustan kehittämisen periaatteita sekä vastoin valtuuston hyväksymää osayleiskaavaa. Vähittäiskaupan suuryksiköt kaupallisilla reuna-alueilla on kielletty.

Keskustan kehittäminen on Lakesin mielestä jo kauan ollut täysin vailla päämäärää.

– Jos puhutaan, että keskusta siirtyy Myllymäkeen, Hyrymäkeen tai Leiriin, ei ymmärretä, mikä on keskusta. Se on 4-6 korttelia Kauppa- ja Valtakadun ympäristössä. Ison-Kristiinan ja Galleriankin yhdistäminen siihen on ollut haaste, Lakesissa katsotaan.

Liiketilaa pitäisi Lakesin mielestä lisätä toimintoja tiivistämällä eikä keskustaa laajentamalla. Tärkeintä olisi nyt rakentaa Valtakadun viimeinen osuus Citykorttelissa ja pysäköintitalo korttelin alle täydessä laajuudessaan.

– Viimeinen Valtakadun pätkä valmistuu pian. Mitähän tapahtuu seuraavaksi ja milloin, Ruotsi ihmettelee.

Lakes vaatii valtuustoa pitämään kiinni ydinkeskustan kehittämisestä ja osayleiskaavan tavoitteista.

Myös kauppatorin ja kauppahallin alueen kehittäminen pitäisi yhdistyksen mukaan aloittaa pian.

Kirjoittaja:
Seija Hackman